Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Χάπι για κορονοϊό – Pfizer: Μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου κατά 89%
ΚΟΣΜΟΣ

Χάπι για κορονοϊό – Pfizer: Μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου κατά 89%

Χάπι για κορονοϊό - Pfizer: Μείωση κινδύνου νοσηλείας ή θανάτου.

Με ανακοίνωσή της σήμερα Παρασκευή 5 Νοεμβρίου, η Pfizer ενημέρωση ότι το χάπι που αναπτύσσει κατά του Covid-19 και το οποίο θα χορηγείται από το στόμα και θα χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο φάρμακο για τον HIV, μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου κατά 89% σε ενήλικες υψηλού κινδύνου που έχουν εκτεθεί στον κορονοϊό. Πρόκειται για το δεύτερο αντιικό φάρμακο, μετά από το σκεύασμα της εταιρείας MSD, που επιδεικνύει ισχυρή αποτελεσματικότητα για τη θεραπεία της Covid-19 κατά τα πρώτα στάδια της νόσου.

Εάν εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές, πιθανότατα να αλλάξει την παγκόσμια αντιμετώπιση της πανδημίας. Η Pfizer ανακοίνωσε επίσης ότι σχεδιάζει να υποβάλει τα δεδομένα της στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) «το συντομότερο δυνατό». Το χάπι της Pfizer, επιστημονικά γνωστό ως PF-07321332, είναι μέρος μιας κατηγορίας φαρμάκων που ονομάζονται αναστολείς πρωτεάσης και λειτουργεί αναστέλλοντας ένα ένζυμο που χρειάζεται ο ιός για να αναπαραχθεί στα ανθρώπινα κύτταρα. Οι αναστολείς πρωτεάσης χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία άλλων ιικών παθογόνων όπως ο HIV και η ηπατίτιδα C. «Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι το αντι-ιικό μας χάπι, αν εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές, έχει τη δυνατότητα να σώσει ζωές, καθώς μειώνει τη σοβαρότητα της λοίμωξης Covid-19 και περιορίζει τις 9 στις 10 νοσηλείες», δήλωσε ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά σε σχετική ανακοίνωση.

Το χάπι της Pfizer

Το φάρμακο για τον HIV βοηθά στην επιβράδυνση του μεταβολισμού ή της διάσπασης του χαπιού της Pfizer, προκειμένου να παραμείνει ενεργό στο σώμα για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους σε υψηλότερες συγκεντρώσεις, σύμφωνα με την εταιρεία. Όπως ανακοινώθηκε τα δεδομένα της Pfizer για το εν λόγω φάρμακο βασίζονται σε μια μελέτη μεσαίου έως αργού σταδίου 1.219 ενηλίκων που είχαν τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα και μια εργαστηριακά επιβεβαιωμένη λοίμωξη μέσα σε μια περίοδο πέντε ημερών. Στους συμμετέχοντες δόθηκε επίσης χαμηλή δόση ριτοναβίρης, ενός φαρμάκου που χρησιμοποιείται συνήθως σε συνδυαστικές θεραπείες για τον HIV.

Η θεραπεία με τα χάπια της Pfizer «θα είναι ένα καλό φάρμακο για ασθενείς της Covid-19 με υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν βαριά, είτε έχουν κάνει το εμβόλιο είτε όχι, μολονότι στη μελέτη αυτή δεν περιλήφθηκαν εμβολιασμένοι», σχολίασε ο δρ Ντελ Ρίο.

Άλμπερτ Μπουρλά
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις