Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Τρίτη δόση για όλους – Ελλάδα: Γιατί “κολλάει” η διαδικασία
ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη δόση για όλους – Ελλάδα: Γιατί “κολλάει” η διαδικασία

Τρίτη δόση για όλους - Ελλάδα: Μετά τους ανοσοκατασταλμένους και τους υγειονομικούς, προτεραιότητα έχουν «όσοι εμβολιάστηκαν Γενάρη και Φεβρουάριο»

Τρίτη δόση εμβολιασμού για όλους προανήγγειλε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην Κοινωνία Ώρα MEGA. «Εννοείται θα κάνουμε τρίτη δόση. Το έχουμε πει εδώ και καιρό. Περιμένουμε την Επιτροπή των Εμβολίων, που αργούν στις εισηγήσεις τους» σημείωσε η κ. Παγώνη, λέγοντας ότι μέσα στον Οκτώβριο θα προχωρήσει το θέμα. Σύμφωνα με την ίδια, μετά τους ανοσοκατασταλμένους και τους υγειονομικούς, προτεραιότητα για την τρίτη δόση θα έχουν «όσοι εμβολιάστηκαν Γενάρη και Φεβρουάριο», ενώ εκτίμησε ότι η τρίτη δόση θα γίνεται μετά τους 6-8 μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού. «Επιθετική μετάλλαξη στα παιδιά και στους νέους η Δέλτα. Από τις δυσκολότερες μεταλλάξεις που έχουμε. Δεν το περιμέναμε κι εμείς» τόνισε η γιατρός. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ανάγκη εμβολιασμού των παιδιών.

«Στο Λος Άντζελες έκαναν υποχρεωτικό τον εμβολιασμό στα παιδιά στα σχολεία γιατί ήταν πολλά τα κρούσματα. Και ένα μεγάλο ποσοστό μπήκε σε ΜΕΘ. Και δεν θα ήθελε κανείς μας, με τίποτα, να δει παιδάκια διασωληνωμένα» ανέφερε, κάνοντας έκκληση στους παιδιάτρους να ενημερώσουν τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. «Να εμβολιάσουν οι γονείς τα παιδιά τους για την ασφάλεια τους. Δεν θα ήθελα να βλέπω παιδάκια στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ» τόνισε.

Σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού εισηγήθηκαν ότι πέραν των ανοσοκατεσταλμένων και των ηλικιωμένων που διαμένουν σε μονάδες φροντίδας είναι αναγκαία η επέκταση του μέτρου και για τους πολίτες άνω των 60 ετών. Το σκεπτικό πίσω από την απόφαση αυτή είναι ότι η ανοσία τους δυνητικά θα αρχίσει να φθίνει κατά τους κρίσιμους χειμερινούς μήνες, οπότε αναμένεται έξαρση των μεταδόσεων, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την επερχόμενη πίεση στο σύστημα υγείας. Γι’ αυτό και προτείνουν η επαναληπτική δόση να χορηγείται έξι έως και οκτώ μήνες μετά την ολοκλήρωση του πρώτου εμβολιασμού τους.

Γιατί καθυστερεί το πράσινο φως για την τρίτη δόση του εμβολίου

Παράλληλα, όμως, στον υπό εξέλιξη γόνιμο επιστημονικό διάλογο εισακούστηκε και το αίτημα των υγειονομικών για την ανάγκη επιπλέον θωράκισής τους. Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τα τέλη Αυγούστου η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά ανέβασε τους τόνους σε επιστολή της με τελικούς αποδέκτες τα μέλη της Επιτροπής, ξεκινώντας ως εξής: «Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ επανειλημμένως έχει ζητήσει την εισήγησή σας για τον εμβολιασμό των υγειονομικών με την τρίτη δόση». Στην ίδια, δε, επιστολή σχολιάζεται ως «αδιανόητο» να μην υπάρχει σχετική μέριμνα. Αντίστοιχο, όμως, είναι το αίτημα και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, που αποτυπώνει την αγωνία για τις πανδημικές εξελίξεις και για τη συγκράτηση του τέταρτου κύματος στις δομές υγείας.

Με βάση τις ίδιες ανησυχίες, οι αποφάσεις κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης προηγούνται του ΕΜΑ, που καθυστερεί να γνωμοδοτήσει σχετικά, έχοντας ήδη ξεκινήσει τη χορήγηση της τρίτης δόσης σε ηλικιωμένους – με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη Γαλλία.

Εγκλωβισμένοι στις διαδικασίες

Εντούτοις και σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, το αποτέλεσμα είναι, εξαιτίας της αργοπορίας αυτής, να «εγκλωβίζονται» οι σχετικές διαδικασίες, δεδομένου ότι αρκετά μέλη της Επιτροπής επιμένουν ότι είναι αναγκαίο πρωτίστως να αποφανθεί η ευρωπαϊκή ρυθμιστική Αρχή, παρότι δεν έχουν εκφραστεί επιστημονικές αντιρρήσεις σχετικά με την αναγκαιότητα της τρίτης δόσης στις παραπάνω ευάλωτες κατηγορίες πολιτών. Εν τω μεταξύ, ο ΕΜΑ έχει δώσει ένα ασαφές χρονοδιάγραμμα, τοποθετώντας χρονικά τις ανακοινώσεις μέσα στις επόμενες εβδομάδες, επαναλαμβάνοντας σε κάθε ευκαιρία πως χρειάζεται περισσότερα δεδομένα. Για τον λόγο αυτό, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αποφασίζουν να χορηγήσουν αναμνηστικές δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 μπορεί να αντιμετωπίσουν αυξημένους νομικούς κινδύνους, δεδομένου ότι δεν συνιστάται ακόμη από τη ρυθμιστική Αρχή φαρμάκων της ΕΕ, όπως ανακοίνωσε στα τέλη Αυγούστου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Διχογνωμία

Πριν από λίγες ημέρες, σε δημοσίευμα της έγκριτης ιατρικής επιθεώρησης «Lancet», ειδικοί – ανάμεσά τους και ειδήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) – υπογραμμίζουν ότι, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, η ενισχυτική δόση κρίνεται απαραίτητη σε συγκεκριμένες ομάδες, όπως είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι. «Τα διαθέσιμα αποθέματα εμβολίων θα μπορούσαν να σώσουν περισσότερες ζωές αν χρησιμοποιηθούν σε ανεμβολίαστους πληθυσμούς»,προσθέτουν οι συγγραφείς, σπεύδοντας να συμπληρώσουν ότι η αποτελεσματικότητα του βασικού εμβολιαστικού σχήματος αποδεικνύεται υψηλή και μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα.

Εν τω μεταξύ, μόλις χθες, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τedros Adhanom Ghebreyesus επανέλαβε εκ νέου πως «ο διεθνής Οργανισμός προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις ανισότητες για τα εμβόλια από τον περασμένο χειμώνα, ζητώντας από τους ηγέτες χωρών και κυβερνήσεων να επιβάλουν μορατόριουμ στην τρίτη δόση του εμβολίου έως το τέλος του έτους για να προωθήσουν τα πλεονάζοντα εμβόλια σε χώρες με χαμηλό εισόδημα».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις