Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

04

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Εμβολιασμοί Ελλάδα – ποσοστά: Αύξηση των ραντεβού, αποκλιμάκωση βλέπουν οι ειδικοί
ΕΛΛΑΔΑ

Εμβολιασμοί Ελλάδα – ποσοστά: Αύξηση των ραντεβού, αποκλιμάκωση βλέπουν οι ειδικοί

Εμβολιασμοί Ελλάδα - ποσοστά: Τι λένε οι Έλληνες επιστήμονες για την νέα μετάλλαξη

Η μετάλλαξη «Όμικρον» έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία σε όλη την Ευρώπη με την Ελλάδα να βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες που έχουν ήδη λάβει μέτρα προστασίας. Το Ισραήλ έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που έκλεισε εντελώς τα σύνορα της για αλλοδαπούς, εξαιτίας της εξάπλωσης της μετάλλαξης στην Ευρώπη. Την ίδια ώρα οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ήδη ανακοινώσει μέτρα περιορισμού.

man in black jacket wearing sunglasses sitting inside train

Τι λένε οι Έλληνες επιστήμονες για την νέα μετάλλαξη

Για την ώρα η χώρα μας δεν έχει κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα της μετάλλαξης «Όμικρον», όπως διαβεβαίωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΙΙΒΕΑΑ Δημήτρης Θάνος. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τους πολίτες αλλά εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι τα εμβόλια είναι ικανά για να παρέχουν την απαιτούμενη προστασία. Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα φτάσουμε σε ποσοστά 80% για το τείχος ανοσίας μέχρι το τέλος της χρονιάς. Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, εξήγησε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει εμβολιαστεί πλήρως ένα ποσοστό 65%. Αν μέσα σε αυτό βάλουμε και ένα 15% που υπολογίζεται ότι θα έχει αποκτήσει φυσική ανοσία μέσω της νόσησης τότε το ποσοστό φτάνει το 80%.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη τότε θα φτάσουμε στα επιθυμητά αποτελέσματα για το τείχος ανοσίας. Οπως ανέφερε πριν από δυο μέρες φτάσαμε στην κορύφωση αυτού του κύματος και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι από εδώ και πέρα θα υπάρξει αποκλιμάκωση. Ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι πρέπει να εφαρμοστεί η χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους. Παράλληλα υποστήριξε ότι πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για τις αποστάσεις στην εκπαίδευση και να αυξηθεί η τηλεργασία προκειμένου να μειωθεί η κινητικότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Βατόπουλος: Δύσκολα θα εμφανιστεί κάποια παραλλαγή του ιού που θα είναι ισχυρότερη από τα εμβόλια

Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας το πρωί της Κυριακής ξεκαθάρισε ότι δύσκολα θα εμφανιστεί κάποια παραλλαγή του ιού που θα είναι ισχυρότερη από τα εμβόλια. Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε και ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος που τόνισε την μεγάλη ανάγκη για εμβολιασμό, όσοι δεν το έχουν κάνει, αλλά και για αυτούς που υπάρχει σύσταση για αναμνηστική δόση.

Μανωλόπουλος: Τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας δεν είναι τόσο ανησυχητικά

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος ανέφερε ότι τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας δεν είναι τόσο ανησυχητικά και εμφανίστηκε σίγουρος ότι το εμβόλιο μπορεί να προστατέψει τους πολίτες. Συγκεκριμένα τόνισε ότι το χειρότερο σενάριο είναι να μειώνει λίγο την αποτελεσματικότητα όπως έγινε και με την μετάλλαξη «Δέλτα».

Γεωργαντάς:  Περίπου 90.000 πολίτες εμβολιάζονται κάθε μέρα- Όχι σε νέα μέτρα

Το αισιόδοξο είναι ότι οι εμβολιασμοί συνεχίζονται με τους ρυθμούς του περασμένου Μαρτίου, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, τονίζοντας ότι χθες άγγιξαν τους 90.000. «Χθες ξεπεράσαμε τον αριθμό των 7 εκατ. πολιτών που έχουν εμβολιαστεί με πρώτη δόση και γύρω στα 6,4 εκατ. είναι οι πλήρως εμβολιασθέντες. Παράλληλα, γίνονται πολλοί εμβολιασμοί και της τρίτης δόσης κάθε ημέρα. Χθες συνολικά έγιναν 90.000 εμβολιασμοί στη χώρα. Φτάνουμε δηλαδή τις 100.000 την ημέρα, όπως ήταν τον Μάρτιο-Απρίλιο, που ήταν σε πλήρη εξέλιξη το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Η κινητικότητα που υπάρχει μας κάνει αισιόδοξους. Με την πρώτη δόση, αυτοί που έρχονται κι εμβολιάζονται περίπου 20.000 κάθε μέρα, αλλά και 60.000-70.000 που εμβολιάζονται με την αναμνηστική δόση. Αυτή τη στιγμή, το 75% του ενήλικου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργαντάς.

Παράλληλα, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν απαιτείται η λήψη νέων μέτρων. «Η οικονομία και η αγορά είναι ανοιχτή και θα δούμε πως θα αποδώσουν τα υπάρχοντα μέτρα. Δε χρειάζεται κάτι άλλο αυτή τη στιγμή», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η μάσκα πρέπει να τηρείται, ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνωστισμός.

Το ελληνικό υπουργείο υγείας ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής τα μέτρα που ισχύουν για τις πτήσεις από τις εξής χώρες: Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι.

man in black jacket walking on sidewalk during daytime
Συγκεκριμένα:

Επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις, με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών, ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.

Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν τη xώρα μας, σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.

Κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνεται καθολικός έλεγχος με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test).

Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες και επανέλεγχός τους με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR).

Το υπουργείο Υγείας επισημαίνει ότι έως σήμερα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις με τις συγκεκριμένες χώρες.

Παγώνη – Δεδομένη η 4η δόση και νέα έκκληση για εμβολιασμό

Στη νέα παραλλαγή Όμικρον, στο ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, στην 4η δόση αλλά και στην ανάγκη να συνεχιστεί ο εμβολιασμός, αναφέρθηκε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη. Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ εμφανίστηκε καθησυχαστική για τη νέα μετάλλαξη του κοροναϊού Όμικρον, επισημαίνοντας πως «θα αντιμετωπιστεί και θα φανεί τις επόμενες μέρες αν καλύπτεται από τα εμβόλια», για να τονίσει πως «αν δεν την καλύψουν, τρεις εταιρείες κάνουν έρευνα» με άμεσα αποτελέσματα. Πάντως, εξήγησε πως, «τα μέχρι τώρα στοιχεία είναι ότι η μετάλλαξη αυτή έχει τα ίδια περίπου συμπτώματα. Θέλει προσοχή όμως, επειδή είναι στέλεχος με 32 μεταλλάξεις κι αυτό που πρέπει να φανεί είναι αν είναι πιο επιθετική».

«Αυτό που ξέρουμε είναι ότι πρέπει να εμβολιαστούμε», είπε, διευκρινίζοντας πως «δεν χρειάζεται πανικός, το περιμέναμε».

Για lockdown

«Θα είναι λάθος για την κυβέρνηση να πάει σε lockdown με 67% του πληθυσμού εμβολιασμένο», εκτίμησε η Ματίνα Παγώνη σε δηλώσεις της σε εκπομπή του ΑΝΤ1 . «Δεν έχουμε κρούσματα ακόμα, προσπαθούμε να πείσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί και να κάνει την 3η δόση, που σώζει ζωές, ειδικά εκείνων που έχουν υποκείμενα», συμπλήρωσε σχετικά. Ερωτηθείσα για το πώς θα γιορτάσουμε Χριστούγεννα, απάντησε ότι υπάρχει σταθεροποίηση στα κρούσματα τις τελευταίες μέρες, ωστόσο, οι δείκτες παραμένουν υψηλοί και υπογράμμισε πως «για να έχουμε μείωση θανάτων και ΜΕΘ, θα πρέπει να έχουμε μείωση κρουσμάτων».

Τι την ανησυχεί

«Μας ανησυχούν οι πολλοί θάνατοι και η πληρότητα σε ΜΕΘ κυρίως στη βόρεια Ελλάδα», συμπλήρωσε και είπε πως, «εδώ και τέσσερις ημέρες ξεκινήσαμε τη μετατροπή των non covid κλινικών σε covid». «Η Ελλάδα, όπως και όλος ο κόσμος, δεν μπορεί να γίνει covid. Θα πρέπει να βάλουμε πρόβλεψη για να γίνονται τα χειρουργεία», είπε σημειώνοντας πως «γίνονται μετακινήσεις γιατρών από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη, υπάρχουν ελλείψεις στους γιατρούς, υπάρχουν γιατροί που δουλεύουν 24ώρα και γι’αυτό χρειάζονται τα μονοκλωνικά». Καταλήγοντας εκτίμησε πως, θεωρεί «δεδομένο ότι θα κάνουμε 4η δόση».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις