Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

09

Δεκεμβρίου 2022

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Τσιάρας για νέο Ποινικό Κώδικα: Τι είπε για γυναικοκτονίες, κλοπές και την ισόβια κάθειρξη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσιάρας για νέο Ποινικό Κώδικα: Τι είπε για γυναικοκτονίες, κλοπές και την ισόβια κάθειρξη

Τσιάρας για νέο Ποινικό Κώδικα: Στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο των αλλαγών.

Στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο των αλλαγών του νέου Ποινικού Κώδικα, το οποίο περιλαμβάνει αυστηροποίηση ποινών, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας. «Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε όλα εκείνα τα ζητήματα που έχουν προκαλέσει προβληματισμό τόσο στην κοινωνία όσο και στον νομικό κόσμο» και «να εμπνεύσουμε το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες», δήλωσε ο κ. Τσιάρας μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Προανήγγειλε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να διώκεται ως κακούργημα κάποιος για κατ’ εξακολούθηση κλοπές, έστω και αν δεν είναι κατά μόνας, όπως ισχύει μέχρι σήμερα που εναπόκειται στην κρίση του δικαστή. Στον νέο Ποινικό Κώδικα θα προβλέπεται να μην χορηγείται ανασταλτικό αποτέλεσμα σε ποινές φυλάκισης μέχρι 3 έτη, εφόσον ο δικαστής το κρίνει απαραίτητο. Ο κ. Τσιάρας εξήγησε ότι η αυστηροποίηση των ποινών αποτελεί μία «πολύ δύσκολη άσκηση ισορροπίας», ανάμεσα στη φιλοσοφία που υπάρχει στο μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης για σχετικά χαμηλές σχετικά ποινές και «δεύτερη ευκαιρία» σε όλους τους ανθρώπους που έχουν μια παραβατική συμπεριφορά, και από την άλλη πλευρά «στο δικαίωμα του Έλληνα πολίτη να αισθανθεί ασφαλής και να μη βλέπει κακοποιούς ή παραβάτες να μην τιμωρούνται καν».

Τι είπε ο υπουργός για τις γυναικοκτονίες

Όσον αφορά στις γυναικοκτονίες, ο Υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε πως «είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει τον τελευταίο καιρό». Το νομοθετικό πλαίσιο για αυτές τις περιπτώσεις, σημείωσε, «δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση». «Για την ανθρωποκτονία υπάρχει μόνο μία ποινή, τα ισόβια», δήλωσε. Σχολιάζοντας την επισήμανση του Γιώργου Παπαδάκη, πως τα ισόβια δεν είναι ισόβια, ο Υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε πως «με την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, θα τιμωρούνται με πολύ μεγαλύτερο χρόνο έκτισης ποινής». Σε αυτό το σημείο εξήγησε ότι για να καταθέσει κάποιος αίτημα αποφυλάκισης θα πρέπει να έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 19 χρόνια κάθειρξης.

Συμπλήρωσε πως οι προσπάθειες που γίνονται τείνουν να δημιουργήσουν το κλίμα για να καταγγέλλονται κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας. Επεσήμανε δε πως για την έξαρση των κρουσμάτων αυτών, υπάρχει η εξήγηση της ψυχολογικής πίεσης μετά την οικονομική κρίση και την πανδημία. Τέλος, τόνισε πως στον νέο Ποινικό Κώδικα θα προβλέπεται ότι η επικίνδυνη οδήγηση που δυνητικά μπορεί να προκαλέσει ατύχημα, θα τιμωρείται πάρα πολύ αυστηρά.

Αστυνομικός
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις