Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

04

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Σύνοδος COP26: 196 χώρες συζητούν για την κλιματική αλλαγή
ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος COP26: 196 χώρες συζητούν για την κλιματική αλλαγή

Σύνοδος COP26: Σήμερα ξεκινά στη Γλασκώβη η 26η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, μόλις μια μέρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής των G20, με ακτιβιστές να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και με 3 ηγέτες ισχυρών δυνάμεων να απουσιάζουν.

Πραγματοποιείται σήμερα, Δευτέρα 1η Νοεμβρίου, η πολυαναμενόμενη 26η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα. Εκεί συμμετέχουν ηγέτες και εκπρόσωποι 196 χωρών από όλο τον κόσμο. Μάλιστα, η Γκρέτα Τούνμπεργκ προσπάθησε να κινητοποιήσει, μέσω Twitter, τους ηγέτες των χωρών να συμφωνήσουν επιτέλους και άμεσα σε μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, προσκάλεσε τους υποστηρικτές της στο Twitter να υπογράψουν επιστολή, κατηγορώντας τους ηγέτες ως προδότες: «Ως πολίτες από όλο τον πλανήτη, σας προτρέπουμε να αντιμετωπίσετε την κλιματική κρίση. Όχι του χρόνου. Όχι τον επόμενο μήνα. Τώρα». Από πλευράς του, ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, έκρουσε και ο ίδιος τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας στην τελετή έναρξης της Συνόδου: «Εδώ και καιρό η ανθρωπότητα αφήνει το ρολόι της κλιματικής αλλαγής να τρέχει. Βρισκόμαστε ένα λεπτό πριν από τα μεσάνυχτα και οφείλουμε να δράσουμε τώρα».

Ακόμα, προειδοποίησε: «Αν δε σοβαρευτούμε τώρα, θα είναι πολύ αργά για να το κάνουν τα παιδιά μας αύριο». Να σημειωθεί πως η έναρξη της Συνόδου για το Κλίμα γίνεται την αμέσως επόμενη μέρα από τη Σύνοδο Κορυφής των G20 στη Ρώμη. Δυστυχώς, οι ηγέτες των 20 πιο ισχυρών οικονομιών παγκοσμίως δεν κατάφεραν να στοχεύσουν στο μηδενισμό των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050. Επίσης, δε μπόρεσαν να βάλουν χρονοδιάγραμμα για την πλήρη κατάργηση του λιθάνθρακα ή τη μείωση εκπομπών μεθανίου. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι δεσμεύσεις που έχουν παρουσιαστεί ως σήμερα οδηγούν σε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,7 βαθμούς Κελσίου έως τα τέλη του αιώνα, με απόλυτο όριο 5-2 βαθμούς.

Ηχηρές απουσίες από τρεις ισχυρές οικονομικές δυνάμεις

Αρνητική εξέλιξη ήταν το γεγονός πως τελικά από την COP26 επέλεξαν να απουσιάζουν οι ηγέτες τριών χωρών που αποτελούν και μεγάλες οικονομικές δυνάμεις: ο πρόεδρος της Κίνας Σι Ζινπίνγκ, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Κινέζος πρόεδρος της χώρας με τη μεγαλύτερη παραγωγή αερίων θερμοκηπίου φαίνεται πως θα περιοριστεί απλώς σε μια γραπτή δήλωση. Στη συνέχεια, ο Ρώσος πρόεδρος της χώρας, η οποία συγκαταλέγεται στους τρεις μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου, δε θα συμμετέχει ούτε καν με βιντεοκλήση, όπως είχε σχεδιαστεί. Αντ’ αυτού θα στείλει ένα μαγνητοσκοπημένο βίντεο. Τέλος, ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, δεν έδωσε το “παρών” διότι η Μεγάλη Βρετανία δεν ικανοποίησε τις απαιτήσεις του σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας και το πρωτόκολλο.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες την πληρώνουν χωρίς να φταίνε

Η παροχή χρηματοδότησης προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κλιματική οι αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες ιστορικά ευθύνονται λιγότερο για τις εκπομπές άνθρακα, είναι ένα από τα μεγάλα αγκάθια στην CΟP26. Την περασμένη εβδομάδα, οι ανεπτυγμένες χώρες επιβεβαίωσαν ότι θα καθυστερήσουν τρία χρόνια να υλοποιήσουν τη δέσμευση του 2015. Σύμφωνα με αυτήν θα έπρεπε να προσφέρουν κάθε χρόνο 100 δισ. δολάρια ως κλιματική βοήθεια, αρχής γενομένης από το 2020.

Όπως δήλωσε η Έβελιν Άτσαμ, ακτιβίστρια από την Ουγκάντα, στην ιταλική εφημερίδα La Stampa: «Η Αφρική ευθύνεται μόνο για το 3% των παγκόσμιων εκπομπών, όμως οι Αφρικανοί πρέπει να υποστούν τις πιο βίαιες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης». Πρόσθεσε πως «δεν ευθύνονται για την κρίση, πληρώνουν όμως το τίμημα της αποικιοκρατίας. Πρέπει να μοιραστούμε τις ευθύνες δίκαια». Η Σύνοδος της Γλασκώβης αποτελεί τελευταία ευκαιρία για τις κυβερνήσεις να παρουσιάσουν νέες δεσμεύσεις για τις εκπομπές άνθρακα, σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού. Τέλος, για το πρόγραμμα της Συνόδου, θα ξεκινήσει με διήμερο ομιλιών ηγετών. Έπειτα ακολουθούν οι τεχνικές διαπραγματεύσεις και η όποια τελική συμφωνία αναμένεται με τη λήξη της διοργάνωσης στις 12 Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις