Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Κρίσεις πανικού – αντιμετώπιση: Πώς να απαλλαγείς
PLUS

Κρίσεις πανικού – αντιμετώπιση: Πώς να απαλλαγείς

Κρίσεις πανικού - αντιμετώπιση: Η κρίση πανικού, λοιπόν, είναι ένα αιφνίδιο επεισόδιο φόβου και άγχους που συνοδεύεται από σοβαρές σωματικές αντιδράσεις.

Όλες αντιμετωπίζουμε τους φρενήρεις ρυθμούς της καθημερινότητας και ζούμε με ένα ασταμάτητο άγχος. Η πίεση, το στρες και οι υποχρεώσεις μας δημιουργούν πολύ αρνητικά συναισθήματα τα οποία συσσωρεύονται μέσα μας και κάποια στιγμή ξεσπούν. Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό ως κρίση πανικού και πολλές φορές έχει αποασχολήσει την επιστήμη τόσο για το πώς ορίζεται όσο και για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Η κρίση πανικού, λοιπόν, είναι ένα αιφνίδιο επεισόδιο φόβου και άγχους που συνοδεύεται από σοβαρές σωματικές αντιδράσεις. Ο φόβος αυτός δεν απορρέει από κάποιον πραγματικό κίνδυνο ή προφανή αιτία. Ο πάσχων νιώθει ότι ξαφνικά χάνει τον έλεγχο της σκέψης και του σώματός του, ότι βιώνει κάποια καρδιακή προσβολή ή ακόμη και ότι πεθαίνει. Πολλοί άνθρωποι βιώνουν τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους έντονα μια κρίση πανικού. Όταν όμως το πρόβλημα συνεχίζεται και οι κρίσεις πανικού επιμένουν για μεγάλο διάστημα, τότε ίσως πρόκειται για διαταραχή πανικού. Η ίδια η κρίση πανικού δεν είναι απειλητική για τη ζωή. Ωστόσο, μπορεί να επηρεάσει την ποιότητά της, καθώς πολύ συχνά το άτομο νιώθει το φόβο ότι μπορεί να ξανασυμβεί, με αποτέλεσμα να κλείνεται στον εαυτό του ή να αποφεύγει για καιρό τις κοινωνικές συναναστροφές.

Πώς θα τις αντιμετωπίσεις φυσικά

1) Μάθε να αναπνέεις σωστά
Συνήθως όταν παθαίνουμε μια κρίση πανικού εκπνέουμε περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από το κανονικό λόγω της υπερβολικά γρήγορης αναπνοής. Δοκίμασε να πάρεις μερικές αργές και βαθιές ανάσες και θα δεις πως αμέσως θα νιώσεις καλύτερα και πιο ήρεμη.

2) Πρόσεξε ιδιαίτερα την διατροφή σου
Απόφυγε αυστηρά την καφεΐνη, το αλκοόλ και τις υπερβολικές ποσότητες ζάχαρης στην καθημερινότητά σου. Επίλεξε χαλαρωτικά ροφήματα με βότανα (βαλεριάνα, ginger, χαμομήλι κ.ά) που σε χαλαρώνουν και δεν δημιουργούν αίσθημα εξάρτησης. Βάλε στη διατροφή σου τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, μαγνήσιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες ενισχύουν το νευρικό σύστημα.

3) Βάλε το διαλογισμό στη ζωή σου
Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις γενικότερα για την ζωή σου είναι να ξεκινήσεις yoga και διαλογισμό. Οι ειδικές ασκήσεις θα σε βοηθήσουν να αποφορτιστείς, να χαλαρώσεις και σίγουρα θα μειώσουν άμεσα τις κρίσεις πανικού.

4) Μην ξεχνάς την γυμναστική
Είναι πολύ σημαντικό να βάλεις κάποια μορφή άσκησης στο πρόγραμμά σου για να ενεργοποιήσεις τις ενδορφίνες οι οποίες μας ηρεμούν. Παράλληλα η άσκηση μας βοηθά να κάνουμε καλύτερο-πιο ήρεμο ύπνο και να εκτονώνουμε όλο το άγχος και την ένταση της καθημερινότητας.

Σε περίπτωση που  νιώθεις πως δεν μπορείς να διαχειριστείς την κατάσταση, καλό θα ήταν να συμβουλευτείς έναν ειδικό ή να ξεκινήσεις ψυχοθεραπεία.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις