Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

13

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Δίκη Ιωάννας – βιτριόλι: Συγκινούν τα πρώτα λόγια της μητέρας
ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Ιωάννας – βιτριόλι: Συγκινούν τα πρώτα λόγια της μητέρας

Δίκη Ιωάννας - βιτριόλι: Δεν έλειψε στιγμή από το πλευρό της Ιωάννας η μητέρα της που συνόδευσε το παιδί της στο δικαστήριο για την επίθεση με το βιτριόλι.

Με αξιοπρέπεια και κρατώντας χαμηλούς τόνους, η μητέρα της Ιωάννας Παλιοσπύρου μετέβη στο Πρωτοδικείο Αθηνών προκειμένου να βρίσκεται στο πλευρό της κόρης της που θα δώσει άλλον έναν σκληρό αγώνα. Αυτόν της δικαστικής δικαίωσης, σε βάρος της γυναίκας που στις 20 Μαΐου του 2020 της προκάλεσε βαρύτατα τραύματα ρίχνοντάς της βιτριόλι στο πρόσωπο και το σώμα. Η μητέρα της Ιωάννας δεν θέλησε να μιλήσει στους δημοσιογράφους που περίμεναν από το πρωί έξω από τη δικαστική αίθουσα. “Να είστε καλά, σας ευχαριστώ. Δεν έχω κάτι να πω” είπε με φωνή που έτρεμε, προσπαθώντας να κρύψει τη συγκίνησή της και να μην κατάρρευσει μπροστά στις κάμερες. “Το καλύτερο παιδί είναι το παιδί μου” είναι η μόνη δήλωση που έκανε φεύγοντας, με δάκρυα στα μάτια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιωάννα Παλιοσπύρου μίλησε κατά την έξοδό της από το δικαστήριο, αναφερόμενη στην απουσία της καθ’ομολογία δράστιδος, Έφης Κακαράντζουλα: “Η κατηγορούμενη προσπάθησε να με σκοτώσει. Για μια ακόμη φορά απέδειξε πόσο ψυχρή και δειλή είναι” δήλωσε η νεαρή γυναίκα που εμφανίστηκε ενώπιον της Δικαιοσύνης φορώντας, την ειδική μάσκα που φορά σε καθημερινή βάση προκειμένου να προστατεύσει το πρόσωπό της.

Η απουσία της κατηγορούμενης και η λιτή δήλωση

Η 37χρονη κατηγορούμενη δεν έδωσε το παρών στην έναρξη της δίκης και ανακοίνωσε ότι θα προσέλθει αργότερα. Ο κ. Κεχαγιόγλου που ην εκπροσωπεί, εκφράζοντας την προσωπική συμπάθειά του στην Ιωάννα Παλιοσπύρου, θύμα της επίθεσης, δήλωσε πως η εντολέας του ομολογεί την πράξη της, αλλά ζητά μετατροπή της κατηγορίας σε ευμενέστερο ποινικό χαρακτηρισμό.

“Το παραπεμπτικό βούλευμα είναι λανθασμένο. Ως προς τα πραγματικά περαστικά έχει ομολογήσει. Υπάρχει διαφωνία στον νομικό χαρακτηρισμό της πράξης. Παραπέμπεται για απόπειρα ανθρωποκτονίας, ενώ η θέση της υπερασπίσεως είναι ότι πρόκειται για μια κλασική περίπτωση βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης. Η νομολογία ομιλεί όλα αυτά τα χρόνια για τέτοιες περιπτώσεις. Η θέση της υπερασπίσεως είναι ότι πρέπει να μετατραπεί η κατηγορία στο κακούργημα της βαριάς σκοπουμενης σωματικής βλάβης”, ανέφερε ο κ. Κεχαγιόγλου.

Επίθεση με βιτριόλι: Γιατί οι ένορκοι στη δίκη είναι όλοι άντρες – Το “βέτο” της υπεράσπισης για τις γυναίκες

Αποκαλύψεις σχετικά με τη σύνθεση του δικαστηρίου, αλλά και τις θέσεις που κάθισαν οι εμπλεκόμενοι στην αίθουσα, στη σημερινή πρώτη ημέρα της δίκης για την επίθεση με βιτριόλι στην Ιωάννα Παλιοσπύρου. Ένας από τους δικηγόρους του θύματος, ο Νίκος Αλεξανδρής, μιλώντας στην εκπομπή της Τατιάνα Στεφανίδου “T-live” στον Alpha, εξήγησε για ποιο λόγο οι τέσσερις ένορκοι της δίκης θα είναι όλοι άνδρες, μετά από κλήρωση που έγινε, αλλά και το δικαίωμα της υπεράσπισης να ζητήσει την εξαίρεση τριών εξ αυτών.

“Ήταν θέμα τύχης. Αλλά η υπεράσπιση έχει το δικαίωμα να εξαιρέσει τρεις ενόρκους και επέλεξε να εξαιρέσει τις γυναίκες που κληρώθηκαν”, είπε. Εκτιμάται ότι η υπεράσπιση προχώρησε σε αυτή την κίνηση, καθώς οι άνδρες θα παραμείνουν πιο αποστασιοποιημένοι και ουδέτεροι, συγκριτικά με τις γυναίκες, που πιθανώς συνδεθούν συναισθηματικά με την Ιωάννα και τα όσα έζησε και απωλέσουν το στοιχείο της αντικειμενικότητας και ουδετερότητας που πρέπει να τους διέπει.

Άνδρες πρόεδρος και εισαγγελέας

Να σημειωθεί ότι και ο πρόεδρος της έδρας, αλλά και ο εισαγγελέας θα είναι άνδρες, ενώ τη σύνθεση του δικαστηρίου θα συμπληρώσουν δύο τακτικές δικάστριες που θα είναι γυναίκες. Όσον αφορά τη θέση στην οποία κάθισε η Ιωάννα Παλιοσπύρου, το θύμα της επίθεσης με βιτριόλι έκατσε πίσω από την καρέκλα όπου θα καθόταν η κατηγορούμενη. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε, κάθισε εκεί γιατί εκεί βρήκε θέση. Πίσω της κάθισαν οι γονείς της και ο αδερφός της.

Δεχόταν αρκετές εισηγήσεις από τους γιατρούς της και το συγγενικό περιβάλλον της για να μην παραστεί στη δίκη”, είπε ο κ. Νίκος Αλεξανδρής, προσθέτοντας πως η Ιωάννα “εμφάνισε νέα ιατρικά προβλήματα, λόγω της πίεσης και του άγχους”. Όπως είπε, ήταν η πρώτη φορά που βγήκε από το σπίτι της και ήρθε σε επαφή με τόσο κόσμο και χαρακτήρισε “ασέβεια” της κατηγορούμενης να μην εμφανιστεί στο δικαστήριο.

“Ήταν ασέβεια της κατηγορούμενης να μην εμφανιστεί στο δικαστήριο. Όποτε αποφασίσει να εμφανιστεί στο δικαστήριο η Ιωάννα θα είναι εκεί να την αντιμετωπίσει”, είπε ο κ. Αλεξανδρής.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις