Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

01

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ισπανός ΥΠΕΞ – Δένδιας: Οι εξηγήσεις για την πώληση όπλων στην Τουρκία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ισπανός ΥΠΕΞ – Δένδιας: Οι εξηγήσεις για την πώληση όπλων στην Τουρκία

Ισπανός ΥΠΕΞ - Δένδιας: "Υπεράνω πάσης αμφιβολίας η αλληλεγγύη της Ισπανίας στα κράτη-μέλη της ΕΕ", είπε ο Ισπανός ΥΠΕΞ στο Νίκο Δένδια, μετά τις έντονες αντιδράσεις της Ελλάδας για την ισπανοτουρκική συμφωνία.

“Η αλληλεγγύη της Ισπανίας προς όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με όλα, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας και της Κύπρου, είναι υπεράνω πάσης αμφιβολίας, υπεράνω πάσης αμφιβολίας, και το λέω αυτό εδώ, στην έδρα του Κοινοβουλίου” τόνισε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες (José-Manuel Albares), μιλώντας πρόσφατα στο ισπανικό Κοινοβούλιο, όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές. Τα ανωτέρω κοινοποίησε στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο Ισπανός ομόλογός του, μετά τη χθεσινοβραδινή τηλεφωνική τους συνομιλία, γνωστοποιούν οι ίδιες διπλωματικές πηγές.

Στην Αθήνα ο Ισπανός ΥΠΕΞ μετά την αντίδραση Δένδια

Επίσκεψη στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσει τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες προς πλήρη διευκρίνιση των σχετικών ζητημάτων ελληνικού ενδιαφέροντος που προέκυψαν με την επίσκεψη του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ στην Άγκυρα. Σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Τwitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας “σε συνέχεια της επίσκεψης του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ στην Άγκυρα και όσων ανακοινώθηκαν, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισπανό ομόλογό του.

Κατά την συνομιλία, ο Έλληνας ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στα ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος που προέκυψαν. Ο Ισπανός ΥΠΕΞ έδωσε διευκρινίσεις και πρότεινε την άμεση επίσκεψή του στην Αθήνα, προς πλήρη διευκρίνιση των σχετικών ζητημάτων. Η πρόταση του έγινε δεκτή”, αναφέρεται στην ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών. Εν τω μεταξύ όπως μετέδωσε ο ΣKAI, στο Υπουργείο Εξωτερικών εκκλήθη εκτάκτως για να δώσει εξηγήσεις ο Ισπανός Πρέσβης, στο περιθώριο της στρατιωτικής συμφωνίας και της πώλησης όπλων της Ισπανίας στην Τουρκία. Το αίτημα έγινε από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Δεμίρη. Έγιναν οι απαραίτητες συστάσεις προς την ισπανική πλευρά.

Τι προβλέπει η συμφωνία Ισπανίας – Τουρκίας

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν από την ισπανική ιστοσελίδα που ειδικεύεται σε ειδήσεις της αμυντικής βιομηχανίας, Info Defensa, στις 17 Νοεμβρίου 2021, η Ισπανία σκοπεύει να πουλήσει ένα δεύτερο αμφίβιο επιθετικό πλοίο Navantia LHD στην Τουρκία. Μάλιστα η εν λόγω συμφωνία, σύμφωνα με όσα έγραψε η ισπανική El Pais, θα συζητηθεί στη διμερή σύνοδο που θα έχουν οι αντιπροσωπίες των δύο χωρών στην Τουρκία, τις επόμενες μέρες.

Η Ισπανία είχε προμηθεύσει την Τουρκία με το πρώτο της “μίνι” αεροπλανοφόρο, το TCG Anadolu.

Το TCG Anadolu είναι ένα αμφίβιο επιθετικό πλοίο που μπορεί να διαμορφωθεί ως ελαφρύ αεροπλανοφόρο. Η τελική σύμβαση για την κατασκευή του πλοίου υπογράφηκε με την κοινοπραξία Navantia-Sedef στις 7 Μαΐου 2015. H παράδοση του πλοίοy είχε προγραμματιστεί για το 2021 και το εκτιμώμενο κόστος του πλοίου σύμφωνα με τις τελικές προδιαγραφές ήταν 1 δισεκατομμύριο δολάρια το 2015. Οι εργασίες κατασκευής ξεκίνησαν στις 30 Απριλίου 2016 στο ναυπηγείο της Sedef Shipbuilding Inc. στην Κωνσταντινούπολη.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις