Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ελληνογαλλική συμφωνία ΑΟΖ: Διευκρινιστική δήλωση από τη Γαλλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνογαλλική συμφωνία ΑΟΖ: Διευκρινιστική δήλωση από τη Γαλλία

Ελληνογαλλική συμφωνία ΑΟΖ: Σε διευκρινιστική δήλωση προχώρησε το γαλλικό υπουργείο Άμυνας μετά τις πολιτικές αντιπαραθέσεις στην Αθήνα για το θέμα

Λίγο καιρό μετά την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, το υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας ξεκαθαρίζει ότι η συμφωνία περιλαμβάνει ρήτρα αμοιβαίας άμυνας που αφορά στην επικράτεια των δύο χωρών, όχι όμως στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες. Στη δήλωση αυτή προέβη το γαλλικό υπουργείο Άμυνας στο ευρωπαϊκό δίκτυο EURARCTIV. Όπως αναφέρει το MEGA, το γαλλικό υπουργείο Άμυνας προχώρησε στις διευκρινιστικές αυτές δηλώσεις για να ξεκαθαρίσει το τοπίο μετά την πολιτική αντιπαράθεση που ξέσπασε στην Αθήνα αναφορικά με το αν η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία περιλαμβάνει την ΑΟΖ.

Το άρθρο 2 της συμφωνίας επικαλείται το Γαλλικό υπουργείο Άμυνας:

Συγκεκριμένα μέσα από γραπτή δήλωση στο ευρωπαϊκό δίκτυο EURACTIV, το γαλλικό υπουργείο κάνει αναφορά στο άρθρο 2 της συμφωνίας, επισημαίνοντας ότι προβλέπεται αμοιβαία συνδρομή ακόμη και με ένοπλα μέσα σε περίπτωση επίθεσης κατά της επικράτειας Ελλάδας ή Γαλλίας και όχι της ΑΟΖ. Το υπουργείο αναφέρει ότι η ΑΟΖ δεν θεωρείται μέρος της επικράτειας ενός κράτους, ιδίως από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (γνωστή ως Σύμβαση του Μοντέγκο Μπέι), στην οποία Γαλλία και Ελλάδα αποτελούν μέρη.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις