Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

17

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μαγιορκίνης – ανεμβολίαστοι ηλικιωμένοι: Με ειδική αναφορά, τους ζήτησε να εμβολιαστούν
ΕΛΛΑΔΑ

Μαγιορκίνης – ανεμβολίαστοι ηλικιωμένοι: Με ειδική αναφορά, τους ζήτησε να εμβολιαστούν

Μαγιορκίνης - ανεμβολίαστοι ηλικιωμένοι: Ο Επίκουρος Καθηγητής και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων τόνισε ξανά τη σημασία εμβολιασμού των μεγάλων σε ηλικία ανθρώπων.

Σε εμβολιασμό όλων κατά του κορονοϊού και ιδιαίτερα των ηλικιωμένων κάλεσε σήμερα τους πολίτες ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την απόψινη ενημέρωση. Μάλιστα, κατά την ειδική αναφορά που έκανε για τους ηλικιωμένους, επεσήμανε ότι περίπου ένας στους τρεις άνω των 70 ετών μη εμβολιασμένους, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, θα κάνει εισαγωγή στο νοσοκομείο αν προσβληθεί από τη νόσο.

Εάν έχει ένα υποκείμενο νόσημα, αυτή η πιθανότητα φθάνει στο «τραγικό» 50% και από αυτούς τουλάχιστον ένας στους επτά θα καταλήξει, πρόσθεσε. Στη συνέχεια, ο κ. Μαγιορκίνης είπε: «Ο εμβολιασμός μειώνει αυτές τις πιθανότητες 10 με 20 φορές. Αντί να καταλήξουν 50 στους 100 στο νοσοκομείο θα καταλήξουν δύο». Απευθύνοντας, λοιπόν, νέα έκκληση στους ανεμβολίαστους πολίτες, ο Επίκουρος Καθηγητής ζήτησε να κάνουν τη «λογική και ασφαλή επιλογή. Να εμβολιαστούν».

Η πανδημία στη χώρα μας

Σημαντική είναι η αύξηση στο συνολικό αριθμό των νέων διαγνώσεων, αλλά και στους θανάτους, ενώ αυξημένη εμφανίζεται η πίεση στο σύστημα υγείας, με τάσεις επιδείνωσης, σύμφωνα με τον ίδιο. Συγκεκριμένα καταγράφηκαν 35% περισσότερες διαγνώσεις την τελευταία εβδομάδα. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε επίσης σημαντική επιδείνωση, με αύξηση της τάξεως του 19%. Παράλληλα, ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, έδειξε μεγάλη αύξηση της τάξεως του 15%, ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid, είναι πολύ ενισχυμένος, με περισσότερες από 350 ανά ημέρα. Το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων είναι μεγαλύτερο από το 1,5.

Η πανδημία σε όλο τον κόσμο

Η κατάσταση στην Ευρώπη, συμπλήρωσε, φαίνεται ότι επιδεινώνεται με τρόπο ελεγχόμενο και διαχειρίσιμο στις χώρες με ικανοποιητικά επίπεδα εμβολιασμού. Η επιδημία είναι πιο επιβαρυμένη στην ανατολική και ΝΑ Ευρώπη, όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι αρκετά χαμηλότερη από την εμβολιαστική κάλυψη της Δυτικής Ευρώπης. Ο κ. Μαγιορκίνης, έφερε ως παράδειγμα την Ρουμανία με εμβολιαστική κάλυψη γύρω στο 35% και την Βουλγαρία γύρω στο 20%, λέγοντας ότι αυτές οι καταστάσεις θυμίζουν δραματικές εικόνες από προηγούμενες φάσεις της πανδημίας.

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερες από 248 εκατομμύρια μολύνσεις και περισσότεροι από 5 εκατομμύρια θάνατοι με νόσο Covid-19 σε παγκόσμια κλίμακα, συνέχισε ο καθηγητής. Οι νέες διαγνώσεις αυξήθηκαν σημαντικά και καταγράφηκαν περίπου 423.500 διαγνώσεις ανά ημέρα. Ο ρυθμός των θανάτων παρουσίασε οριακή μείωση της τάξεως του 1% και καταγράφηκαν περίπου 6.860 ανά ημέρα. Η επιδημία σε παγκόσμια κλίμακα, μετά από δύο μήνες σταμάτησε να συρρικνώνεται, χωρίς, όμως, να παρουσιάζει σημαντικά σημεία αύξησης, είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις