Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Αυγούστου 2021

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Δένδιας στην Κύπρο: Θα συνεχίσουμε να καταδικάζουμε παράνομες τουρκικές ενέργειες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας στην Κύπρο: Θα συνεχίσουμε να καταδικάζουμε παράνομες τουρκικές ενέργειες

Δένδιας στην Κύπρο: Για το Κυπριακό, τις τουρκικές παραβιάσεις και για τη σύμπλευσή τους στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων μίλησαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου.

Στην Κύπρο βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος δήλωσε από εκεί πως: «Θα είμαστε αρωγοί στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, να επιλυθεί το Κυπριακό, στη βάση του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Το όραμά μας παραμένει μια νήσος ενωμένη, απαλλαγμένη από στρατεύματα κατοχής, απαλλαγμένη από αναχρονιστικές εγγυήσεις. Θα συνεχίσουμε να καταδικάζουμε τις παράνομες τουρκικές ενέργειες». Επίσης, σημείωσε ότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης η συνέχιση της τουρκικής παραβατικότητας δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη.

Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη στο Υπουργείο Εξωτερικών, στη Λευκωσία, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στις εξαιρετικά συχνές επαφές του με τον κ. Χριστοδουλίδη, γεγονός που -όπως τόνισε- αντανακλά το εξαιρετικό επίπεδο συντονισμού για όλα τα θέματα που απασχολούν Κύπρο και Ελλάδα, το Κυπριακό, την περιφερειακή ασφάλεια, αλλά και τα ευρωπαϊκά ζητήματα. Ο Έλληνας υπουργός πρόσθεσε: «Μου επιτρέπετε επίσης να πω ότι θεωρώ ότι η παρουσία μου σήμερα στη Λευκωσία έχει και ένα συμβολισμό. Τον περασμένο Ιούλιο βρέθηκα εδώ μία ημέρα μετά την επέτειο της τουρκικής εισβολής. Και σήμερα βρίσκομαι ξανά εδώ, μία μέρα μετά την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους. Μια ανακήρυξη που καταδικάστηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας, ως κατάφωρη παραβίαση του χάρτη και των θεμελιωδών αρχών του ΟΗΕ».

Δένδιας: “Η Τουρκία συνεχίζει να παρανομεί”

Έπειτα, ο Νίκος Δένδιας επεσήμανε: «Αλλά δυστυχώς η Τουρκία συνεχίζει να παρανομεί. Προσπαθεί να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα επί του εδάφους στην Αμμόχωστο, παραβιάζει πάλι τις αποφάσεις τού ΣΑ, παραβιάζει την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας με ενέργειες προκλητικές και παράνομες. Συνεχίζονται οι δηλώσεις, αλλά επίσης συνεχίζεται και η κατοχή. Και επίσης προστίθενται καινούριες παραβιάσεις. Και το τελευταίο, η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού. Συνέβη στον Έβρο πέρυσι, αντιγράφεται πρόθυμα από άλλους στην περιφέρεια της Ευρώπης, οι οποίοι επίσης επιχειρούν να εκβιάσουν την ΕΕ».

Συνέχισε, λέγοντας: «Και βεβαίως η τουρκική και η τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένουν να συζητείται μια λύση για το Κυπριακό εκτός του πλαισίου των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της διεθνούς νομιμότητας, κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί. Διότι οι προτάσεις εκτός του πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας, δεν μπορούν να είναι αντικείμενο συζήτησης». Έπειτα μίλησε για τη βοήθεια και τη στήριξη που θα συνεχίσει να δίνει η ελληνική πλευρά στην κυπριακή: «Εμείς θα είμαστε αρωγοί στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, να επιλυθεί το Κυπριακό, στη βάση του ΣΑ, στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Το όραμά μας παραμένει ένα νησί, μια νήσος ενωμένη, απαλλαγμένη από στρατεύματα κατοχής, απαλλαγμένη από αναχρονιστικές εγγυήσεις. Θα συνεχίσουμε να καταδικάζουμε τις παράνομες τουρκικές ενέργειες».

Η συμπόρευση Ελλάδας-Κύπρου στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων

Επιπλέον, ο κ. Δένδιας επισήμανε πως από κοινού με τον Νίκο Χριστοδουλίδη υπογράμμισαν κατά τις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων χθες, Δευτέρα, ότι η συνέχιση της τουρκικής παραβατικότητας, η οποία αντιβαίνει και στις αποφάσεις του Συμβουλίου, δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη. Ο υπουργός σημείωσε ότι: «Στο επόμενο Συμβούλιο, τον Δεκέμβρη, αναμένουμε συγκεκριμένα μέτρα για αυτήν την κατάσταση στη βάση των προτάσεων του ύπατου εκπροσώπου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τις οποίες περιμένουμε πολύ σύντομα».

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι πέραν των προκλήσεων στην περιοχή, οι κ.κ. Χριστοδουλίδης και Δένδιας συζήτησαν το θέμα της συνεργασίας τους στα πολυμερή σχήματα, των τελευταίων ημερών, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιορδανία και την Αίγυπτο, καθώς και εκείνο της τετραμερούς, την Παρασκευή στην Αθήνα, ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο, Γαλλία και Αίγυπτο: «Προσβλέπουμε και σε άλλες συναντήσεις με άλλες χώρες της περιοχής σε πολυμερή σχήματα, όπως με το Ισραήλ, με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ειδικά και με τη Σερβία. Σκοπός μας είναι να εξετάσουμε τις προκλήσεις για την περιφερειακή ειρήνη, την ασφάλεια, την ευημερία στη βάση των κοινών μας αξιών, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, στη βάση του Δικαίου της Θάλασσας».

“Ευελπιστούμε ότι η Τουρκία θα ασπαστεί μια μέρα το Διεθνές Δίκαιο”

Τέλος, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε: «Όπως έχω επανειλημμένως πει δεν έχουμε την παραμικρή τιμωρητική διάθεση απέναντι στην Τουρκία και βεβαίως δεν έχουμε την παραμικρή τιμωρητική διάθεση απέναντι στην τουρκική κοινωνία. Ευελπιστούμε ότι η Τουρκία θα ασπαστεί μια μέρα το Διεθνές Δίκαιο, θα πάψει να προωθεί μια νεο-οθωμανική, αναθεωρητική ατζέντα. Θα πάψει να έχει αποσταθεροποιητικά όνειρα. Δυστυχώς, όμως, αυτή η μέρα, δεν φαίνεται να είναι ακόμη κοντά. Ιδίως όταν κανείς βρίσκεται εδώ, στη Λευκωσία, την τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης. Από τη Λευκωσία αυτό το όνειρο φαίνεται πολύ μακρινό».

Οι δηλώσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη

Από πλευράς του, ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών του με τον Νίκο Δένδια ότι «θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για τερματισμό τής κατοχής και επανένωσης της Κύπρου στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, με σεβασμό στις αρχές της ΕΕ και μακριά από τις όποιες αναχρονιστικές πρόνοιες». Στη συνέχεια, ο Κύπριος υπουργός δήλωσε: «Το Κυπριακό και η τουρκική προκλητικότητα αποτελεί πάντοτε το κύριο θέμα συζήτησης μας. Εργαζόμαστε από κοινού, τόσο προς την κατεύθυνση των Ηνωμένων Εθνών και των 5 Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας όσο και προς την κατεύθυνση της ΕΕ και των 27 ΚΜ, για να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα επιτρέπουν την ουσιαστική επανέναρξη των συνομιλιών στην βάση του συμφωνημένου πλαισίου. Η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα που εκτείνεται, γενικότερα, πολυεπίπεδα στην περιοχή και όχι μόνο, αναπόφευκτα προκαλεί απογοήτευση και έλλειψη αισιοδοξίας, αλλά η προσπάθεια μας δεν τερματίζεται».

Τέλος ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε: «Αντιθέτως, οι ενέργειές μας εντείνονται και ενισχύονται. Τα δεδομένα λόγω της συμπεριφοράς της Τουρκίας δεν είναι εύκολα, αλλά επαναλαμβάνω ότι, αξιοποιώντας όλα τα μέσα στην διάθεσή μας, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας για τερματισμό της κατοχής και επανένωσης της Κύπρου στην βάση του συμφωνημένου πλαισίου, με σεβασμό στις αρχές της ΕΕ και μακριά από τις όποιες αναχρονιστικές πρόνοιες».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις