Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Σεισμός Κρήτη – Ηράκλειο: Η στιγμή που πολίτες πετάγονται στους δρόμους μετά τα 6,3 Ρίχτερ
ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός Κρήτη – Ηράκλειο: Η στιγμή που πολίτες πετάγονται στους δρόμους μετά τα 6,3 Ρίχτερ

Σεισμός Κρήτη - Ηράκλειο: Ισχυρή σεισμική δόνηση 6,3 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 12.24 με επίκεντρο 23 χιλιόμετρα ανατολικά της Ζάκρου Λασιθίου

Ισχυρή σεισμική δόνηση 6,3 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 12.24 με επίκεντρο 23 χιλιόμετρα ανατολικά της Ζάκρου Λασιθίου στην Κρήτη, σύμφωνα με ηλεκτρονική καταγραφή του γεωδυναμικού Ινστιτούτου στην Αθήνα. Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 8,2 χιλιόμετρα με επίκεντρο την υποθαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας. Πολίτες βγήκαν στους δρόμους προκειμένου να βρουν ένα ανοιχτό σημείο για να προστατευθούν, ενώ ακόμη και στο Ηράκλειο διευθυντές των σχολείων, ζήτησαν από τους μαθητές να βγουν από τις αίθουσες. Λίγα λεπτά μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,3 Ρίχτερ, σημειώθηκε μια ακόμη σεισμική δόνηση 4,5 Ρίχτερ με επίκεντρο 9 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Καρπάθου και συγκεκριμένα στις 12:32. Είχε εστιακό βάθος 12,5 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα, ο σημερινός σεισμός δεν συνδέεται με την έταιρη μεγάλη σεισμική δόνηση προ εβδομάδων στο Αρκαλοχώρι. Ο καθηγητής εξήγησε ότι πρόκειται για έναν επιφανειακό και αβαθή σεισμό, που έγινε αισθητός σε μεγάλη έκταση στην Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και την ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, το επίκεντρο του σημερινού σεισμού είναι 80 χιλιόμετρα μακριά από αυτόν του Αρκαλοχωρίου και προέρχεται από διαφορετικό κέντρο.

Σεισμός Κρήτη – Ηράκλειο: Προειδοποίηση για μικρό τσουνάμι

Εκδόθηκε και προειδοποίηση για μικρό τσουνάμι.  «Έχουμε εκδώσει ανακοίνωση για τσουνάμι αλλά όχι κάτι ανησυχητικό. Μιλάμε για 10 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ζάκρου. Το φαινόμενο έχει αφιχθεί και μπορεί να μην είναι ορατό σε κάποιες περιοχές. Ο σεισμός ήταν μικρός για να δημιουργήσει μεγάλο τσουνάμι. Εκτός από την Κρήτη, έχουν ταρακουνηθεί και όλο το νότιο Αιγαίο» ανέφερε ο κ. Λέκκας.

Σεισμός Κρήτη – Παπαδόπουλος: Ισχυρή δόνηση, δεν σχετίζεται με το Αρκαλοχώρι

Ο Διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μίλησε το μεσημέρι της Τρίτης στο CNN Greece για τον ισχυρό σεισμό των 6,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 12:24 με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή 23 χιλιόμετρα ανατολικά της Ζάκρου, στη Σητεία της Κρήτης.

«Ο σεισμός αυτός ήταν πολύ ισχυρός, είχε μέγεθος 6,3 Ρίχτερ. Έγινε στο θαλάσσιο χώρο νοτίως της Ιεράπετρας στην Κρήτη», δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος. Ο ίδιος τόνισε ότι η δόνηση δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον ισχυρό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ που είχε γίνει στις 27 Σεπτεμβρίου στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης. «Δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την εστία που υπάρχει στο Αρκαλοχώρι, είναι πολύ μακριά και εντελώς διαφορετική εστία και ευτυχώς έγινε σε θαλάσσιο χώρο, μακριά από κατοικημένες περιοχές. Προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί βλάβες, αλλά έγινε πολύ αισθητός και στην Κρήτη, ιδιαίτερα στην Ανατολική Κρήτη αλλά και σε νησιά όπως η Ρόδος», είπε χαρακτηριστικά ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Σεισμός Κρήτη -Τσελέντης: Δεν συνδέεται με το Αρκαλοχώρι

Ο νέος ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε στην Κρήτη, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το Αρκαλοχώρι, τονίζει μιλώντας στο CNN Greece ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης. «Είναι σε μία περιοχή που ξέρουμε ότι κάνει τέτοια γεγονότα και ήταν ο κύριος σεισμός απ’ ότι φαίνεται. Η περιοχή αυτή κάνει πάντα σεισμούς», προσθέτει ο κ. Τσελέντης υπογραμμίζοντας ότι ευτυχώς συνέβη στη θάλασσα.

Σεισμός 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη: Πανικόβλητοι γονείς έτρεχαν να πάρουν τα παιδιά τους – Δείτε βίντεο

Λόγω της ισχυρής δόνησης, ο κόσμος, ανήσυχος, βγήκε στους δρόμους από τα σπίτια και τα καταστήματα, ενώ την ίδια ώρα επικρατούσε κυκλοφοριακό κομφούζιο, με τους γονείς να τρέχουν πανικόβλητοι στα σχολεία, τα οποία έκλεισαν, για να πάρουν τα παιδιά τους.

Σύμφωνα με το zarpanews, στο 5ο Γυμνάσιο Χανίων και στο 1ο Λύκειο Χανίων, αποφασίστηκε εκκένωση καθώς σύμφωνα με αναφορές, πολλά παιδιά από το λύκειο είχαν πανικοβληθεί και ούρλιαζαν. Αρχικά, όπως προκύπτει, όλοι οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο, όπως προβλέπει το σχετικό πρωτόκολλο όμως στη συνέχεια ξεκίνησε να βρέχει καταρρακτωδώς οπότε αποφασίστηκε να αναχωρήσουν. Την ίδια ώρα η αντιπεριφερειάρχης Μαρία Λιονή ανέφερε στο ΑΠΕ ΜΠΕ πως έχουν γίνει πολλές επισκέψεις σε σχολικές μονάδες και μαζί με τους εκπαιδευτικούς οι μαθητές έχουν παρακολουθήσει μαθήματα αντισεισμικής προστασίας και τα σχετικά με την προσωπική τους ασφάλεια. «Είναι σημαντικό οι πολίτες από μόνοι τους να ελέγξουν τα σπίτια τους, τα μπαλκόνια και τις πυλωτές, ώστε να διαπιστώσουν τυχόν ρωγμές ή άλλα θέματα και προβλήματα που θα έπρεπε να αναφέρουν στις υπηρεσίες».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις