Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

06

Ιουλίου 2021

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ισπανία – Τουρκία αμυντική συμφωνία: Μήνυμα από Ελλάδα για μη εξαγωγή όπλων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ισπανία – Τουρκία αμυντική συμφωνία: Μήνυμα από Ελλάδα για μη εξαγωγή όπλων

Ισπανία - Τουρκία αμυντική συμφωνία: Η ελληνική πλευρά «έχει εγείρει επανειλημμένα το ζήτημα της εξαγωγής οπλικών συστημάτων ευρωπαϊκών κρατών προς την Τουρκία», σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ελληνική πλευρά «έχει εγείρει επανειλημμένα το ζήτημα της εξαγωγής οπλικών συστημάτων ευρωπαϊκών κρατών προς την Τουρκία», επισημαίνουν διπλωματικές πηγές και τονίζουν πως το ζήτημα αυτό είχε τεθεί μετ’ επιτάσεως από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη σχετική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2020.

Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνουν πως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε αποστείλει επιστολή στην τότε Ισπανίδα ομόλογό του Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια τον Οκτώβριο του 2020, στην οποία υπενθύμιζε την υποχρέωση των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σέβονται την Κοινή Θέση 2008/944, η οποία υπογραμμίζει: «Τα κράτη – μέλη είναι αποφασισμένα να αποτρέψουν την εξαγωγή στρατιωτικής τεχνολογίας και εξοπλισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή ή διεθνείς επιθετικές ενέργειες, ή να συμβάλει σε περιφερειακή αποσταθεροποίηση».

Τι άλλο αναφέρουν οι διπλωματικές πηγές

Παράλληλα, υπενθυμίζουν ότι το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων υιοθέτησε Συμπεράσματα στις 14 Οκτωβρίου 2019, στα οποία επανέλαβε την ανωτέρω κοινή θέση, με αφορμή την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Βόρεια Συρία. Τέλος, υπογραμμίζουν ότι το ζήτημα αυτό, καθώς ο εν γένει αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, τέθηκε και κατά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον νέο Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες κατά τη διάρκεια διμερούς συνάντησης τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Γιάννης Οικονόμου: Βαθύτατη η ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης

Την βαθύτατη ενόχληση της ελληνικής κυβέρνησης για το ενδεχόμενο πώλησης οπλικών συστημάτων από την Ισπανία στην Τουρκία εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου., αναφερόμενος στις δηλώσεις που έγιναν κατά την επίσκεψη του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ στην Άγκυρα.

Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Οικονόμου δήλωσε: «Είναι αυτονόητο ότι τα κράτη-μέλη δεσμεύονται από τις αποφάσεις, τις διακηρύξεις και τις προσεγγίσεις του Συμβουλίου, γύρω από θέματα που αφορούν τις σχέσεις κρατών-μελών της Ένωσης με την Τουρκία και την προκλητικότητα και την παραβατικότητα που εμφανίζει σε σχέση με το διεθνές δίκαιο. Όφειλε ο σοσιαλιστής Ισπανός πρωθυπουργός να λάβει υπόψη του τη συνολική στάση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Πάμπλο Κασάδο: Το κόμμα μου στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα Ελλάδας-Κύπρου

Σημειώνεται ότι ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στην Ισπανία έχει εκφράσει με ανάρτησή του την αντίθεση του και την ενόχλησή του στην εξέλιξη αυτή. Ο Πάμπλο Κασάδο, ηγέτης του Λαΐκού Κόμματος της Ισπανίας, υπογράμμισε ότι το κόμμα του εξακολουθεί να στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και της Κύπρου και με σαφείς αιχμές προς την Άγκυρα χαρακτήρισε τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ασφάλειας της ΕΕ και της μεταναστευτικής πολιτικής πυλώνα της ισπανικής εξωτερικής πολιτικής.

Όπως, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Μετά το ταξίδι του Σάντσεθ στην Τουρκία, εμείς στο Λαϊκό Κόμμα (PP) επαναλαμβάνουμε ότι υπερασπιζόμαστε την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και της Κύπρου ως μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την κοινή πολιτική ασφάλειας και μετανάστευσης στις διεθνείς μας σχέσεις».

Ερντογάν: Έπλεξε το εγκώμιο του Σάντσεθ

Κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ισπανίας στην Αγκυρα χθες, Τετάρτη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έπλεξε το εγκώμιο του Πέδρο Σάντσεθ, προαναγγέλλοντας εξοπλιστικά προγράμματα σε συνεργασία με την Ισπανία. Συγκεκριμένα, υπενθύμισε ότι η Τουρκία κατασκεύασε σε συνεργασία με την Ισπανία το μεγάλο σκάφος αμφίβιων επιχειρήσεων «Anadolu» που έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει εναέρια μέσα, πρότεινε στον Ισπανό πρωθυπουργό την κατασκευή για λογαριασμό της χώρας ενός ακόμη μεγαλύτερου αεροπλανοφόρου.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε χαρακτηριστικά: «Στόχος μας είναι η κατασκευή ενός μεγάλου αεροπλανοφόρου. Ίσως θα κάνουμε και μια προσπάθεια στα υποβρύχια. Θα κάνουμε αυτά τα βήματα. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε μαζί στην αμυντική βιομηχανία».

Αιχμές Ερντογάν κατά ΕΕ και ΝΑΤΟ

Ο Τούρκος πρόεδρος, αφήνοντας εμμέσως αιχμές κατά χωρών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ευχαρίστησε την Ισπανία για την υποστήριξη που έχει προσφέρει μέχρι τώρα στην Τουρκία, προσθέτοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει τώρα να δει τις σχέσεις της με τη χώρα μας από στρατηγικής σκοπιάς και να κάνει συγκεκριμένα βήματα».

Σε μια έμμεση πλην σαφή αναφορά στους λόγους που οδήγησαν την Τουρκία στην αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, που προκάλεσε τις κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και την αντίδραση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, δήλωσε: «Ενώ πολλές χώρες του ΝΑΤΟ πήραν τους πυραύλους Patriot από εδώ, η Ισπανία δεν το έκανε. Ευχαριστούμε τους Ισπανούς φίλους μας. Θέλω αυτή η στάση της Ισπανίας να ληφθεί ως παράδειγμα από άλλες συμμαχικές χώρες».

Η αναφορά στις οικονομικές σχέσεις Τουρκίας-Ισπανίας

Αναφέρθηκε επίσης και στις οικονομικές σχέσεις της Τουρκίας με την Ισπανία, θέτοντας ως στόχο να ανέλθει ο όγκος των συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια. «Είμαστε ικανοποιημένοι με τις επενδύσεις περισσότερων από 600 ισπανικών εταιρειών στην Τουρκία. Προτρέπω τους αξιόπιστους εταίρους μας να επενδύσουν περισσότερα στην Τουρκία. Οι παρουσία της ισπανικής τράπεζας BBWA είναι η πιο συγκεκριμένη ένδειξη της εμπιστοσύνης προς την Τουρκία» τόνισε.

Οι δηλώσεις Σάντσεθ

Από την πλευρά του ο Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε: «Θέλουμε η Τουρκία να είναι μέρος της ΕΕ. Η Τουρκία δεν είναι απλώς γείτονας για την Ισπανία, είναι σύμμαχος, εταίρος. Όπως είπε ο κ. Ερντογάν, θέλουμε να συνεχίσουμε τη θετική ατζέντα που προβλέπει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο». Αναφέρθηκε επίσης στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί το 2022 στη Μαδρίτη με αντικείμενο τον στρατηγικό προσανατολισμό της Συμμαχίας. «Ένας σημαντικός σύμμαχος όπως η Τουρκία θα πρέπει να συμμετάσχει σε αυτή τη συνάντηση. Οι συναντήσεις θα εμβαθύνουν τις σχέσεις μας» σχολίασε.

Σάντσεθ: Θετικά νέα για την οικονομική ανάκαμψη στην Ισπανία

Ο Πέδρο Σάντσεθ επισήμανε επίσης την αύξηση των επενδύσεων, τονίζοντας ότι περισσότερες από 600 ισπανικές εταιρείες επενδύουν στην Τουρκία. «Μας έχει επηρεάσει η πανδημία. Θέλουμε η εμπορική μας συνεργασία να επανέλθει στα προηγούμενα επίπεδα». Υπάρχουν θετικά νέα για την οικονομική ανάκαμψη στην Ισπανία» προσέθεσε. Ευχαρίστησε, τέλος, την Τουρκία για την παροχή υγειονομικού υλικού στην αρχή της πανδημίας, υπενθύμισε τις δασικές πυρκαγιές και την αλληλοβοήθεια που είχαν οι δύο χώρες στην κατάσβεσή τους κάνοντας μνεία στην κλιματική αλλαγή και υποστήριξε ότι οι διμερείς σχέσεις έχουν φτάσει σε επίπεδο ωριμότητας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις