Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

07

Αυγούστου 2021

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Συντάξεις Νοεμβρίου: Έρχονται αυξήσεις και αναδρομικά
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις Νοεμβρίου: Έρχονται αυξήσεις και αναδρομικά

Συντάξεις Νοεμβρίου: Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, αυτός ο μήνας θα φέρει εξόφληση αναδρομικών σε νέους συνταξιούχους, επανυπολογισμό συντάξεων σε παλαιούς, αλλά και αυξήσεις σε όσους τις δικαιούνται.

Αναμένονται αυξήσεις και αναδρομικά σε χιλιάδες νέους συνταξιούχους, οι οποίοι βγήκαν στη σύνταξη τον Οκτώβριο του 2019, όπως δεσμεύτηκε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης. Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές του ΕΦΚΑ, οι 29.032 συνταξιούχοι που δικαιούνται αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019 θα εξοφληθούν με εμβόλιμες πληρωμές εντός Νοεμβρίου και κυρίως η πρώτη ομάδα συνταξιούχων που θα εξοφληθεί αποτελείται από απασχολούμενους συνταξιούχους. Επίσης, αναμένεται να εξοφληθούν 8.419 εργαζόμενοι συνταξιούχοι που βγήκαν στη σύνταξη μετά το Μάιο του 2016 και φυσικά είχαν πάνω από 30 έτη ασφάλισης. Μάλιστα, τονίζεται πως εντός Νοεμβρίου θα ακολουθήσουν τουλάχιστον άλλες δύο εμβόλιμες πληρωμές. Πρώτον, για συνταξιούχους χηρείας σε περίπτωση που ο θανών απεβίωσε μετά τον Οκτώβριο του 2019. Δεύτερον, για κληρονόμους συνταξιούχων που δεν δικαιούνται σύνταξη χηρείας αλλά θα λάβουν τα αναδρομικά για όσο διάστημα ζούσε ο εκλιπών από τον Οκτώβριο του 2019 και μετά.

Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί ο επανυπολογισμός 215.000 συντάξεων τις οποίες εισπράττουν «παλαιοί» συνταξιούχοι (πριν από τον Μάιο του 2016) ειδικών δύσκολων περιπτώσεων με λάθη ή ελλιπή στοιχεία που χρήζουν περαιτέρω επεξεργασίας. Στελέχη του ΕΦΚΑ αναφέρουν πως από τους εν λόγω συνταξιούχους εκτιμάται πως θα δικαιούνται αναδρομικά το 20%, δηλαδή περίπου 40.000 – 50.000. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους να έχουν επανυπολογιστεί οι εν λόγω συντάξεις και να έχουν πληρωθεί όσοι δικαιούνται αναδρομικά και αυξήσεις. Η μέση αύξηση για τους παλαιούς συνταξιούχους είναι της τάξης του 2 – 3% και σε απόλυτους αριθμούς κοντά στα 10-12 ευρώ.

Για τους συνταξιούχους ιδιωτικού τομέα

Στο μεταξύ, με ενδιαφέρον αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, για την επιστροφή των μειώσεων σε επικουρικές συντάξεις και δώρα κατά το επίμαχο 11μηνο (Ιούνιος 2015 – Μάιος του 2016). Σε αναμονή είναι και χιλιάδες συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι, για την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με τις περικοπές των συντάξεών τους με τους νόμους 4051/2021 και 4093/2012, καθώς και του χρόνου παραγραφής (διετής ή πενταετής) των αξιώσεων που έχουν εγείρει.

Το ραντεβού με την Εφορία για τα αναδρομικά

Έφτασε η ώρα του λογαριασμού με την Εφορία για τα αναδρομικά ποσά συντάξεων που έλαβαν οι συνταξιούχοι το 2019. Η ΑΑΔΕ ενεργοποίησε την ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής των αναδρομικών ποσών με βάση τα ηλεκτρονικά αρχεία αποδοχών/συντάξεων έτους 2021. Οι συνταξιούχοι που εισέπραξαν αναδρομικά το 2019 καλούνται τώρα να τα εμφανίσουν στην Εφορία με την ηλεκτρονική υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων και να πληρώσουν έξτρα φόρο. Oι τροποποιητικές δηλώσεις μπορούν να υποβληθούν μέχρι και το τέλος του έτους, ενώ ο φόρος θα πρέπει να εξοφληθεί μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου του 2022.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις