Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

04

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τουρκία: «Πυρά» κατά Ερντογάν
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: «Πυρά» κατά Ερντογάν

Τουρκία: Ανησυχία για τη συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας - «Δεν ξέρουμε μέχρι πού μπορεί να φτάσει».

Πίσω από τις συνεχείς τουρκικές αιτιάσεις προς την Ελλάδα για τη συμφωνία που σύνηψε η χώρα μας με το Παρίσι, προφανώς και δεν κρύβεται αλαζονεία, αλλά έντονη ανησυχία. Το μέγεθος αυτής δε αρχίζει και προκαλεί πολιτικό κλυδωνισμό στη γείτονα. Έτσι, την ώρα που Τούρκοι αξιωματούχοι εκφράζουν καθημερινά τη δυσφορία τους για την ελληνογαλλική συμφωνία, ο Τούρκος πρόεδρος δέχεται σφοδρά πυρά από την αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Άγκυρα δεν ξέρουν μέχρι πού μπορεί να φτάσει η συμμαχία Ελλάδας – Γαλλίας, ενώ από την άλλη πλευρά υπάρχει και αιφνιδιασμός για τα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα. Τα τελευταία χρονιά η Άγκυρα ήταν αυτή που υποσχόταν ότι θα αγοράσει F-35, υποβρύχια, κλπ και έρχεται η Ελλάδα και αγοράζει από τη Γαλλία Rafale, Belharra, εκσυγχρονίζοντας παράλληλα και τα μαχητικά της.

Εξοπλιστικό άγχος

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία δεν παίρνει τα μαχητικά 5ης γενιάς F-35, και αναγκάζεται να πάει μια γένια πίσω, στα F- 16, με την αντιπολίτευση να βάλλει κατά του Ταγίπ Ερντογάν, με το επιχείρημα ότι «με τους S-400 που πήρες πάμε τώρα να πληρώσουμε τα F-16…. Που πήγανε τα χρήματα των φορολογούμενων για τα μαχητικά F-35;». Ο τουρκικός Τύπος, θορυβημένος από την ενίσχυση της Ελλάδας με υπερσύγχρονα πολεμικά πλοία και αεροσκάφη, σχολιάζει ότι η Άγκυρα διαπραγματεύεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες την αγορά 40 F-16 και την αναβάθμιση ακόμη 80, τα οποία κινδυνεύουν να παροπλιστούν μέχρι το 2030.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις