Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης Ισραήλ: Τριμερής με Κύπρο, στο τραπέζι τα ελληνοτουρκικά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης Ισραήλ: Τριμερής με Κύπρο, στο τραπέζι τα ελληνοτουρκικά

Μητσοτάκης Ισραήλ: Κυριάκος Μητσοτάκης, Ναφτάλι Μπένετ και Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται κατά την Τριμερή να υιοθετήσουν Κοινή Διακήρυξη

Την πρώτη επαφή με τη νέα πολιτική ηγεσία του Ισραήλ θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Τελ Αβίβ, λίγο πριν την τριμερή Σύνοδο Κορυφής με την συμμετοχή και της Κύπρου. Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντήσει τον νέο πρωθυπουργό του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ και τον νέο Πρόεδρο της χώρας Ιτσχάκ Χέρτζογκ. Η αλλαγή ηγεσίας και η αποχώρηση Νετανιάχου σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει τις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, καθώς είναι δεδηλωμένη η στρατηγική σημασία που αποδίδει το Ισραήλ στη συνεργασία με την Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρόλο που ακυρώθηκαν όλες τις επίσημες επισκέψεις στο Ισραήλ για τις επόμενες δύο εβδομάδες λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, η τριμερής θα πραγματοποιηθεί με προσωπική απόφαση του κ. Μπένετ.

Κυριάκος Μητσοτάκης, Ναφτάλι Μπένετ και Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται κατά την Τριμερή να υιοθετήσουν Κοινή Διακήρυξη που θα αφορά στην συμπόρευσή τους αλλά και στην υποστήριξη τους στο σχήμα 3+1 με τη συμμετοχή των ΗΠΑ. Όπως μεταδίδουν κυβερνητικές πηγές στην Τριμερή Σύνοδο θα γίνει μια ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων στην περιοχή και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι τρεις χώρες, συμπεριλαμβανομένου του αποσταθεροποιητικού ρόλου της Τουρκίας. Η Αθήνα εκπέμπει σταθερά το μήνυμα ότι τα πολυμερή σχήματα συνεργασίας, στα οποία συμμετέχει δεν στρέφονται εναντίον τρίτων χωρών. Θα επαναδιατυπωθεί δε, η διαθεσιμότητα στη συμμετοχή και άλλων χωρών, με την υπενθύμιση όμως της προϋπόθεσης να μοιράζονται τις ίδιες αρχές και αξίες καθώς επίσης να σέβονται τις σχέσεις καλής γειτονίας και το Διεθνές Δίκαιο.

Το μήνυμα Μητσοτάκη

Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα είναι η στάση της Τουρκίας στο μεταναστευτικό. Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξή του στο CNN International, τη Δευτέρα: «Η Τουρκία στο παρελθόν έχει εργαλειοποιήσει τη μετανάστευση. Θυμάστε πολύ καλά τι συνέβη τον Μάρτιο του 2020. Νομίζω ότι ακολουθούν μια διαφορετική προσέγγιση τώρα, που είναι στη σωστή κατεύθυνση». Πρόσθεσε δε: «Πρέπει να συνεργαστούμε για να εξαλείψουμε τα δίκτυα των διακινητών. Στην περίπτωσή μας μιλάμε για μια πολύ μικρή απόσταση ανάμεσα στις τουρκικές ακτές και τα ελληνικά νησιά και είμαστε χαρούμενοι που καταφέραμε να μειώσουμε σημαντικά τις αφίξεις, κατά περισσότερο από 80% από τότε που ανέλαβα την Πρωθυπουργία».

Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού:

Στις 11:15 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Naftali Bennett.

Στις 12:30 ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Naftali Bennett και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θα κάνουν δηλώσεις προς τον Τύπο. Θα ακολουθήσει η τριμερής συνάντηση κορυφής.

Στις 15:00 ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Isaac Herzog, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις