Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

05

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Θεοδωρικάκος: 1.000 αστυνομικοί στους δρόμους της Αττικής
ΕΛΛΑΔΑ

Θεοδωρικάκος: 1.000 αστυνομικοί στους δρόμους της Αττικής

Θεοδωρικάκος: Αλλαγή νομοθετικού πλαισίου για τις καταδιώξεις που ως τώρα τιμωρούνταν για παραβάσεις του ΚΟΚ.

«Για την ΕΛ.ΑΣ δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτά τα άβατα», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος και πρόσθεσε ότι «δεν θα υπάρξει καμία ανοχή σε κοινωνικές ομάδες με έντονη παραβατικότητα». Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, το βράδυ της Δευτέρας και αφού είχε ανακοινώσει από το πρωϊ της ίδιας ημέρας τα πέντε σημεία του σχεδίου μεταρύθμισης της Αστυνομίας για την αναβάθμισή της και την καλύτερη λειτουργία της για την κοινωνία, ο κ. Θεοδωρικάκος, σε σχετική ερώτηση αναφέρθηκε στην ομάδα των παραβατικών ( και μόνο) Ρομά και την κατάσταση που επικρατεί στα Δυτικά Προάστια της Αθήνας.

Αναφερόμενος στην παρουσία της Αστυνομίας στις συγκεκριμένες περιοχές, παραδέχθηκε ότι στη Δυτική Αττική «υπάρχει πρόβλημα», ωστόσο ξεκαθάρισε ότι τις επόμενες ημέρες θα βγουν στους δρόμους του Λεκανοπεδίου 1.000 επιπλέον αστυνομικοί ενώ θα υπάρξουν και 100 επιπλέον περιπολίες. Ήδη από την πρωϊνή ανακοίνωση της Δευτέρας, είχε ορίσει και το χρόνο υλοποίησης της ενίσχυσης τόσο γενικά της εποχούμενης αστυνόμευσης με τα περιπολικά όσο και την ενίσχυση των Αστυνομικών Τμημάτων της Αττικής.

 

1.000 αστυνομικοί στα Τμήματα

Είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι «μέσα σε αυτή την εβδομάδα, 1000 αστυνομικοί ενισχύουν τα Α.Τ του Λεκανοπεδίου Αττικής και διασφαλίζουν την πραγματοποίηση κάθε βράδυ 100 πρόσθετων περιπολιών». Όσον αφορά το τραγικό περιστατικό με την φονική καταδίωξη στο Πέραμα, που στοίχισε τη ζωή στον 20χρονο Ρομά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε ότι θα μπορούσε το Κέντρο να διατάξει διακοπή της καταδίωξης από τις μηχανές της ΔΙ.ΑΣ και να στείλει περιπολικά.

Δεν εγκαταλείπεται η καταδίωξη υπόπτων

Σε καμία περίπτωση όμως, πρόσθεσε «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό να εγκαταλείπεται η καταδίωξη υπόπτων». «Ξεκαθαρίζεται», είχε δηλώσει στην ανακοίνωσή του «ότι δεν μπορεί να διακόπτεται καμία καταδίωξη και έρευνα ατόμων που ελέγχονται για παραβατική και παράνομη συμπεριφορά και δεν μπορεί να υπάρχει ανοχή σε περιοχές και ομάδες υψηλής παραβατικότητας». Ο κ. Θεοδωρικάκος επανέλαβε ότι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας της Αστυνομίας μπορεί να επιτευχθεί με έναν ολοκληρωμένο κανονισμό λειτουργίας σε συνδυασμό με την επανεκπαίδευση των ένστολων.

 

Η ελληψη συντονισμού, οι διαρροές

Ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα ο Υπουργός είχε πει ότι «η Κοινή Γνώμη ασφαλώς είναι προβληματισμένη με όσα διαδραματίστηκαν, με εντολές που δόθηκαν για λήξη της καταδίωξης, με αλλεπάλληλες διαρροές εσωτερικών επικοινωνιών της Άμεσης Δράσης, με την έλλειψη συντονισμού». Σημαντική θεωρείται από πολλά στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, η πρωτοβουλία του Τάκη Θεοδωρικάκου για αλλαγή του Νομοθετικού πλαισίου που διέπει έως σήμερα το ζήτημα των καταδιώξεων αλλά και των κατ επάγγελμα κλοπών».

 

Όχι μόνο παράβαση του ΚΟΚ

«Είμαι σε επαφή με τον συνάδελφο Υπουργό Δικαιοσύνης», δήλωσε «για την ανάληψη πρωτοβουλίας εκσυγχρονισμού του Ποινικού Κώδικα, ώστε οι κατ’ επάγγελμα κλοπές να μετατραπούν σε κακούργημα και η παραβατική συμπεριφορά καταδιωκώμενων να μην τιμωρείται απλά για παράβαση διατάξεων του ΚΟΚ, να προβλεφθούν αυστηρότερες ποινές και η έφεση να μην έχει ανασταλτικό χαρακτήρα».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις