Ρομά επεισόδια: Ένταση στα διυλιστήρια Ασπροπύργου για τη συμπλοκή στο Περαμα

ΕΛΛΑΔΑ

Ρομά επεισόδια: Ένταση στα διυλιστήρια Ασπροπύργου για τη συμπλοκή στο Περαμα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Ρομά επεισόδια: Άμεσα, σπεύδουν εκεί δυνάμεις της Αστυνομίας για να κατευνάσουν τα πνεύματα

23.10.2021 | 20:45

Ένταση επικρατεί το βράδυ του Σαββάτου στα διυλιστήρια Ασπροπύργου, καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες, ομάδα 30 περίπου νεαρών ατόμων Ρομά, καίνε λάστιχα στο δρόμο. Άμεσα, στο σημείο σπεύδουν εκεί δυνάμεις της Αστυνομίας για να κατευνάσουν τα πνεύματα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο σημείο πηγαίνει και ο «Αίαντας». Την ίδια στιγμή, σημειώνεται πως συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 21:00 στα Εξάρχεια, για τον θάνατο του νεαρού στο Πέραμα.

Υπενθυμίζεται πως χθες, Παρασκευή, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, σημειώθηκε ένοπλη συμπλοκή μεταξύ αστυνομικών της ΔΙΑΣ και κακοποιών, στην οδό Ελπίδος στο Πέραμα.

Η εντολή από τον ασύρματο

Επιβαρυντικό για τους αστυνομικούς είναι και το νέο στοιχείο που φέρνει το φως της δημοσιότητας η «Καθημερινή» και αφορά την εντολή που φέρεται να πήραν από το Κέντρο της Άμεσης Δράσης για άμεση διακοπή της καταδίωξης. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, στην Καθημερινή «το περιστατικό άρχισε να εκτυλίσσεται στις 11.45 μ.μ. από τη λεωφόρο Θηβών στην περιοχή του Αγ. Ι. Ρέντη, όπου οι αστυνομικοί εντόπισαν και επιχείρησαν να ελέγξουν ένα Ι.Χ. που θεωρήθηκε ύποπτο. Στη θέα των αστυνομικών ο οδηγός ανέπτυξε ταχύτητα και προσπάθησε να διαφύγει με την καταδίωξη να καταλήγει στην περιοχή του Περάματος.»

Σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Κ», στη διάρκεια του περιστατικού ο εκφωνητής από το Κέντρο της Άμεσης Δράσης κατόπιν εντολής του προϊσταμένου της υπηρεσίας ζήτησε μέσω ασυρμάτου από τους αστυνομικούς να μην συνεχίσουν να ακολουθούν το όχημα και να διακόψουν την καταδίωξή του ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητα των υπόπτων, των αστυνομικών αλλά και διερχόμενων πολιτών.»

Δεν υπάκουσαν, αναφέρει το ρεπορτάζ της Κ

Αυτήκοοι μάρτυρες μετέφεραν στην «Κ» ότι ο εκφωνητής έδωσε αρκετές φορές και σε αυστηρό τόνο εντολή καμία ομάδα ΔΙ.ΑΣ. να μην εμπλακεί με το ύποπτο όχημα.» Ωστόσο οι αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ, παρά τις περί του αντιθέτου εντολές των επικεφαλής τους συνέχισαν την καταδίωξη, φτάνοντας να ενημερώσουν «μέσω ασυρμάτου το Κέντρο Επιχειρήσεων όχι μόνο ότι είχαν εμπλακεί στην ένοπλη καταδίωξη αλλά ότι οι ύποπτοι είχαν εμβολίσει τις μοτοσικλέτες τους καθώς και ότι υπήρχαν τραυματίες, στην οδό Ελπίδος στο Πέραμα.»

Κατόπιν αυτού, συνεχίζει το ρεπορτάζ της Καθημερινής, «το Κέντρο της Άμεσης Δράσης έστειλε δυνάμεις στο σημείο, ενώ για την εξέλιξη του περιστατικού ενημερώθηκε η ηγεσία της υπηρεσίας.»

Το θέμα απασχολεί έντονα το εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ., όπως φάνηκε και από την άμεση αντίδραση που υπήρξε για τις ενέργειες των αστυνομικών, λίγη μόνο ώρα μετά το συμβάν.

Ένα μέρος της συνομιλίας που είχαν οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στην καταδίωξη στο Πέραμα, η οποία κατέληξε θανατηφόρα ήρθε στο φως της δημοσιότητας. Ο αστυνομικός εξηγεί την αιτία που προκάλεσε τα αστυνομικά πυρά. Ο μεγάλος αριθμός των πυροβολισμών, είναι αντικείμενο δικαστικής και αστυνομικής έρευνας, από την οποία πρέπει να διαπιστωθεί αν οι περισσότεροι από 30 πυροβολισμούς δικαιολογούνται στα πλαίσια και όρια της νόμιμης άμυνας.

Η συνομιλία των αστυνομικών

-Αστυνομικός ΔΙ.ΑΣ.: Μέχρι να κατέβουμε από τις μηχανές, έκανε όπισθεν και παρέσυρε πέντε δίκυκλα

-Κέντρο Άμεσης Δράσης: Συνάδελφοι τραυματίες υπάρχουν

-Αστυνομικός ΔΙ.ΑΣ.: Κέντρο έχει παρασύρει πέντε υπηρεσιακά δίκυκλα, δεν υπάρχει τραυματίας συνάδελφος. Αναγκαστήκαμε να ενεργήσουμε Ε23 (πυροβολισμοί) γιατί κινήθηκε με θανατηφόρο πρόθεση εναντίον συναδέλφων

-Κέντρο έχουν τραυματιστεί οι δράστες. Έχουμε 5 μηχανές σε παράσυρση, στείλτε τα δύο ασθενοφόρα κέντρο. Μίλα, μίλα, πάρε ανάσα, πάρε ανάσα. Νεαρής ηλικίας με δερμάτινο κέντρο. Πάρε ανάσα, πάρε ανάσα. Το χασε, το χασε.

Κρικέτος: Σε νόμιμη άμυνα οι αστυνομικοί – Το όχημα επιχείρησε να περάσει από πάνω τους

Ο γενικός γραμματέας αστυνομικών Δυτικής Σπύρος Κρικέτος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha τόνισε πως οι αστυνομικοί βρίσκονταν σε νόμιμη άμυνα ενώ το κλεμμένο όχημα επιχείρησε να περάσει από πάνω τους. Όπως επισημαίνει ο κ. Κρικέτος το πρωτόκολλο αναφέρει «να γλυτώσουμε τη ζωή μας και να μην έχουμε θύματα». Ακόμη πρόσθεσε πως η ζωή των αστυνομικών τέθηκε σε κίνδυνο ενώ κινδύνευσαν και πολίτες. «Όταν τίθεται σε κίνδυνο η ζωή μου ή ζωή ενός συμπολίτη μου, θα την προστατεύσω», υποστήριξε ακόμη.

Το βίντεο από την αιματηρή καταδίωξη την Παρασκευή το βράδυ, είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης πανικού που επικράτησε στην περιοχή, με τους κατοίκους να παρακολουθούν έντρομοι όσα διαδραματίζονταν έξω από τα σπίτια τους. Στο βίντεο, ακούγονται οι σειρήνες των περιπολικών που καταδιώκουν το λευκό αυτοκίνητο, καθώς και οι πυροβολισμοί που ακολούθησαν. Παράλληλα, κόσμος τρέχει στους δρόμους για να καλυφθεί από τα πυρά.

Ψάχνουν 16χρονο – Συνελήφθησαν επτά αστυνομικοί

O 20χρονος Ρομά που έπεσε νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών ήταν σεσημασμένος για κλοπες ενώ έχει δεχθεί περισσότερες από μία σφαίρες στο σώμα του. Στο μεταξύ οι επτά αστυνομικοί (έξι αστυφύλακες και ένας υπαστυνόμος) που εμπλέκονται στην υπόθεση συνελήφθησαν στα πλαίσια του αυτοφώρου με την κατηγορία που τους βαραίνει να είναι αυτή της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο.

Οι αστυνομικοί υπηρετούν στην ομάδα ΔΙΑΣ Δυτικής Αττικής. Σύμφωνα με πληροφορίες η διαδικασία αυτή είναι η προβλεπόμενη σε κάθε περίπτωση που υπάρχει νεκρός από αστυνομικά πυρά. Υπενθυμίζεται πως κατά τη διάρκεια της συμπλοκής τραυματίστηκε ένας 16χρονος στην κοιλιά ο οποίος αναμένεται να περάσει το κατώφλι του χειρουργείου.

Exit mobile version