Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κατάρρευση οροφής σε σχολείο: “Ακούσαμε ένα μπαμ, το ταβάνι άρχισε να πέφτει”
ΕΛΛΑΔΑ

Κατάρρευση οροφής σε σχολείο: “Ακούσαμε ένα μπαμ, το ταβάνι άρχισε να πέφτει”

Κατάρρευση οροφής σε σχολείο: Εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσε το περιστατικό στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Πυλαίας, όπου κατέρρευσε το ταβάνι σχολικής αίθουσας

Εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσε το περιστατικό στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Πυλαίας, όπου κατέρρευσε το ταβάνι σχολικής αίθουσας χωρίς ευτυχώς να υπάρξει τραυματισμός αφού οι μαθητές είχαν απομακρυνθεί εγκαίρως. Η εισαγγελέας ποινικής δίωξης σύμφωνα με το thesstoday.gr παρήγγειλε από το αρμόδιο αστυνομικό τμήμα τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για να διερευνηθεί εάν τελέστηκε το αδίκημα της παραβίασης κανόνων οικοδομικής.

Στο πλαίσιο της έρευνας, θα οριστεί πραγματογνώμονας για να κάνει αυτοψία, ενώ θα κληθούν να καταθέσουν ως μάρτυρες εκπαιδευτικοί και γονείς του σχολείου. Στην παραγγελία της η εισαγγελέας ζητεί επίσης να εντοπιστούν οι κατασκευαστές. Κατά πληροφορίες, το σχολείο στεγάζεται σε ιδιωτικό κτίριο που έχει μισθωθεί.

Κατάρρευση οροφής σε σχολείο: Σοκαριστικές μαρτυρίες

Σοκαριστικές είναι οι μαρτυρίες των μαθητών της ΣΤ τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Πυλαίας, οι οποίοι σώθηκαν από θαύμα την τελευταία στιγμή, χάρη στην προνοητικότητα της δασκάλας τους. Τα παιδιά, μαζί με τους γονείς τους, μίλησαν για τις στιγμές τρόμου που έζησαν, καθώς νωρίς το πρωί την ώρα που έκαναν προσευχή, η δασκάλα ανησύχησε από τις ύποπτες ρωγμές που παρατήρησε στο ταβάνι και τους ζήτησε να βγουν γρήγορα έξω.

“Μπήκαμε, περιμέναμε κάποια λεπτά για να κάνουμε προσευχή. Όταν κάναμε προσευχή η κυρία σαν να τρόμαξε γιατί είδε τις ρωγμές πάνω στο ταβάνι. Άρχισε να ανησυχεί και μας είπε “παιδιά υπάρχουν ρωγμές πάνω στο ταβάνι, καλύτερα να βγούμε έξω”. Μας έβγαλε έξω σε σειρές και μετά από λίγη ώρα μας είπαν πως το ταβάνι άρχισε να πέφτει. Και όταν αρχίσαμε να φεύγουμε ακούσαμε ένα μπαμ”, περιγράφει ο μικρός Βασίλης, μαθητής και αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού.

“Είχαμε φτάσει στην πόρτα για να βγούμε και ακούσαμε ένα μπαμ τεράστιο. Προλάβαμε όμως και βγήκαμε έξω. Χάρη στη δασκάλα μας σωθήκαμε, όμως φοβηθήκαμε πάρα πολύ”, δηλώνει ένας άλλος μαθητής, ο Δημήτρης, ενώ ο πατέρας του αναφέρει πως η διεύθυνση τούς ενημέρωσε να έρθουν να παραλάβουν τα παιδιά τους στις 11.30, χωρίς να τους πει το τι συνέβη.

Καϊτεζίδης: “Θα αποδοθούν ευθύνες, κλειστό το σχολείο έως την αποκατάσταση”

Τη δέσμευσή του ότι θα ζητηθούν ποινικές και αστικές ευθύνες για το παρ’ ολίγον τραγικό περιστατικό με την ψευδοροφή που κατέρρευσε στην αίθουσα της ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Πυλαίας, έδωσε ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο οποίος επισκέφτηκε το κτίριο και δήλωσε πως θα παραμείνει κλειστό μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης.

“Η εντολή είναι αποκαθήλωση των πάντων”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, ο οποίος δήλωσε συγκλονισμένος από το περιστατικό. “Εγώ θέλω να πω καταρχάς κάτι ανθρώπινο, ότι είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από αυτό που έγινε και από αυτό που θα μπορούσε να είχε συμβεί. Και ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Παρασκευή τη Βούλα τη δασκάλα. Τη γνώρισα προηγουμένως και έχει δύο στοιχεία, την παρατηρητικότητα και στην ταχύτητα στο να εκκενώσει την αίθουσα. Γιατί σήμερα θα μιλούσαμε για ένα δράμα πραγματικό”.

Οι εργασίες έγιναν με ιδιώτη μηχανικό, πληρώθηκαν από τους ιδιοκτήτες και παραδόθηκαν στο δήμο

Το κτίριο του σχολείου, το οποίο ιδρύθηκε το 1952, όπως ανέφερε ο δήμαρχος μισθώνεται από ιδιώτες, οι οποίοι μετά από πιέσεις του δήμου εκτέλεσαν τις εργασίες. “Κατόπιν δικών μας ενεργειών πιέστηκαν οι ιδιοκτήτες να εκτελέσουν εργασίες μόνωσης και ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου. Οι εργασίες έγιναν με ιδιώτη μηχανικό, πληρώθηκαν από τους ιδιοκτήτες και παραδόθηκαν στο δήμο και διαπιστώθηκε σήμερα μετά το ατύχημα ότι υπήρχε κακοτεχνία όπως το λέτε στην κατασκευή και τοποθέτηση της γυψοσανίδας των ορόφων. Αυτός είναι ο λόγος που φαίνεται πως προκάλεσε τη φθορά σήμερα. Ανατέθηκε σε εργολάβο επιλογής των ιδιοκτητών και εκτελέστηκε από αυτούς. Εμάς μας παραδόθηκε έτοιμο”.

Μιλώντας για την επόμενη μέρα, ο κ. Καϊτεζίδης ανέφερε πως το σχολείο θα παραμείνει κλειστό μέχρι το πέρας των εργασιών. “Η δική μου εντολή είναι να παραμείνει το σχολείο κλειστό για να γίνουν οι εργασίες και να ξηλωθούν τα πάντα, ό,τι έχει σχέση με την τοποθέτηση. Είναι εργασίες που έγιναν πριν από τρεις μόλις μήνες. Και στα μέσα της εβδομάδος καλώς εχόντων των πραγμάτων το σχολείο θα ξαναδοθεί σε χρήση. Οι εργασίες θα γίνουν με την ευθύνη του μηχανικού του ιδιώτη που είχε και την ευθύνη της κατασκευής. Ήταν εδώ και μας είπε ότι απ’ ό,τι φαίνεται είχε κάποιο λάθος στις μελέτες”.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις