Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Κολωνία – προσευχή μουσουλμάνων: «Πράσινο» στους μουεζίνηδες προκαλεί αντιδράσεις
ΚΟΣΜΟΣ

Κολωνία – προσευχή μουσουλμάνων: «Πράσινο» στους μουεζίνηδες προκαλεί αντιδράσεις

Κολωνία - προσευχή μουσουλμάνων: Η δήμαρχος της Κολωνίας χαρακτήρισε τον κανονισμό ως «ένδειξη αμοιβαίας αποδοχής της θρησκείας»

Σφοδρές αντιδράσεις ξέσπασαν στην Κολωνία μετά την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος που εφαρμόζει ο δήμος τα επόμενα δύο χρόνια, μέσω του οποίου θα ακούγεται το κάλεσμα του μουεζίνη για την προσευχή της Παρασκευής σε 45 τζαμιά της πόλης. Η φωνή του μουεζίνη θα ακούγεται μεταξύ 12:00 και 15:00 το πολύ για πέντε λεπτά της ώρας, η ένταση θα είναι προσδιορισμένη ανάλογα με τη θέση και τον περίγυρο του τζαμιού. Μετά την πάροδο της διετίας θα γίνει η αξιολόγηση και θα αποφασιστεί αν η φωνή του μουεζίνη θα παραμείνει ως μόνιμο χαρακτηριστικό στην εικόνα της ιστορικής γερμανικής πόλης. Περίπου 120.000 μουσουλμάνοι ζουν στην Κολωνία, αποτελούν το 12% του πληθυσμού της πόλης. Είναι ένα «δείγμα σεβασμού» στο τμήμα αυτό των πολιτών αιτιολόγησε την απόφαση η δήμαρχος της Κολωνίας Χενριέτε Ρέκερ.

Η ανεξάρτητη Ρέκερ έπεσε το 2015 θύμα δολοφονικής επίθεσης με ρατσιστικά κίνητρα αλλά είναι αποφασισμένη, δηλώνοντας πως δεν είναι δικό της θέμα να αξιολογεί θρησκευτικά μηνύματα και πολύ περισσότερο να τα απαγορεύει. Η Λάμια Καντόρ, βουλευτής των Πρασίνων στην Ομοσπονδιακή Βουλή που πρωταγωνιστεί στην «Φιλελεύθερη Ισλαμική Ενωση» θεωρεί το πρόγραμμα «δείγμα ομαλοποίησης, ένταξης και σεβασμού των μουσουλμάνων στη Γερμανία».

Το κάλεσμα του μουεζίνη θα επιτραπεί σε τζαμιά που δραστηριοποιούνται από την πλευρά τους στον διαθρησκευτικό διάλογο, υποστηρίζουν τις δημοκρατικές αξίες και το κράτος δικαίου. Δεν θα ήθελε να ακούσει το κάλεσμα του μουεζίνη από ένα τζαμί σαλαφιστών, λέει η Καντόρ. Η πρωτοποριακή απόφαση του Δήμου Κολωνίας για το κάλεσμα του μουεζίνη δεν έχει μόνο υποστηρικτές, αλλά και πολλούς επικριτές. Ο λόγος δεν είναι μόνον οι φανατικοί σαλαφιστές.

man sitting on concrete pavement during daytime
Ο προβληματισμός τροφοδοτείται και από την εξάρτηση που έχουν ισλαμικές οργανώσεις

«Οπως και πολλοί άλλοι μουσουλμάνοι δεν θεωρώ επιβεβλημένο το κάλεσμα του μουεζίνη για τη άσκηση των θρησκευτικών μου ελευθεριών», λέει η υφυπουργός Ενσωμάτωσης της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας Σεράπ Γκιλέρ του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος CDU. Η δημόσια αντιπαράθεση που προκάλεσε η απόφαση του Δήμου «δεν προωθεί την αγαστή κοινωνική συμβίωση, λέει η Γκιλέρ.

Ο προβληματισμός τροφοδοτείται και από την εξάρτηση που έχουν ισλαμικές οργανώσεις όπως η τουρκο-ισλαμική Ενωση Dittib, η οποία θεωρείται μακρύ χέρι του Ερντογάν στη Γερμανία. Επιστήμονες θρησκειολόγοι, όπως ο Φόλκερ Μπεκ από το Μπόχουμ επισημαίνουν «τις αντισημιτικές και πολεμοχαρείς εκτροπές του τούρκου προέδρου Ερντογάν και του επικεφαλής της τουρκικής αρχής θρησκευμάτων», που έχουν τη χρηματοδοτούμενη από τους ίδιους Dittip ως προκεχωρημένο φυλάκιο στη Γερμανία.

Η περίπτωση της Κολωνίας επαναφέρει μία ανοιχτή αντιπαράθεση για τους μουσουλμάνους και τη σχέση της χώρας με το Ισλάμ

«Το Ισλάμ ανήκει στη Γερμανία», δήλωσε το 2010 ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας Κρίστιαν Βουλφ. Ηταν η πρώτη φορά που η επίσημη πολιτεία έκανε αυτήν την παραδοχή. Περίπου 5,5 εκατομμύρια μουσουλμάνους πολίτες έχει σήμερα η Γερμανία, το 1/3 από αυτούς ζουν στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία. Σε όλη τη Γερμανία λειτουργούν περίπου 3.000 τζαμιά, μόνον σε 30 από αυτά ακούγεται το κάλεσμα του μουεζίνη, για πρώτη φορά ακούστηκε στην πόλη Ντουίρεν το 1985.

Αυτό γίνεται τώρα στην Κολωνία, μπορεί να γίνει και στο Βερολίνο που ζουν περίπου 300.000 μουσουλμάνοι, 9% των κατοίκων της γερμανικής πρωτεύουσας, σχολιάζει η εφημερίδα «Ταγκεσπίγκελ». Η πλειονότητα των Γερμανών, 61% σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, είναι κατά της γενικής άδειας για το κάλεσμα του μουεζίνη. Αλλά όταν πρόκειται για θεμελιώδη δικαιώματα, όπως η εγγυημένη από το σύνταγμα ελεύθερη άσκηση θρησκευτικής λατρείας, «η πλειοψηφία δεν μπορεί να έχει τον τελευταίο λόγο». Το σατιρικό ηλεκτρονικό περιοδικό «postillion» προτείνει να βγαίνουν κι αυτοί μία φορά την εβδομάδα διαλαλώντας ότι «Θεός δεν υπάρχει».

Πολιτικό ναρκοπέδιο

Η -τουρκικής καταγωγής- πολιτικός του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) της Κολωνίας Λάλε Ακγκιούν βλέπει όμως το θέμα διαφορετικά. «Αυτή η συμβολική πολιτική εξυπηρετεί τους λάθος ανθρώπους», έγραψε στο Facebook και έθεσε το ερώτημα: «Από ποια τζαμιά ακριβώς στην Κολωνία θα ακούγεται ο μουεζίνης; Η απόφαση αφορά κυρίως το «μεγάλο τζαμί DITIB στο Έρενφελντ (σ.σ. το οποίο θεωρείται από ορισμένους το μακρύ χέρι του Ερντογάν). Πρόκειται για πολιτικό ναρκοπέδιο. Η άδεια είναι ένα βήμα πριν από την προώθηση της πολιτικής του Ερντογάν. Το κάλεσμα του μουεζίνη στην Κολωνία θα γίνει έτσι πρόσκληση στο πολιτικό Ισλάμ. Το έχουν αντιληφθεί αυτό οι αρμόδιοι;», τόνισε η Ακγκιούν.

Για να πάρει την απάντηση της δημάρχου: «Η Κολωνία είναι η πόλη της (θρησκευτικής) ελευθερίας και της διαφορετικότητας. Όποιος φτάνει στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό βλέπει τον καθεδρικό ναό να το υποδέχεται και ακούει τις καμπάνες των εκκλησιών. Πολλοί κάτοικοι της Κολωνίας είναι μουσουλμάνοι. Το να επιτραπεί στον μουεζίνη να καλεί τους πιστούς είναι για μένα μια ένδειξη σεβασμού προς αυτούς», έγραψε στο Twitter η ανεξάρτητη δήμαρχος της πόλης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις