Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

17

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ελληνοτουρκικά τώρα: Προκλητικοί χάρτες και νεύρα – Υπογράφεται η ελληνοαμερικανική συμφωνία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνοτουρκικά τώρα: Προκλητικοί χάρτες και νεύρα – Υπογράφεται η ελληνοαμερικανική συμφωνία

Ελληνοτουρκικά τώρα: Η Τουρκία απειλεί με έρευνες και γεωτρήσεις παντού

Κλιμακώνει περαιτέρω η Τουρκία τις προκλήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, απειλώντας ανοιχτά με γεωτρήσεις και έρευνες σε περιοχές δυνητικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου. Οι χάρτες που δημοσίευσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας αγνοούν παντελώς τη συμφωνία για ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, φτάνουν την τουρκική υφαλοκρηπίδα έως την Κάσο, τη Ρόδο στα έξι μίλια από την Πάφο και περιλαμβάνουν την περιοχή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου. «Συνεχίζουμε κανονικά στη Γαλάζια Πατρίδα» είναι το μήνυμα που στέλνει το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, δίνοντας στη δημοσιότητα τους εν λόγω προκλητικούς χάρτες.

«Οι ειδήσεις που μεταδόθηκαν σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια, ενώ περιέχουν παραπλανητικές εκτιμήσεις σχετικά με τη NAVTEX που ανακοινώθηκε για τις δραστηριότητες του ερευνητικού σκάφους Ορούτς Ρέις»  αναφέρει στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΑΜ. Όπως σημειώνει, στο πλαίσιο της συλλογής σεισμικών δεδομένων για λογαριασμό της εταιρείας Τουρκικών Πετρελαίων (ΤΡΑΟ) και των δραστηριοτήτων γεώτρησης, οι ερευνητικές και γεωτρητικές δραστηριότητες από τα σκάφη Ορούτς Ρέις στη Μεσόγειο και το Μπάρμπαρος Χαϊρεντίν Πασά στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και από τα γεωτρύπανα Φατίχ και Κανουνί και το πλοίο Denar-2 συνεχίζονται υπό τη συνοδεία και τον έλεγχο των δυνάμεων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και της αεροπορίας μας.

Φωτο: Οι χάρτες

Μάλιστα, το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας παρουσιάζει χάρτη της υφαλοκρηπίδας με βάση τη συμφωνία που έχει υπογραφεί με την ΤΔΒΚ το 2011 και κοινοποιήθηκε στον ΟΗΕ εννέα χρόνια μετά, το 2020. «Οι περιοχές για τις τρέχουσες δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης καθορίζονται σύμφωνα με τις επιστημονικές, τεχνικές προϋποθέσεις και ανάγκες, σύμφωνα με την υφαλοκρηπίδα μας (Εικόνα-1), όπως αυτή καθορίζεται στη Συμφωνία Καθορισμού Υφαλοκρηπίδας που υπογράψαμε με την ΤΔΒΚ το 2011, και τα όρια της οποίας κοινοποιήθηκαν στον ΟΗΕ στις 18 Μαρτίου 2020. Σε αυτό το πλαίσιο, καθορίζεται κι η περιοχή για τις έρευνες του Oruc Reis στα νοτιοδυτικά του κόλπου της Μερσίνας (Εικόνα-2) με την έκδοση της NAVTEX».

Τουρκία: Νεύρα ξανά για τη συμφωνία με τις ΗΠΑ

Η υπογραφή της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών την Πέμπτη επισφραγίζει την διπλωματική προσπάθεια της Αθήνας για την οικοδόμηση ισχυρών συμμαχιών στις δύο πλευρές του Ατλαντικού ως ανάχωμα στην τουρκική προκλητικότητα. Δύο εβδομάδες μετά την ελληνογαλλική συμφωνία, στην Ουάσινγκτον γράφεται το δεύτερο κεφάλαιο για την αμυντική και πολιτική θωράκιση της χώρας. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, που βρίσκεται από σήμερα στην Ουάσινγκτον, θα συζητήσει αναλυτικά με τον κ. Μπλίνκεν την κατάσταση στην περιοχή και θα του εκθέσει τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και τις προκλητικές ενέργειες έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου. Παράλληλα, οι δύο υπουργοί θα εγκαινιάσουν τον τρίτο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου.

Σήμερα ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί με μέλη του Κογκρέσου και της Γερουσίας, ενώ θα έχει συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογο του ο οποίος, επίσης, βρίσκεται στην Ουάσινγκτον. Ο άξονας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ είναι στρατηγικής σημασίας στην ατζέντα της ελληνικής κυβέρνησης και ενισχύεται από την στήριξη που λαμβάνει από τις ΗΠΑ. Συνάντηση θα έχει και με τον υπουργό Εξωτερικών των Εμιράτων, χώρα με την οποία η Αθήνα έχει υπογράψει συμφωνία αμυντικής συνδρομής και διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις, λαμβάνοντας ιδιαίτερη στήριξη στις διαφορές με την Τουρκία.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις