Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ / Εμβόλιο – 3η δόση: Πότε πρέπει να κάνουν την «αναμνηστική» οι άνω των 60
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Εμβόλιο – 3η δόση: Πότε πρέπει να κάνουν την «αναμνηστική» οι άνω των 60

Εμβόλιο - 3η δόση: Τι αναφέρουν οι μελέτες για τους άνω των 60.

Έκκληση για εμβολιασμό, ειδικότερα στους άνω των 60 που δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, αλλά και σε όσους απ’ αυτούς δεν έχουν κλείσει το ραντεβού τους για την χορήγηση της τρίτης «αναμνηστικής» δόσης απηύθυνε μέσα από το χθεσινό (18/11) του διάγγελμα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από τις 13/12 αναγκαία προϋπόθεση εισόδου στις δραστηριότητες για τους 60+ εμβολιασμένους πολίτες θα είναι η αναμνηστική δόση μετά την παρέλευση 7μήνου από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, τονίζοντας την αναγκαιότητα της χορήγησης της τρίτης δόσης στις συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες που είναι πιο ευάλωτες.

Σημειώνεται ότι από το βράδυ ανοίγει η πλατφόρμα στο emvolio.gov.gr, έγκαιρου προγραμματισμού ραντεβού για την αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά της covid-19 για τα άτομα άνω των 18 ετών που έχουν συμπληρώσει 5,5 μήνες από την δεύτερη δόση.

Τι ισχύει με τα mRNA εμβόλια και την τρίτη δόση

Η χορήγηση τρίτης δόσης θα γίνεται με την συμπλήρωση 6μηνου από την δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους με τα εμβόλια Pfizer ή AstraZeneca ή Moderna. Η αναμνηστική δόση γίνεται με mRNA εμβόλιο της Pfizer ή μισή δόση του εμβολίου της Moderna. Σημειώνεται ότι η αναμνηστική δόση σε όσους εμβολιάστηκαν με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson γίνεται στους δύο μήνες μετά τον εμβολιασμό τους με τα εμβόλια Pfizer, Moderna (μισή δόση) και το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Στην ειδική ομάδα των ανοσοκατασταλμένων η αναμνηστική δόση γίνεται ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.

Η χορήγηση τρίτης δόσης ξεκίνησε στη χώρα μας το Σεπτέμβριο και στοχεύει στην ενίσχυση της ανοσίας, η οποία μειώνεται μετά την πάροδο 6 μηνών και στην μακρότερη διάρκεια της προστασίας. Αυξάνει την αντισωματική απάντηση, ιδιαίτερα σημαντική για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και μειώνει το ποσοστό της λοίμωξης από τον κορονοϊό. Γι’ αυτό το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους (δύο δόσεις) άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες από την έκδοσή του. Θα δοθεί, περιθώριο ένας μήνας για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου.

Πόσο αποτελεσματική είναι η τρίτη δόση του εμβολίου

Μελέτες που επικαλούνται οι ελληνικές αρχές έδειξαν ότι η ανοσογονικότητα της τρίτης δόσης είναι υψηλότερη από αυτή της δεύτερης και ενδέχεται η μείωση της προστασίας από την τρίτη δόση να διαφέρει από το σχήμα των δύο δόσεων. «Από τις κλινικές μελέτες η ανοσογονικότητα της τρίτης δόσης ήταν σημαντικά υψηλότερη από τη δεύτερη δόση και αναμένεται, σύμφωνα με ανοσολόγους, η μείωση της προστασίας από την τρίτη δόση να διαφέρει από το σχήμα των δύο δόσεων του εμβολίου, διαμορφώνοντας έτσι ένα πιθανώς τελικό σχήμα εμβολιασμού με τρεις δόσεις και ετήσια αναμνηστική δόση» ανέφερε χαρακτηριστικά για το θέμα η Μαρία Θεοδωρίδου προ ημερών

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας REACT, που διεξήχθη από τις 19 Οκτωβρίου μέχρι τις 5 Νοεμβρίου με τη συμμετοχή άνω των 100.000 ατόμων, η τρίτη δόση παρέχει σημαντική ώθηση στην ανοσία έναντι του SARS-CoV-2. Από τα άνω των 8.300 ατόμων που έκαναν ενισχυτική δόση του εμβολίου και μετείχαν στην έρευνα, μόνον τα 30 -δηλαδή, ποσοστό 0,36%- μολύνθηκαν από τον κορονοϊό στο διάστημα αυτό, ενώ σχεδόν 700 από την ομάδα των 68.000 που είχαν κάνει δύο δόσεις προσβλήθηκαν από τον SARS-CoV-2, δηλαδή ποσοστό 1,03%.

Εμβολιασμός εμβολιαστικό κέντρο για

Ίδιες ή ηπιότερες οι ανεπιθύμητες ενέργειες στην τρίτη δόση

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες από την τρίτη δόση είναι παρόμοιες ή και ηπιότερες σε σύγκριση με τις ανεπιθύμητες ενέργειες από τη δεύτερη δόση. Η αναγκαιότητα, της τρίτης δόσης υπαγορεύεται από τη βαθμιαία μείωση των αντισωμάτων της χημικής ανοσίας, αλλά και την λοιμογόνο δράση και τη μεταδοτικότητα των μεταλλάξεων του ιού. Η τρίτη δόση χορηγείται για ενίσχυση και μακρότερη διάρκεια προστασίας. ​Σύμφωνα με τους ειδικούς άτομα με τρεις δόσεις είχαν 11 φορές μικρότερο κίνδυνο να μολυνθούν με τον ιό και 20 φορές μικρότερο κίνδυνο νόσησης σε σχέση με τα άτομα που πήραν δύο δόσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις