Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ελπιδοφόρος – Μητσοτάκης: Θα γίνει, τελικά, η συνάντηση στη Νέα Υόρκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελπιδοφόρος – Μητσοτάκης: Θα γίνει, τελικά, η συνάντηση στη Νέα Υόρκη

Ελπιδοφόρος - Μητσοτάκης: Αρνητικές εντυπώσεις από την επιλογή του Αρχιεπισκόπου να βρεθεί στα εγκαίνια του «Τουρκικού Σπιτιού»

Ξαφνική κρίση προκάλεσε η πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου να παραστεί στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας» στη Νέα Υόρκη, παρουσία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ. Η κίνηση του Ελπιδοφόρου αφενός αιφνιδίασε, αφετέρου προκάλεσε έντονη δυσφορία και δυσαρέσκεια. Οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν από την Κύπρο. Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ακύρωσε το ραντεβού του με τον Ελπιδοφόρο, ωστόσο ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναχωρεί το απόγευμα για Νέα Υόρκη, θα τον συναντήσει.

Παρά το γεγονός ότι υπήρξε δυσφορία και στην ελληνική πλευρά, τελικά θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη συνάντηση του Ελπιδοφόρου με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ο Κ. Μητσοτάκης την Παρασκευή θα επισκεφθεί το Ground Zero, όπου θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, ο οποίος θα τον ξεναγήσει στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΝΤ1 στη Νέα Υόρκη, Θανάση Τσίτσα, ο Νίκος Αναστασιάδης επρόκειτο να συναντηθεί σήμερα Τετάρτη στις 11 π.μ., στην έδρα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, με τον κ. Ελπιδοφόρο, αλλά επικαλέστηκε το «βεβαρημένο του πρόγραμμα» για να αποφύγει το ραντεβού.

Στην απόφασή του συνετέλεσε και η αντίδραση κυπριακών ομογενειακών οργανώσεων, που τις επόμενες ώρες προσανατολίζονται να βγάλουν ακόμη και καταδικαστικές ανακοινώσεις για την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στα εγκαίνια του «Τουρκικού Κέντρου».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις