Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Χριστούγεννα Ψώνια 2021: Κίνδυνος για ελλείψεις σε προϊόντα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χριστούγεννα Ψώνια 2021: Κίνδυνος για ελλείψεις σε προϊόντα

Χριστούγεννα Ψώνια 2021: Ο Νοέμβρης έρχεται μαζί με τη Black Friday και μετά, σειρά έχουν τα ψώνια των Χριστουγέννων. Ξεκινά μια περίοδος που αυξάνονται οι καταναλωτικές ανάγκες, όμως υπάρχει προβληματισμός για το αν θα μπορούν να ικανοποιηθούν φέτος.

Με τον ερχομό του Νοέμβρη τη Δευτέρα, μαζί έρχονται και οι εκπτώσεις εν όψει Black Friday, οι οποίες προμηνύουν την περίοδο για τα ψώνια των Χριστουγέννων. Για αυτό το λόγο οι επιχειρήσεις βρίσκονται ήδη σε διαδικασία αναζήτησης και παραγγελιών, ώστε να προμηθευτούν όσα περισσότερα αποθέματα μπορούν και να μην αντιμετωπίσουν έλλειψη στα προς πώληση προϊόντα τους. Για να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος, είναι σημαντικό να βελτιωθεί η κατάσταση σχετικά με τις μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων, ενώ είναι εμφανή και τα φαινόμενα προκρατήσεων, όπως και αναζήτησης πηγής τροφοδοσίας και σε άλλες χώρες πέραν αυτών της Ασίας, οι οποίες φημίζονται και για την πορεία τους σε αυτόν τον τομέα.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου για να ανταπεξέλθουν, μέσα από την αναζήτηση εναλλακτικών πηγών τροφοδοσίας πέραν της Ασίας. Έμφαση δίδεται στα προϊόντα τεχνολογίας, στα είδη ένδυσης και υπόδησης, στα παιχνίδια αλλά και σε άλλα εποχικά, τα οποία αναμένεται να συγκεντρώσουν τη μεγαλύτερη ζήτηση. Ήδη, πάντως, πολλές μεγάλες επιχειρήσεις δέχονται προκρατήσεις και δημιουργούν λίστες αναμονής, για δημοφιλή προϊόντα από τον χώρο της νέας τεχνολογίας, για παράδοση έως το νέο έτος.

Διεθνές πρόβλημα

Το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, αλλά διεθνές, με τα προβλήματα να είναι ακόμη μεγαλύτερα σε αναπτυγμένες οικονομίες όπως η Αγγλία και η Γερμανία. Πολλοί κατασκευαστές δεν είναι σε θέση να προμηθευτούν εγκαίρως επαρκείς ποσότητες, για να αναπληρωθούν οι ελλείψεις. Το ίδιο συμβαίνει και στον κλάδο της ένδυσης και υπόδησης κυρίως από προμηθευτές, ιδιαίτερα από την Ασία, που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, πριν από την πανδημία εισάγονταν από την Κίνα εμπορεύματα αξίας 3,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 580 εκατ. ευρώ αφορούσαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές (Η/Υ), 145 εκατ. ευρώ συσκευές κινητής τηλεφωνίας, 105 εκατ. ευρώ κλιματιστικά, 102 εκατ. ευρώ παιχνίδια, 70 εκατ. ευρώ διάφορα είδη ταξιδιού, 68 εκατ. ευρώ συσκευές φωτισμού, 65 εκατ. ευρώ είδη υπόδησης και άλλα 2,3 δισ. ευρώ διάφορες υποκατηγορίες καταναλωτικών αγαθών και πρώτων υλών.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις