Αθήνα

°C

Τετάρτη

20

Οκτωβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ / Συνάντηση Μπακογιάννη-Ιμάμογλου: Ελλάδα και Τουρκία θα πρέπει να εστιάσουν σε κοινές λύσεις
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συνάντηση Μπακογιάννη-Ιμάμογλου: Ελλάδα και Τουρκία θα πρέπει να εστιάσουν σε κοινές λύσεις

Συνάντηση Μπακογιάννη-Ιμάμογλου: Η τοποθέτηση του δημάρχου Αθηναίων για την Αγιά Σοφιά.

«Πάντα πίστευα πως το μέλλον δεν είναι κάτι αόριστο που παθητικά περιμένουμε να υποδεχτούμε και προσαρμοζόμαστε σε αυτό, λες και είναι άνεμος που απλώς ρυθμίζουμε τα πανιά μας, αλλά κάτι που εμείς δημιουργούμε. […] Κι εμείς χτίσαμε μια «γέφυρα» μεταξύ των πόλεων μας, έτοιμη να τη διαβούν Αθηναίοι και Κωνσταντινουπολίτες. Μια «γέφυρα» με στέρεα δομικά υλικά. Απαιτείται να ενώσουμε δυνάμεις, ενάντια στον κυνισμό, στη μισαλλοδοξία και στην πατριδοκαπηλεία. Αυτή είναι η παράδοση της Αθήνας. Της γενέτειρας της Δημοκρατίας που σήμερα σε καλοδέχεται». Με το μήνυμα αυτό ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης υποδέχθηκε το πρωί της Τρίτης στο δημαρχιακό μέγαρο της πόλης τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου. Οι δύο δήμαρχοι είχαν μία μακρά κατ’ ιδίαν συνομιλία στο γραφείο του Δημάρχου Αθηναίων, και στη συνέχεια προέβησαν σε δηλώσεις στους εκπροσώπους του Τύπου.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, επεσήμανε τον ουσιαστικό και παραγωγικό διάλογο που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στις δύο πόλεις, αναφερόμενος στις πολιτικές που θωρακίζουν τις πόλεις και ενδυναμώνουν τους πολίτες. Έθεσε ζητήματα όπως η κλιματική κρίση και η δημιουργία οικονομικών ευκαιριών, ενώ αναφερόμενος στο προσφυγικό ζήτημα, υπογράμμισε ότι πρέπει να διαχειριστούμε τις προσφυγικές ροές με ανθρωπιά, αλλά και θέτοντας τα απαραίτητα όρια. «Τα προβλήματα, λύνονται από κάτω προς τα πάνω», σημείωσε ο ίδιος. «Άνθρωποι τα δημιουργούν και άνθρωποι τα λύνουν. Ακόμα και αν τα δημιουργούν οι κυβερνήσεις, ή για να είμαι ακριβής τα καθεστώτα, μπορούν να τα λύσουν οι λαοί. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο ρόλος της διπλωματίας των πόλεων. Οι διαφορές μας είναι υπαρκτές, όμως η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ο πλησιέστερος δημοκρατικός θεσμός στον πολίτη και αυτό μάς επιτρέπει να μπορούμε να διερμηνεύσουμε πιο αποτελεσματικά τα ανθρώπινα συναισθήματα», τόνισε ο κ. Μπακογιάννης.

Μπακογιάννης: «Η Αγιά Σοφιά να επανέλθει σύντομα στο πρότερο καθεστώς της»

Στην ομιλία του ο κ. Μπακογιάννης, αναφέρθηκε επίσης στα ισχυρά σύμβολα των δύο πόλεων, τονίζοντας με έμφαση την ανάγκη για την Αγιά Σοφιά να επανέλθει σύντομα στο πρότερο καθεστώς της. «Εκρέμ, εσύ και εγώ, έχουμε τη χαρά και την τιμή να υπηρετούμε δυο μητροπόλεις, με μακραίωνη ιστορία και ισχυρούς συμβολισμούς, για όλο τον κόσμο», είπε. «Η Ακρόπολη, που δεσπόζει στην Αθήνα, συμβολίζει τη Δημοκρατία και όλα τα οικουμενικά επιτεύγματα που έχουν συντελεστεί στο όνομά της, ανά τους αιώνες. Την ελευθερία, την ισότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Αγιά Σοφιά, που δεσπόζει στην Κωνσταντινούπολη, συμβολίζει τον διάλογο των θρησκειών και τη συμβίωση των πολιτισμών. Για αυτό και ελπίζω σύντομα να επανέλθει στο πρότερο καθεστώς της, το οποίο ήταν αντάξιο της ιστορίας της Πόλης», επισήμανε ο Δήμαρχος Αθηναίων απευθυνόμενος στον κ. Ιμάμογλου.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του, απευθύνθηκε στον Κώστα Μπακογιάννη αποκαλώντας τον «φίλο» και τόνισε την ανάγκη η Αθήνα και η Κωνσταντινούπολη να βρουν κοινές λύσεις στα κοινά τους προβλήματα. «Η Κωνσταντινούπολη και η Αθήνα είναι δύο πόλεις τις οποίες τις ενώνει η μοίρα, η ιστορική μοίρα που μοιραζόμαστε και χρειάζεται να συνεχίσουμε αυτή τη “γέφυρα” που προσπαθούμε να χτίσουμε με βαθύ αίσθημα ευθύνης και βάσει της αρχής της αμοιβαίας ωφέλειας», επεσήμανε ο κ. Ιμάμογλου. «Αυτό το “win-win”, αυτή η αρχή της αμοιβαίας ωφέλειας, ιδιαίτερα κατά την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας, νομίζω ότι αποτελεί συνείδηση αμφοτέρων των δημάρχων. Έχουμε πολλά θέματα για τα οποία μπορούμε να ανταλλάξουμε απόψεις, μπορούμε να σκεφθούμε μαζί τις λύσεις για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα», πρόσθεσε.

Ελλάδα και Τουρκία θα πρέπει να εστιάσουν σε κοινές λύσεις

«Θα πρέπει να προχωρήσουμε μαζί και θα πρέπει να καθόμαστε μαζί σε τραπέζια, όπου δε θα απουσιάζει ποτέ ο ένας από τους δύο, όταν το θέμα μας αφορά. Εμείς έχουμε τη βαριά ευθύνη, αλλά και την πολύ σοβαρή ευθύνη να κινηθούμε με τρόπο που να μας οδηγεί προς την ειρήνη, προς τη δημοκρατία», συμπλήρωσε ο ίδιος υπογραμμίζοντας ότι Ελλάδα και Τουρκία θα πρέπει με τον κατάλληλο συντονισμό να εστιάσουν σε κοινές λύσεις.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό ζήτημα, είπε: «Δεν πρέπει να το σκεφτόμαστε σαν μια κακιά μοίρα που μας βρήκε και μας χτύπησε. Είναι θέματα για τα οποία πρέπει να προετοιμαστούμε, να κάνουμε τα κατάλληλα βήματα, έτσι ώστε η “γέφυρα” που χτίζεται μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Αθήνας, να οδηγήσει στην αντίληψη ότι η ειρήνη και η συνεργασία των δυο κρατών μας, της Ελλάδας και της Τουρκίας, δεν είναι απλά μια αναγκαιότητα που προκύπτει από την κοινή μας μοίρα, αλλά ότι αυτός είναι ο οδηγός μας, αυτή είναι η αντίληψη με την οποία οδηγούμαστε στη συνεργασία μας». «Η “πόρτα” του διαλόγου ανάμεσα στις δύο πόλεις άνοιξε περισσότερο με τη σημερινή συνάντηση», τόνισε ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης και είπε χαρακτηριστικά: «Η φιλία Τουρκίας και Ελλάδας δεν είναι απλά μια από τις πολλές επιλογές, είναι μια αναγκαία οδός, είναι μια αναγκαία λύση, την οποία πρέπει να την περπατήσουμε μαζί, να στρώσουμε τον δρόμο αυτό μαζί».

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του δημάρχου Κωνσταντινούπολης

Αμέσως μετά τις δηλώσεις, ο δήμαρχος Αθηναίων πρόσφερε στον κ. Ιμάμογλου την ασημένια κουκουβάγια, σύμβολο της πόλης των Αθηνών καθώς κι ένα δώρο υψηλού συμβολισμού, μία μικρή κορνίζα με την προσωπογραφία του Ελευθέριου Βενιζέλου, κειμήλιο της οικογένειάς του. Ο δήμαρχος Αθηναίων θύμισε ότι ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε προτείνει τον Κεμάλ Μουσταφά για το Νόμπελ Ειρήνης, το 1934. Η κίνηση του δημάρχου και η αναφορά στον Κεμάλ προκάλεσε τη συγκίνηση του Εκρέμ Ιμάμογλου. Από την πλευρά του, ο προσκεκλημένος δήμαρχος χάρισε στον Κώστα Μπακογιάννη έναν πίνακα του Τούρκου καλλιτέχνη Suleyman Saim Tekcan από τη σειρά «Άλογα και Καλλιγραφία», έναν σύγχρονο ταξιδιωτικό οδηγό της Κωνσταντινούπολης, καθώς κι ένα κουτί με παραδοσιακά γλυκά.

Υπενθυμίζεται ότι ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης βρίσκεται στην Αθήνα για διήμερη επίσκεψη, ύστερα από πρόσκληση του Κ. Μπακογιάννη. Όπως είχε προγραμματιστεί μετά τη συνάντηση στο δημαρχιακό μέγαρο, επισκέφθηκαν μαζί τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Νωρίς το απόγευμα ακολούθησε η επίσκεψη στην Ακρόπολη, ενώ το βράδυ οι δύο δήμαρχοι βρέθηκαν στο Ηρώδειο για να παρακολουθήσουν την παράσταση Monica Bellucci Maria Callas Letters and Memories. Σήμερα, ο κ. Ιμάμογλου θα ξεναγηθεί στην Αρχαία Αγορά και έπειτα στα έργα ανάπλασης στην Πλατεία Συντάγματος και στον Εθνικό Κήπο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις