Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Διαθήκες Μίκη Θεοδωράκη: Το μυστήριο και το εξώδικο Κουρή στη Μαργαρίτα
ΕΛΛΑΔΑ

Διαθήκες Μίκη Θεοδωράκη: Το μυστήριο και το εξώδικο Κουρή στη Μαργαρίτα

Διαθήκες Μίκη Θεοδωράκη: Αγωνία για το έργο και την περιουσία του Μίκη Θεοδωράκη - Το μυστήριο με τις πέντε διαθήκες και τον "τρίτο γιο" του σπουδαίου συνθέτη.

Τη Δευτέρα ανακοινώθηκε το άνοιγμα της διαθήκης του Μίκη Θεοδωράκη, από την έδρα του Πρωτοδικείου Αθηνών, ενώ χθες, όπως αναμενόταν, ενημερώθηκαν επισήμως τα πρόσωπα που αναφέρονται σ’ αυτήν. Το περιεχόμενό της θα γνωστοποιηθεί στην οικογένειά του στο τέλος της εβδομάδας, ωστόσο κανείς από το οικογενειακό περιβάλλον του συνθέτη δεν γνωρίζει πότε συντάχθηκε η διαθήκη, αλλά ούτε και πώς θα διανεμηθεί η περιουσία. Το ενδιαφέρον είναι τεράστιο, καθώς το έργο που άφησε πίσω του ο Μίκης Θεοδωράκης είναι μεγαλειώδες και πρέπει να εξακριβωθεί πώς θα διαμοιραστούν τα υπάρχοντά του και πώς ή από ποιον ή ποιους θα γίνεται η χρήση του έργου του.

Η ανατροπή στην υπόθεση έγκειται στο γεγονός ότι ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης είχε συντάξει πέντε διαθήκες. Κανείς μέχρι τώρα δεν γνωρίζει το περιεχόμενό τους και δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο για το αν οι διαθήκες γράφτηκαν σε διαφορετικές ημερομηνίες ή αν υπάρχει μια κύρια και τέσσερις συμπληρωματικές. Σύμφωνα με τον νόμo, ισχύει πάντα η τελευταία διαθήκη, αν αλλάζει το περιεχόμενο των προγενέστερων.

Φαίνεται πως ο Μίκης Θεοδωράκης άρχισε να γράφει τη διαθήκη του πολλά χρόνια πριν, όμως από το 2015 και έπειτα συνέβησαν γεγονότα που τον έκαναν να αλλάξει απόφαση για την τελευταία βούλησή του. Αυτό που μένει να διαπιστωθεί είναι ποια διαθήκη θα κηρυχθεί ως κύρια, καθώς ο ειρηνοδίκης πρέπει να ελέγξει τη γνησιότητα της υπογραφής και την ημερομηνία. Σε μια λιτή δήλωση, η κόρη του, Μαργαρίτα Θεοδωράκη, είπε πως “δεν έχω λάβει τη διαθήκη, δεν έχει ανοίξει ακόμα. Δεν μπορώ να μιλήσω. Δεν περιμένω τίποτα, τίποτα…”, εννοώντας πως δεν αναμένεται να γίνει κάποια έκπληξη…

Εξέταση DNA για τον Νίκο Κουρή – Έστειλε εξώδικο στη Μαργαρίτα Θεοδωράκη

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μυστήρια που αναμένεται να ξεκαθαριστούν με το άνοιγμα της διαθήκης, είναι θα αναφερθεί το όνομα του Νίκου Κουρή, και αν ο Μίκης θα τον αναγνωρίζει ως γιο του, αλλά και ως… Νίκο Θεοδωράκη. Στις 30 Σεπτεμβρίου το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα της Μαργαρίτας και με προσωρινή διαταγή που εκδόθηκε από το Πρωτοδικείο, απαγορεύεται πλέον στον Νίκο Κουρή να χρησιμοποιεί το όνομα “Θεοδωράκης” με την επίκληση ότι είναι γνήσιο τέκνο του. Η αίτηση των ασφαλιστικών θα εκδικαστεί πάντως στις 30 Νοεμβρίου, ενώ η οριστική λύση στο θέμα που έχει προκύψει, με τον Νίκο Κουρή να ισχυρίζεται ότι είναι γιος εκτός γάμου του μεγάλου συνθέτη, θα δοθεί αφού γίνει εξέταση DNA.

Ωστόσο, αποκάλυψε η εκπομπή “T-live”, ο Νίκος Κουρής στέλνει εξώδικο στη Μαργαρίτα Θεοδωράκη, ζητώντας να επισκεφθούν από κοινού τον πραγματογνώμονα- γενετιστή, Κ. Φιτσιάλο, για να εξακριβωθεί αν μεταξύ τους υπάρχει βιολογική συγγένεια, προκειμένου να αρθεί οποιαδήποτε αμφισβήτηση. “Προκειμένου να εξακριβωθεί η βιολογική συγγένεια μεταξύ υμών και εμού, σας καλώ να προσέλθετε στα διαπιστευμένα εργαστήρια δικανικής γενετικής, προκειμένου να πραγματοποιηθεί δειγματοληψία βιολογικού υλικού από τον πραγματογνώμονα γενετιστή, δόκτορα Φιτσιάλο, ο οποίος περιλαμβάνεται στη λίστα των πραγματογνωμόνων του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Με τον τρόπο αυτό, τη διενέργεια δηλαδή του test DNA αδελφών, θα αρθεί η οποιαδήποτε αμφισβήτηση περί του αν είμαι εκ πατρός αδελφός σας και κατά συνέπεια θα εξακριβωθεί αν είμαι βιολογικό τέκνο του Μίκη Θεοδωράκη του Γεωργίου”, αναφέρεται στο εξώδικο, το οποίο αναφέρει και ως ημερομηνία της εξέτασης, την 25η Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις