Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ποτά μπόμπες: 11.500 λίτρα εν όψει Χριστουγέννων
ΕΛΛΑΔΑ

Ποτά μπόμπες: 11.500 λίτρα εν όψει Χριστουγέννων

Ποτά μπόμπες: Δεσμεύθηκε βυτιοφόρο στα Βίλια που ως νόμιμο φορτίο μετέφερε χλώριο, αλλά σε κρυφή δεξαμενή είχε αιθυλική αλκοόλη.

Το «χλώριο», το οποίο αναφερόταν ως νόμιμο φορτίο βυτιοφόρου, που είχε φθάσει στην Αττική, ήταν στην πραγματικότητα αιθυλική αλκοόλη, πρώτη ύλη για την παρασκευή ποτών, που ονομάζονται «μπόμπες». Το αληθινό περιεχόμενο του βυτιοφόρου «είδαν» οι «ράμπο» του ΣΔΟΕ, οι οποίοι σε ανακοίνωσή τους καθιστούν σαφές ότι τα ποτά που θα παρασκευάζονταν θα διατίθεντο στα καταστήματα εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση και τα στοιχεία, που συνθέτουν τη νέα υπόθεση λαθραίας εισαγωγής από τη Βουλγαρία αιθυλικής αλκοόλης, «η Επιχειρησιακή Διεύθυνση Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής, στην προσπάθεια αντιμετώπισης του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος, της απάτης σε βάρος των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου και της Ε.Ε., καθώς και της διασφάλισης της δημόσιας υγείας, κατέφερε νέο σοβαρό πλήγμα στα κυκλώματα λαθρεμπορίου και νοθείας αλκοολούχων ποτών».

Ειδικότερα, αναφέρεται ακόμη, υπάλληλοι της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής, στο πλαίσιο της εντατικοποίησης των ελέγχων για τη νόμιμη διακίνηση εμπορευμάτων, που υπόκεινται σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και λοιπούς Φόρους, διενήργησαν έλεγχο στην περιοχή Βιλίων Αττικής σε βυτιοφόρο όχημα, το οποίο σύμφωνα με τα φορτωτικά έγγραφα μετέφερε χλώριο από τη Βουλγαρία. Από τον μακροσκοπικό έλεγχο που διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι η δεξαμενή του βυτιοφόρου είχε χωριστεί παράνομα σε δύο διαμερίσματα: το μικρό φανερό διαμέρισμα περιείχε νερό χλωριωμένο, ενώ το μεγαλύτερο κρυφό, μη προσβάσιμο διαμέρισμα περιείχε ποσότητα 11.500 λίτρων Αιθυλικής Αλκοόλης.  «Η Αιθυλική Αλκοόλη», συνεχίζει το Σ.Δ.Ο.Ε «προέρχεται από τη Βουλγαρία, και για τη μεταφορά και διάθεσή της στην Ελλάδα δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες Τελωνειακές διατυπώσεις και με τη χρήση ιδιαιτέρων τεχνασμάτων δεν κατεβλήθησαν οι αναλογούντες δασμοί και λοιποί φόροι που ανέρχονται στο ποσό των 346.525 ευρώ.

Σε παράνομες ποτοποιίες

Η παράνομη ποσότητα Αιθυλικής Αλκοόλης εκτιμάται ότι θα τροφοδοτούσε «επιχειρήσεις» παράνομης παρασκευής και διακίνησης νοθευμένων αλκοολούχων ποτών (οι λεγόμενες «μπόμπες»), ενόψει της εορταστικής περιόδου». Συνελήφθη ο οδηγός του οχήματος και υποβλήθηκε δικογραφία για παραβάσεις του Τελωνειακού Κώδικα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Η έρευνα συνεχίζεται σχετικά με την προέλευση της παράνομης ποσότητας Αιθυλικής Αλκοόλης, ποσοτήτων που διακινήθηκαν στο παρελθόν και τους παραλήπτες αυτής στην Ελλάδα».

Πολλά δεινά

Τα παράνομα ποτά μπορεί να προκαλέσουν πολλά δεινά, από ναυτία και πονοκέφαλο έως τύφλωση ή ακόμα και θάνατο, αναλόγως με τα χημικά που χρησιμοποιήθηκαν στην παρασκευή τους. Τα κατάλληλα για κατανάλωση, νόμιμα ποτά, παράγονται από αιθανόλη (ή αιθυλική αλκοόλη), μία αλκοόλη η οποία είναι ασφαλής όταν καταναλώνεται με μέτρο. Τα ποτά-«μαϊμού», όμως, μπορεί να παραχθούν από φθηνά χημικά τα οποία κανονικά χρησιμοποιούνται στα καθαριστικά, τα αφαιρετικά βερνικιών για τα νύχια και τα καθαριστικά των παρμπρίζ των αυτοκινήτων.

Μπορεί επίσης να παραχθούν από φθηνές αλκοόλες, όπως η μεθανόλη και η ισοπροπανόλη, που κανονικά χρησιμοποιούνται σε αντιψυκτικά και σε ορισμένα καύσιμα. Τα υποκατάστατα της αιθανόλης μπορεί φαινομενικά να ασκούν παρόμοια δράση στον καταναλωτή όσον αφορά λ.χ. τη ζαλάδα, αλλά μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνα. Στις δυνητικές συνέπειες συμπεριλαμβάνονται ναυτία, έμετος, πόνος στην κοιλιά, υπνηλία και ίλιγγος, αλλά ακόμα και νεφρικά ή ηπατολογικά προβλήματα ή και κώμα.  Ειδικά η μεθανόλη μπορεί να ποκαλέσει τύφλωση. Πώς μπορείτε να αποφύγετε τον κίνδυνο;

Αποφύγετε τα φθηνά

Καταρχάς, αποφύγετε τα υπερβολικά φθηνά ποτά, ιδίως όταν σας τα προσφέρουν πλανόδιοι πωλητές ή δεν βρίσκονται σε κοινή θέα σε ένα κατάστημα αλλά προσφέρονται «ειδικά» σε εσάς. Να ελέγχετε τις ετικέτες των ποτών. Βεβαιωθείτε ότι το μπουκάλι δεν έχει «κατακάθια». Να μυρίζετε και να δοκιμάζετε το ποτό σας, πριν το πιείτε όλο. Αν μυρίζει περίεργα ή δεν έχει κανονική γεύση, μην το καταναλώσετε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις