Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Σύλληψη αστυνομικού – Τουρκία: Ολονύκτιο διπλωματικό θρίλερ
ΕΛΛΑΔΑ

Σύλληψη αστυνομικού – Τουρκία: Ολονύκτιο διπλωματικό θρίλερ

Σύλληψη αστυνομικού - Τουρκία: Το ζευγάρι, συνοδεία του Έλληνα Γενικού Προξένου αποχώρησαν αργά το βράδυ από ο Δικαστικό Μέγαρο με κατεύθυνση προς τα σύνορα, προκειμένου να απελαθούν.

Μεγάλη έκταση δίνουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης στη σύλληψη του 41χρονου Έλληνα αστυνομικού και της φίλης του, οι οποίοι συνελήφθησαν τη Δευτέρα το απόγευμα κοντά σε απαγορευμένη ζώνη, στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Τα τηλεοπτικά δίκτυα της γειτονικής χώρας μετέδωσαν βίντεο από τη μεταγωγή του ζευγαριού στο δικαστικό Μέγαρο Ανδριανούπολης, όπου ο Τούρκος Εισαγγελέας αποφάσισε να τους αφήσει προσωρινά ελεύθερους. Το ζευγάρι, συνοδεία του Έλληνα Γενικού Προξένου αποχώρησαν αργά το βράδυ από ο Δικαστικό Μέγαρο με κατεύθυνση προς τα σύνορα, προκειμένου να απελαθούν.

Η ιστοσελίδα Haberler.com σε τρία εκτενή δημοσιεύματα για το συμβάν που προκάλεσε αναστάτωση στις ελληνικές αρχές και το ΥΠΕΞ, και “πυροδότησε” μια σειρά διπλωματικών επαφών και λεπτών χειρισμών, έως ότου το ζευγάρι αφέθηκε τελικά ελεύθερο, αναφέρεται με λεπτομέρειες στην υπόθεση.

“Ο Βαλασούδης Μανώλης (41), αστυνομικός του Αστυνομικού Τμήματος Αλεξανδρούπολης, ο οποίος ήρθε στην Αδριανούπολη με την κοπέλα του Αθηνά Τζιάκα για τουριστικούς σκοπούς, συνελήφθη με την αιτιολογία ότι μπήκαν στην στρατιωτική απαγορευμένη ζώνη με το όχημά του κοντά στο χωριό Doyran”, αναφέρεται αρχικά στο δημοσίευμα. Οι τουρκικές αρχές κατέσχεσαν τα κινητά τηλέφωνα και άλλα προσωπικά αντικείμενα του ζευγαριού, που στάλθηκαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια της τουρκικής αστυνομίας.

Σύλληψη αστυνομικού – Τουρκία: Τι υποστήριξε ο αστυνομικός στην απολογία του

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, στην κατάθεσή του ο Έλληνας αστυνομικός φέρεται να υποστήριξε ότι μπήκαν στην Τουρκία από τη Συνοριακή Πύλη İpsala και είπε ότι ήρθαν στο κέντρο της πόλης στην Αδριανούπολη με την κοπέλα του, για ψώνια. Ο Μανώλης Βαλασούδης είπε ότι φεύγοντας έβαλαν λάθος καταχώρηση στο gps με αποτέλεσμα να χαθούν σε μια διασταύρωση και να στρίψουν λάθος με τη μηχανή τους, καταλήγοντας στην απαγορευμένη ζώνη, όπου τους εντόπισαν και συνέλαβαν οι τουρκικές αρχές. Ο Βαλασούδης πρόσθεσε ότι ο λόγος του ταξιδιού στην Τουρκία ήταν μια ιδιωτική επίσκεψη για λόγους αναψυχής και δε συνδέεται με το γεγονός ότι υπηρετεί στην Ελληνική Αστυνομία ότι είπε ότι “δεν είχαμε άλλο σκοπό”. Αφού αφέθηκαν ελεύθεροι ο Έλληνας αστυνομικός και η κοπέλα του, έφυγε από το δικαστικό μέγαρο με το Γενικό Προξενείο της Αδριανούπολης.

Σύλληψη αστυνομικού – Τουρκία: Ολονύκτιο διπλωματικό θρίλερ που απαιτούσε λεπτούς χειρισμούς από το ΥΠΕΞ

Τα υπουργεία Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη ήταν σε ανοιχτή γραμμή, ενώ από τη πρώτη στιγμή ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός. Η Αθήνα ζήτησε επίσημη ενημέρωση για τους λόγους για τους οποίους κρατούνται οι δύο Έλληνες πολίτες. Το ελληνικό προξενείο στην Αδριανούπολη προχώρησε σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, ενώ με εντολή του Τάκη Θεοδωρικάκου μετέβη στην περιοχή του Έβρου ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, επιχειρώντας να εκμεταλλευτούν το όλο ζήτημα, υποστήριξαν πως ο αστυνομικός μαζί με μία κοπέλα εντοπίστηκαν μέσα σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη.

Στην πορεία και βλέποντας ότι δεν έχουν να εκμεταλλευθούν κάτι σε άμεσο χρόνο από τη σύλληψη του Έλληνα αστυνομικού – μάλιστα κάποια φιλοκυβερνητικά μέσα στη γειτονική χώρα τη συνέδεσαν με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτών το 2018 – άρχισαν να “υποβιβάζουν” την είδηση. Ωστόσο, στην Αθήνα, παρά την θετική εξέλιξη με την απελευθέρωση του αστυνομικού και της συντρόφου του, δεν υπάρχει κανένας εφησυχασμός μέχρι και οι δύο να επιστρέψουν στην χώρα μας, καθώς η Άγκυρα μπορεί να θελήσει να εκμεταλλευτεί ζήτημα, αλλάζοντας την επικοινωνιακή ατζέντα που κυριαρχεί με την κατάρρευση της τουρκικής λίρας.

Ξύπνησαν μνήμες του 2018

Η σύλληψη του αστυνομικού και της συντρόφου του αρχικά θύμισε την υπόθεση των δύο στρατιωτικών που τον Μάρτιο του 2018 κατά την διάρκεια περιπόλου στον Έβρο και κάτω από άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή, πέρασαν κατά λάθος σε τουρκικό έδαφος και συνελήφθησαν με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.

Παρέμειναν στις φυλακές της Αδριανούπολης για περίπου πέντε μήνες, ενώ η Άγκυρα απέρριψε όλα τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς. Στις 14 Αυγούστου το τουρκικό δικαστήριο δεν μπόρεσε να στοιχειοθετήσει την κατηγορία της κατασκοπείας και αποφάσισε την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών χωρίς περιοριστικούς όρους.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις