Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Αστυνομική επιχείρηση για λαθραίους χημικούς διαλύτες από Βουλγαρία – Έγιναν 6 συλλήψεις
ΕΛΛΑΔΑ

Αστυνομική επιχείρηση για λαθραίους χημικούς διαλύτες από Βουλγαρία – Έγιναν 6 συλλήψεις

Λαθραίοι χημικοί διαλύτες: Θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνοι για τους κινητήρες των αυτοκινήτων.

Από τη Βουλγαρία, τα κυκλώματα των επιτηδείων δεν περνάνε λαθραία στη χώρα μας μόνο αιθυλική αλκοόλη για να παρασκευαστούν εδώ ποτά –«μπόμπες», όπως συμβαίνει συχνά, αλλά και χημικούς διαλύτες για τη νόθευση των καυσίμων και την αύξησή τους σε όγκο!

Οι χημικοί διαλύτες που θωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνοι για τους κινητήρες των αυτοκινήτων, αναμειγνύονται με βενζίνη, με στόχο την τεχνητή διόγκωση των πωλούμενων ποσοτήτων, με αποτέλεσμα την κλοπή των καταναλωτών και την αποφυγή καταβολής φόρων και δασμών.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Η οικονομική αστυνομία

Αυτό προκύπτει από την επιχείρηση που υλοποιήθηκε από την Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος. Όπως ανακοινώθηκε,  «εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα, τα μέλη της οποίας εισήγαγαν από τη Βουλγαρία χημικούς διαλύτες, τους αναμείγνυαν με καύσιμα και στη συνέχεια προέβαιναν στην περαιτέρω διάθεσή τους μέσω πρατηρίου καυσίμων σε περιοχή της Βορείου Ελλάδος».

Συνελήφθησαν έξι άτομα

Για την υπόθεση συνελήφθησαν έξι μέλη της ομάδας και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία, στην οποία περιλαμβάνεται ακόμα ένα άτομο, για σύσταση συμμορίας και παραβάσεις του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα και της νομοθεσίας για την οργάνωση της αγοράς πετρελαιοειδών, ενώ οι διαφυγόντες φόροι, δασμοί και λοιπές επιβαρύνσεις υπολογίζονται σε 26.932 ευρώ.

Εισαγωγές από το Σεπτέμβριο

«Προηγήθηκε» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Οικονομική Αστυνομία Βορείου Ελλάδος «κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών από το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο (Σ.Ε.Κ.) και τις Τελωνειακές Αρχές Προμαχώνα και στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, που ακολούθησε, διαπιστώθηκε ότι, τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο του 2021, η συγκεκριμένη ομάδα:

Πώς δρούσε το κύκλωμα

·       Εισήγαγε οργανικούς διαλυτές, μέσω δύο εταιρειών με έδρα τη Βουλγαρία.

·       Μετέφερε τους διαλύτες σε αποθηκευτικό χώρο σε περιοχή της Βορείου Ελλάδος.

·       Αναμείγνυε τους διαλύτες με καύσιμα σε ειδικές δεξαμενές που υπήρχαν στο χώρο.

·       Μεταφόρτωνε το μείγμα σε βυτιοφόρο και στη συνέχεια εφοδίαζε πρατήριο υγρών καυσίμων».

Την ώρα της “μετάγγισης”

Η αστυνομική επιχείρηση, πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή αρμόδιας Χημικής Υπηρεσίας και Τελωνειακής Αρχής της Βορείου Ελλάδος, κατά τη στιγμή που οι δράστες πραγματοποιούσαν «μετάγγιση» του μείγματος από βυτιοφόρο στις δεξαμενές του πρατηρίου καυσίμων.

Χιλιάδες λίτρα καυσίμων

Από την έρευνα που ακολούθησε, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

26.100 λίτρα καυσίμων χωρίς παραστατικά, βυτιοφόρο όχημα, επικαθήμενο βυτίο και αυτοκίνητο, παλετοδεξαμενές και πλήθος μηχανημάτων – εργαλείων που χρησιμοποιούνται για την ανάμειξη χημικών διαλυτών.

Η έρευνα συνεχίζεται

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για να διαπιστωθεί αν η οργάνωση έχει διαθέσει  λαθραία προϊόντα και σε άλλα πρατήρια υγρών καυσίμων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις