Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

01

Οκτωβρίου 2023

alphafreepress.gr / PLUS / Κάπνισμα στο αυτοκίνητο – πρόστιμα: Τι ισχύει στην Ελλάδα, έρχεται οριστικό τέλος;
PLUS

Κάπνισμα στο αυτοκίνητο – πρόστιμα: Τι ισχύει στην Ελλάδα, έρχεται οριστικό τέλος;

Κάπνισμα στο αυτοκίνητο - πρόστιμα: Μέσα στο κείμενο του Σχεδίου αναφέρεται ότι η κυβέρνηση θα απαγορεύσει το κάπνισμα σε «συγκεκριμένους ιδιωτικούς χώρους»

Αν κι αυτή τη στιγμή δεν απαγορεύεται το κάπνισμα μέσα στο αυτοκίνητο, σύντομα θα αρχίσει να ισχύει. Τα νέα έρχονται από την Ισπανία, εκεί όπου για πρώτη φορά η κυβέρνηση της χώρας προαναγγέλλει την επικείμενη απαγόρευση του καπνίσματος μέσα στο αυτοκίνητο, βάζοντας τέλος έτσι στη δυνατότητα των οδηγών να καπνίζουν στο όχημά τους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έρχονται από τη χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου, η απαγόρευση αυτή δεν θα έχει άμεση ισχύ, αλλά όμως μέχρι το 2025 θα γίνει πραγματικότητα για όλους τους οδηγούς στη χώρα, με βάση άλλωστε το γενικότερο Εθνικό Σχέδιο για Περιορισμό και Έλεγχο του Καπνίσματος 2021-2025 που έχει εκπονήσει η ισπανική Κυβέρνηση.

Μέσα στο κείμενο του Σχεδίου αναφέρεται ότι η κυβέρνηση θα απαγορεύσει το κάπνισμα σε «συγκεκριμένους ιδιωτικούς χώρους» όπως στα «επιβατικά οχήματα» σε μια περίοδο 2 ετών από σήμερα, ξεκαθαρίζοντας επίσης ότι αυτό θα ισχύσει τόσο για όσους καπνίζουν «κανονικό» τσιγάρο, όσο και για αυτούς που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για το πότε ακριβώς θα ισχύσει το μέτρο, καθώς και εάν υπάρξουν κάποιες εξαιρέσεις. Σε κάθε περίπτωση η Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας του Οδικού Δικτύου της χώρας έχει πολλές φορές αναφερθεί στην ανάγκη ύπαρξης ενός πλαισίου ελέγχου και απαγόρευσης του καπνίσματος στο αυτοκίνητο, αφού η συνήθεια αυτή οδηγεί συχνά σε απόσπαση της προσοχής του οδηγού.

person driving a car
Κάπνισμα στο αυτοκίνητο – πρόστιμα: Τι ισχύει στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα από την άλλη το κάπνισμα κατά την οδήγηση δεν απαγορεύεται. Μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ισχύει απαγόρευση, όταν για παράδειγμα μέσα στο αυτοκίνητο επιβαίνουν παιδιά – Διαβάστε εδώ ακριβώς τι ισχύει. Ωστόσο, κινήσεις σαν αυτές της Ισπανίας σίγουρα αποτελούν ένα καλό παράδειγμα ώστε και στη χώρα μας να μπει ένα πλαίσιο που θα θέσει κάποιους περιορισμούς στη χρήση του τσιγάρου στο τιμόνι.

Πέρα από την ζημιά που κάνει στον οργανισμό μας το τσιγάρο, η ρίψη του αποτσίγαρου στο περιβάλλον μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά και για αυτό τον λόγο απαγορεύεται. Η Βάση Προστίμου για αυτό το αδίκημα είναι 150 ευρώ, με την Πυροσβεστική Διάταξη να προβλέπει κλιμακούμενα πρόστιμα ανάλογα με την κατηγορία κινδύνου (ανάλογα την περιοχή που πετάξατε την “γόπα” και την επικινδυνότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς). Υπάρχουν όμως και διατάξεις που απαγορεύουν το κάπνισμα την ώρα που οδηγούμε για λόγους υγείας των επιβατών. Σε περίπτωση λοιπόν που επιβαίνει στο όχημα παιδί ηλικίας κάτω των 12 ετών και ο οδηγός καπνίζει, υπάρχει παράβαση συγκεκριμένου κανονισμού που οδηγεί σε πολύ τσουχτερά πρόστιμα.

Σύμφωνα με τον αντικαπνιστικό νόμο (4633/2019) καταργήθηκαν οι εξαιρέσεις για την απαγόρευση του καπνίσματος και πλέον απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα και η κατανάλωση προϊόντων καπνού σε όλα τα αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

Στην ίδια διάταξη μάλιστα αναφέρονται και τα πρόστιμα που επιβάλλονται, ορίζοντας πρόστιμο 1.500 ευρώ για οποιονδήποτε ενήλικο επιβάτη καπνίζει παρουσία ανήλικου κάτω των 12 ετών. Μάλιστα, εάν αυτός που καπνίζει οδηγεί αυτοκίνητο δημόσιας χρήσης, το πρόστιμο διπλασιάζεται στα 3.000 ευρώ. Επιπλέον, στους οδηγούς των οχημάτων αυτών επιβάλλεται η αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για διάστημα ενός μηνός για κάθε παράβαση, έστω και αν δεν διέπραξαν οι ίδιοι την παράβαση, αλλά ενήλικος θεριακλής επιβάτης στο αυτοκίνητο.

man in brown jacket wearing black sunglasses
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις