Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Πέραμα συμπλοκή: Εντολή Θεοδωρικάκου για πειθαρχικό έλεγχο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέραμα συμπλοκή: Εντολή Θεοδωρικάκου για πειθαρχικό έλεγχο

Πέραμα συμπλοκή: Σύμφωνα με τη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, στην προσπάθειά τους να διαφύγουν, οι δράστες κινήθηκαν προς τα πίσω και εμβόλισαν πέντε δίκυκλα ομάδων ΔΙ.ΑΣ

Παρέμβαση Θεοδωρικάκου στο μέγα ζήτημα της αστυνομικής καταδίωξης στο Πέραμα, που κατέληξε στον θάνατο από πυροβολισμό 20χρονου Ρομά, στον τραυματισμό ενός δεύτερου και στον τραυματισμό επτά αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, όπως γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του «ζήτησε από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας να προχωρήσει κατεπειγόντως πειθαρχικός έλεγχος και ταυτοχρόνως πλήρης επιχειρησιακή αξιολόγηση της δράσης της ΕΛ.ΑΣ, στο γνωστό αιματηρό γεγονός το βράδυ της Παρασκευής στο Πέραμα». Η επιχειρησιακή αξιολόγηση, καταλήγει, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες. Είχαν προηγηθεί αναφορές και δημοσιεύματα για ασυνεννοησία που φέρεται βάσει αυτών να είχε παρατηρηθεί στη διάρκεια της καταδίωξης, που όπως είχε γράψει από την πρώτη στιγμή το Alphafreepress, είχε ξεκινήσει από τη λεωφόρο Θηβών, συνεχίστηκε στην περιοχή του Ρέντη και κατέληξε στο Πέραμα με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα.

Όλα άρχισαν 15 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, όταν αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ, του τομέα Δυτικής Αττικής, παρατήρησαν ένα αυτοκίνητο με σπασμένο το φινιστρίνι και αντελήφθησαν ότι ήταν κλεμμένο. Πράγματι, το όχημα αυτό με το οποίο ο οδηγός εμβόλισε τις μηχανές της ΔΙΑΣ στο Πέραμα, είχε κλαπεί νωρίτερα από την περιοχή του Ρέντη. Ο οδηγός ανέπτυξε ταχύτητα βάσει των μαρτυριών των αστυνομικών και μετά από καταδίωξη 15 χιλιομέτρων καταδιωκόμενο και ΔΙ.ΑΣ βρέθηκαν στο Πέραμα.

Με τη όπισθεν πάνω στις μοτοσικλέτες

Σύμφωνα με τη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, στην προσπάθειά τους να διαφύγουν, οι δράστες κινήθηκαν προς τα πίσω και εμβόλισαν πέντε δίκυκλα ομάδων ΔΙ.ΑΣ., τραυματίζοντας συνολικά επτά αστυνομικούς. Μάλιστα για να αποδείξει τα λεγόμενά της η Αστυνομίας έδωσε στη δημοσιότητα επτα φωτογραφίες, στις οποίες εικονίζονται μοτοσικλέτες της ΔΙ.ΑΣ, σχεδόν κάτω από το αυτοκίνητο. Όπως σημειώνει ακόμη η ΕΛ.ΑΣ, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση όπλου, επιχειρώντας να ακινητοποιήσουν το όχημα, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού και τον τραυματισμό ενός εκ των επιβαινόντων, ο οποίος διακομίστηκε σε νοσοκομείο και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Κάπου εκεί παρεμβαίνουν αστυνομικές πηγές, οι οποίες με διαρροές δίνουν νέα διάσταση στην υπόθεση κάνοντας λόγο για σοβαρή ασυνεννοησία μεταξύ Κέντρου Επιχειρήσεων και επικεφαλής της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η «Καθημερινή», στη διάρκεια του περιστατικού ο εκφωνητής από το Κέντρο της Άμεσης Δράσης κατόπιν εντολής του προϊσταμένου της Υπηρεσίας, ζήτησε, μέσω ασυρμάτου, από τους αστυνομικούς, να μη συνεχίσουν να ακολουθούν το όχημα και να διακόψουν την καταδίωξή του ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητα των υπόπτων, των αστυνομικών αλλά και διερχόμενων πολιτών.

Η ίδια εκδοχή αναφέρει ότι ο εκφωνητής αξιωματικός, έδωσε αρκετές φορές και μάλιστα σε αυστηρό τόνο, εντολή, καμία ομάδα της ΔΙ.ΑΣ, να μην εμπλακεί με το ύποπτο όχημα. Ο επικεφαλής της ομάδας που μετείχε στην καταδίωξη φέρεται να έλαβε και να συμμορφώθηκε με τη διαταγή απαντώντας μέσω ασυρμάτου «ελήφθη» και διαβεβαιώνοντας τους προϊσταμένους του ότι δεν συνεχίζει την καταδίωξη.

Η ενημέρωση για το δράμα

Δέκα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, ωστόσο, αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ. από το Χαϊδάρι και το Αιγάλεω, που παρά τις περί του αντιθέτου εντολές των επικεφαλής τους, συνέχιζαν την καταδίωξη ενημέρωσαν μέσω ασυρμάτου το Κέντρο Επιχειρήσεων όχι μόνο ότι είχαν εμπλακεί στην ένοπλη καταδίωξη αλλά ότι οι ύποπτοι είχαν εμβολίσει τις μοτοσικλέτες τους καθώς και ότι υπήρχαν τραυματίες, στην οδό Ελπίδος στο Πέραμα. Αστυνομική πηγή που βρίσκεται κοντά στην ομάδα ΔΙ.ΑΣ, ανέφερε ότι τέτοια διαταγή για τερματισμό της καταδίωξης δεν ακούστηκε στον ασύρματο γι αυτό και η καταδίωξη συνεχίστηκε. Ποια είναι η αλήθεια, αναμένεται να προκύψει από την έρευνα που έχει διατάξει ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, αντιστράτηγος Μιχάλης Καραμαλάκης και η οποία ορίστηκε να έχει απαντήσεις εντός πέντε ημερών.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις