Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

01

Δεκεμβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Δημοσκόπηση – εκλογές ΚΙΝΑΛ: Μάχη για Ανδρουλάκη, Λοβέρδο, Παπανδρέου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση – εκλογές ΚΙΝΑΛ: Μάχη για Ανδρουλάκη, Λοβέρδο, Παπανδρέου

Δημοσκόπηση - εκλογές ΚΙΝΑΛ: Μάχη για Ανδρουλάκη, Λοβέρδο, Παπανδρέου η κούρσα ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ

Το Κίνημα Αλλαγής εξακολουθεί να δρέπει τους καρπούς του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης ενόψει εκλογής νέας ηγεσίας, καθώς σε δύο νέες δημοσκοπήσεις εξακολουθεί να εμφανίζει ανεβασμένα τα ποσοστά του. Ειδικότερα, το Κίνημα Αλλαγής διατηρεί τη δυναμική που απέκτησε τον τελευταίο μήνα και συγκεντρώνει ποσοστό 10% (με αναγωγή) στην έρευνα της Pulse για τον ΣΚΑΪ και 9,6% στη δημοσκόπηση της Metron για το Mega. Σημειώνεται ότι το ΚΙΝΑΛ στην έρευνα της Metron Analysis τον περασμένο Οκτώβριο είχε 8,5%. Παράλληλα, η δημοσκόπηση της Metron επιχειρεί να κάνει ψηλάφηση του εκλογικού σώματος ως προς τις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ, στις 5 και 12 Δεκεμβρίου. Προσμετρώντας και τα τρία εκλογικά σώματα, επιβεβαιώνει ότι η εσωκομματική κούρσα είναι για τρεις: Τους Ανδρέα Λοβέρδο, Νίκο Ανδρουλάκη και Γιώργο Παπανδρέου.

Το κοινό που μετρά η εταιρεία είναι σε τρία επίπεδα, ως συνήθως:

Το μεγάλο δείγμα, που συνιστά τα όρια εκλογικής επιρροής του κόμματος. Αφορά στο 46% του εκλογικού σώματος και στην μέτρηση απαντούν 691 άτομα.

Το μεσαίο, που απαρτίζεται από όσους δηλώνουν ότι έχουν πρόθεση να ψηφίσουν το ΚΙΝΑΛ και υπολογίζεται στο ποσοστό 9,6% , σε δείγμα 145 ατόμων.

Και το μικρό, που περιλαμβάνει όσους πιθανόν θα πάνε να ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές, ποσοστό που υπολογίζεται σε 7,4% με δείγμα 111 άτομα.

Προτίμηση προέδρου ΚΙΝΑΛ

Στο ερώτημα ποιον θα προτιμούσατε για πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, στο μεγάλο προηγείται καθαρά ο Α. Λοβέρδος με 37%, έναντι 27% του Νίκου Ανδρουλάκη και 12% του Γ. Παπανδρέου.

Στο μεσαίο δείγμα της πρόθεσης ψήφου στο ΚΙΝΑΛ ο Ν. Ανδρουλάκης εμφανίζεται πρώτος με 29% (από 26%), δεύτερος ο Α. Λοβέρδος με 27% (από 26%) και τρίτος ο Γ. Παπανδρέου με 22% (από 23%).

Τέλος, στο μικρό δείγμα, ο Ν. Ανδρουλάκης είναι επίσης πρώτος με 31%, ο Α. Λοβέρδος δεύτερος με 29% και ο Γ. Παπανδρέου τρίτος με 22%. Οι κ.κ. Ανδρουλάκης και Λοβέρδος εμφανίζονται με ενισχυμένα τα ποσοστά τους από την προηγούμενη μέτρηση, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίζει σημαντική υποχώρηση.

Ενδιαφέρον έχει επίσης το εύρημα της προτίμησης σε υποψήφιο με βάση την ιδεολογική τοποθέτηση των ερωτηθέντων μετρημένο στο «μεγάλο κοινό».

Ετσι, ο κ. Παπανδρέου προηγείται με 35% σε όσους αυτοπροσδιορίζονται ως «αριστεροί» (ποσοστό 8,1% όσων θα μπορούσαν να ψηφίσουν ΚΙΝΑΛ).

Ο Νίκος Ανδρουλάκης προηγείται με 39% σε όσους προσδιορίζονται ως κεντροαριστεροί.

Στους κεντρώους με 37% προβάδισμα έχει ο Ανδρέας Λοβέρδος, όπως και στους κεντροδεξιούς με 54% και στους «δεξιούς» όπου κυριαρχεί με 77%.

Δημοτικότητες υποψήφιων προέδρων ΚΙΝΑΛ

Πιο δημοφιλής υποψήφιος κατά τη Metron Analysis είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης, με αυξημένο ποσοστό, καθώς συγκεντρώνει 66% στο μεγάλο δείγμα, 75% στο μεσαίο και 77% στο στενό πυρήνα που δηλώνουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν.

Ακολουθεί ο Ανδρέας Λοβέρδος με 58% στο μεγάλο κοινό, 55% στο μεσαίο και 60% στο μικρό.

Ο Παύλος Γερουλάνος και ο Παύλος Χρηστίδης είναι μαζί με 42% στο μεγάλο δείγμα, ενώ ο Χ. Καστανίδης βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής με 40%. Τελευταίος ο Γ. Παπανδρέου, με 22% στο μεγάλο, 36% στο μεσαίο και 37% στο μικρό, με τη δημοφιλία του να μειώνεται και στα τρία πεδία.

Τα σενάρια του β’ γύρου

Σε περίπτωση που το δίδυμο του β’ γύρου είναι εκείνο των Ανδρουλάκη-Παπανδρέου, κυριαρχεί ο ευρωβουλευτής στο μεγάλο δείγμα με 70-20%, στο μεσαίο δείγμα επίσης με 64-29% όπως και στο μικρό με 61-32%.

Στο δίδυμο Λοβέρδος-Παπανδρέου επικρατεί ο πρώην υπουργός και στα τρία δείγματα, με ποσοστά 63-25%, 61-33% και 59-35%, αντίστοιχα.

Τέλος, στην περίπτωση που μονομαχήσουν Ανδρουλάκης – Λοβέρδος, νικητής βγαίνει ο ευρωβουλευτής και στα τρία κοινά με ποσοστά 48-44%, 54-35% και 55-36%, αντιστοίχως.

Τι δείχνουν οι στοιχηματικές εταιρείες για το ΚΙΝΑΛ

Το ενδιαφέρον για τις εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ, αποτυπώνεται πάντως και στις στοιχηματικές εταιρείες.

Σύμφωνα με την απόδοση που δίνει η Stoiximan, ο Νίκος Ανδρουλάκης διατηρεί προβάδισμα επί των αντιπάλων του με απόδοση 1.95. Ωστόσο, στη δεύτερη και τρίτη θέση, αποτυπώνεται μια σημαντική διαφοροποίηση. Έτσι, ακολουθεί ο Γιώργος Παπανδρέου, του οποίου η απόδοση πέφτει στο 2.25 από 3.5 που ήταν πριν από μία μέρα. Τέλος, ο Ανδρέας Λοβέρδος, σύμφωνα με τις αποδόσεις των στοιχημάτων, υποχωρεί στην κούρσα της διαδοχής στο ΚΙΝΑΛ, με απόδοση που εκτοξεύεται στο 8.00 από 3.5 που ήταν πριν από μία ημέρα.

Οι αποδόσεις των υπόλοιπων υποψηφίων είναι στο 100, για τον Χάρη Καστανίδη, τον Παύλο Γερουλάνο και τον Παύλο Χρηστίδη.

Novibet: Προηγείται ο Παπανδρέου στις στοιχηματικές αποδόσεις

Ανεστραμμένη είναι η τάση των στοιχηματικών αποδόσεων για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, ως προς το πρόσωπο που προπορεύεται ως τις εκλογές, στις προβλέψεις της Novibet. Η εταιρεία δίνει απόδοση 1.80 στον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος εμφανίζεται έτσι ως επικρατέστερος για τη νίκη. Ακολουθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης με απόδοση 2.25 και αρκετά πιο πίσω, ο Ανδρέας Λοβέρδος, του οποίου η απόδοση υπολογίζεται σε 9.

Ο Παύλος Χρηστίδης, Παύλος Γερουλάνος και Χάρης Καστανίδης δίνουν απόδοση 101 σύμφωνα με την ίδια στοιχηματική εταιρία.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις