Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μετάγγιση αίματος εμβολιασμένων: Συνεχίζεται ο παραλογισμός
ΕΛΛΑΔΑ

Μετάγγιση αίματος εμβολιασμένων: Συνεχίζεται ο παραλογισμός

Μετάγγιση αίματος εμβολιασμένων: Για την άρνηση ανεμβολίαστων ασθενών να τους μεταγγίσουν αίμα εμβολιασμένων, μίλησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών Χρήστος Πρωτόπαππας.

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μπροστά και στη διοργάνωση της 31ης Αμφικτιονίας Αιμοδοτών, η οποία ξεκινά σήμερα, Παρασκευή 22 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 24 Οκτωβρίου στα Χανιά, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών Χρήστος Πρωτόπαππας προχώρησε σε μια σημαντική αποκάλυψη. Ορισμένοι από τους ασθενείς που είναι αρνητές των εμβολίων δε δέχονται να τους μεταγγισθεί αίμα από κανέναν εμβολιασμένο στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το zarpanews.gr, ο κύριος Πρωτόπαππας είπε: «Υπάρχουν κάποιοι που αρνούνται να δεχτούν αίμα από εμβολιασμένους, γιατί θεωρούν ότι θα περιέχει αντισώματα που εκείνοι δεν επιθυμούν. Είναι μια ακραία στάση και ενώ οι περιπτώσεις αυτές είναι λίγες, δεν αποκλείεται να αυξηθούν, γιατί η παραπληροφόρηση στο ίντερνετ οργιάζει».

Επάρκεια αίματος

Επίσης ο πρόεδρος αναφέρθηκε και στο γεγονός πως υπάρχει επάρκεια αίματος αυτή τη στιγμή, αλλά την περίοδο της καραντίνας δεν επικρατούσε η ίδια κατάσταση: «Από τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους και μέχρι σήμερα οι αιμοδότες της χώρας συγκεντρώνουν περισσότερες μονάδες αίματος από όσες χρειάζονται. Ωστόσο, υπήρξε περίοδος κατά τη διάρκεια της καραντίνας όπου αυτό δεν συνέβαινε. Οι ανάγκες για αίμα είναι περίπου 44.000 μονάδες αίματος τον μήνα, ενώ τότε δεν συγκεντρώνονταν ούτε 10.000». Επιπλέον, χαρακτήρισε και ανόητους κάποιους δημάρχους που δεν επέτρεπαν να χρησιμοποιηθούν τα σχολεία, που ήταν έτσι κι αλλιώς κενά, για τις ανάγκες της αιμοδοσίας.

Ο Χρήστος Πρωτόπαππας πρόσθεσε ακόμα: «Αισθανόμαστε μια ντροπή, επί 25 χρόνια οι Ελβετοί μας προσφέρουν παράγωγα αίματος για τους χρόνιους πάσχοντες από θαλασσαιμία, περίπου 25.000 μονάδες αίματος τον χρόνο. Αλλά μας έχουν ειδοποιήσει ότι στο εξής η προσφορά αυτή θα μειώνεται κατά 2.500 μονάδες τον χρόνο».

Οι δηλώσεις της Δέσποινας Ροδουσάκη

Με τη σειρά της, η πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Χανίων, Δέσποινα Ροδουσάκη δήλωσε ευτυχής που διοργανώνεται μια τόσο σημαντική για τους αιμοδότες δράση στα Χανιά. Έπειτα, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής και ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης επεσήμαναν ότι η αιμοδοσία είναι ύψιστη πράξη εθελοντισμού και συμβάλλει στη συνοχή της κοινωνίας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις