Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Ποιοι μπαίνουν στο προφίλ μου στο Facebook: Υπάρχει τρόπος να δεις;
PLUS

Ποιοι μπαίνουν στο προφίλ μου στο Facebook: Υπάρχει τρόπος να δεις;

Ποιοι μπαίνουν στο προφίλ μου στο Facebook: Ποιοι φίλοι περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους ψάχνοντας φωτογραφίες σου; Θα μάθουμε;

Αναρωτιέσαι ποιοι μπαίνουν και χαζεύουν το προφίλ σου στο Facebook;

Ποιοι φίλοι και γνωστοί περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους ψάχνοντας φωτογραφίες και στιγμές από την ζωή σου;

Μπορεί το μέσο να μην σου δίνει την δυνατότητα πρόσβασης σε τέτοιες πληροφορίες αλλά υπάρχουν οι… ειδικοί που το κάνουν. Ή έτσι ισχυρίζονται;

Αν και οι απόψεις διίστανται, το παρακάτω βίντεο χρησιμοποιείται από αρκετούς χρήστες, με κάποιους να αναφέρουν πως τα κατάφεραν.

Ισχύει;

Εκτός από το να συνδεθούμε με φίλους, γνωστούς, και συνεργάτες, το Facebook μπορεί να γίνει και μέσο για να γνωρίσουμε νέους ανθρώπους. Σε αυτό το πλαίσιο, υποθέτουμε, ορισμένοι χρήστες θα ήθελαν πολύ να δουν το ποιος βλέπει το προφίλ τους. Κοινωνικά δίκτυα όπως το επαγγελματικό LinkedIn παρέχουν επί πληρωμή τη δυνατότητα να δούμε ποια άλλα μέλη επισκέπτονται το προφίλ μας. Όμως το Facebook ουδέποτε πρόσφερε μία τέτοια δυνατότητα, και ούτε πρόκειται να την προσφέρει στο μέλλον.

Αυτό δεν το λέμε εμείς. Το λέει το επίσημο κέντρο βοήθειας του Facebook.

Κατά λέξη:

Όχι, στο Facebook δεν μπορείτε να παρακολουθείτε ποιος βλέπει το προφίλ σας. Ούτε οι εφαρμογές τρίτων δίνουν αυτή τη δυνατότητα. Αν εντοπίσετε κάποια εφαρμογή που ισχυρίζεται ότι προσφέρει αυτή τη δυνατότητα, αναφέρετέ τη.

Μάλιστα, το θέμα του ‘ποιος βλέπει το προφίλ μου στο Facebook’ έχει αποτελέσει τη βάση ακόμα και για πρωταπριλιάτικες φάρσες, που ισχυρίζονταν πως η δυνατότητα αυτή θα προστεθεί στις επίσημες εφαρμογές του Facebook για Android και iOS. Επειδή όμως δυστυχώς οι σχετικές ψεύτικες αναρτήσεις παραμένουν στα αντίστοιχα site, και πολύς κόσμος δεν προσέχει την ημερομηνία, καταλήγουν τελικά να διαιωνίζουν το μύθο πως μπορεί κανείς να δει ποιος βλέπει το προφίλ του στο Facebook. Το τελικό συμπέρασμα είναι πως αφού το ίδιο το Facebook δεν παρέχει την συγκεκριμένη πληροφορία σε οποιαδήποτε εφαρμογή ή υπηρεσία μέσω του επίσημου API, είναι απλά ακατόρθωτο. Και οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί με όποιον το υπόσχεται.

red iphone 5 c on black textile
Γιατί εφαρμογές και υπηρεσίες υπόσχονται το ακατόρθωτο

Στην καλύτερη περίπτωση, απλά θα κερδίσουν τζάμπα likes, τα οποία θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν με κάποιο άλλο τρόπο.

Στη χειρότερη περίπτωση, πρόκειται για κακόβουλο λογισμικό που μπορεί να κλέψει το username και το password του λογαριασμού.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, κακόβουλοι χρήστες μπορούν ακόμη και να χρησιμοποιήσουν αυτές τις ανεπιθύμητες εφαρμογές τους για να βρουν τη φυσική μας διεύθυνση, και όχι μόνο.

Σε γενικές γραμμές, όποιες εφαρμογές και υπηρεσίες υπόσχονται το “ποιος βλέπει το προφίλ μου στο Facebook” καθώς και τις φωτογραφίες μου, είναι μια κανονική απάτη.

Ως εκ τούτου, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κάνουμε κλικ στους συνδέσμους με αυτές τις υπηρεσίες και εφαρμογές. Ειδάλλως, ενδέχεται να εκθέσουμε τον λογαριασμό μας σε κίνδυνο.

woman using iPhone
Τι να κάνω αν την έχω πατήσει με εφαρμογή που υπόσχεται να μου πει ποιοι βλέπουν το FB προφίλ μου;

Αν κάποια στιγμή την πατήσατε και εξουσιοδοτήσατε κάποια τρίτη εφαρμογή να μπορεί να συλλέγει στοιχεία από το προφίλ σας, τότε θα πρέπει να αναλάβετε δράση τώρα αμέσως.

1. Πατήστε τον σύνδεσμο για να μεταβείτε στο Facebook.

2. Βρείτε την κακόβουλη εφαρμογή που θέλετε να αφαιρέσετε, και τικάρετε το πλαίσιο στα δεξιά της.

Στο παράδειγμα μας χρησιμοποιούμε την εφαρμογή «TV Time» η οποία δεν είναι κακόβουλη, απλώς για να σας δείξουμε τον τρόπο.

3. Στη συνέχεια, πατήστε την επιλογή «Αφαίρεση».

4. Στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί, επιλέξτε προαιρετικά αν θέλετε να διαγραφούν οι δημοσιεύσεις, οι φωτογραφίες και τα βίντεο που δημοσίευσε η εφαρμογή στο προφίλ σας.

5. Τέλος, πατήστε την επιλογή «Αφαίρεση».

Αν όλα πήγαν καλά, το νέο πλαίσιο που θα εμφανιστεί θα σας ενημερώνει πως «Το (όνομα εφαρμογής) αφαιρέθηκε».

Επαναλάβετε την παραπάνω διαδικασία για όσες εφαρμογές πιστεύετε πως είναι ύποπτες και θα μπορούσαν να βλάψουν τον λογαριασμό σας.

Τέλος, για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, πραγματοποιήστε μια αλλαγή κωδικού πρόσβασης του λογαριασμού σας.

woman in white blazer holding white samsung android smartphone
Το Facebook ζήτησε συγγνώμη από τους μαύρους – Ο χαρακτηρισμός που εξόργισε
Αλλαγή ή απενεργοποίηση ήχου ειδοποίησης μηνυμάτων στο Messenger
Πώς να αυξήσεις τους followers σε Facebook και Instagram
Αυτές τις εφαρμογές πρέπει να έχεις στο κινητό σου

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις