Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

09

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κηδεία Μίκη Θεοδωράκη: Τι αποφάσισε το δικαστήριο για το γραφείο τελετών, νέα “μάχη”
ΕΛΛΑΔΑ

Κηδεία Μίκη Θεοδωράκη: Τι αποφάσισε το δικαστήριο για το γραφείο τελετών, νέα “μάχη”

Κηδεία Μίκη Θεοδωράκη: Νέα προσωρινή διαταγή στο "θρίλερ" με το γραφείο τλετών στην κηδεία του Μίκη Θεοδωράκη

Με νέα προσωρινή διαταγή δίνεται το δικαίωμα στους εκτελεστές της τελευταίας επιθυμίας του Μίκη Θεοδωράκη να επιλέξουν και το γραφείο τελετών. Η οριστική δικαστική απόφαση θα εκδοθεί αύριο το πρωί στις 8. Μετά την εξέλιξη αυτή το λαϊκό προσκύνημα θα ξεκινήσει κανονικά από σήμερα. Πραγματοποιήθηκε συζήτηση ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθήνας, κατά τη διάρκεια της οποίας οι δύο πλευρές -ο εκτελεστής της τελευταίας βούλησης του αείμνηστου μουσικοσυνθέτη, Γ. Αγοραστάκης, και οι συγγενείς του, Μυρτώ Θεοδωράκη, Μαργαρίτα και Γιώργος- εξέφρασαν την κοινή τους θέληση να ακολουθηθεί η τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη ως προς τον ενταφιασμό του και τον τόπο αυτού.

Αν και η πλευρά της Μαργαρίτας Θεοδωράκη υποστήριξε ότι “κάνει σεβαστή την τελευταία βούληση του πατέρα της”, επέμεινε στο ζήτημα της ανάθεσης σε γραφείο τελετών, εξηγώντας ότι πρέπει να αναλάβει αυτό που έχει ήδη ασχοληθεί με το ζήτημα.

Η συγκινητική εικόνα από το σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη

Υποχώρησε ο Αγοραστάκης στην επιλογή γραφείου κηδειών – Τι είπε στο δικαστήριο

“Για να εκτελεστεί η επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη, παραιτείται ως προς την επιλογή γραφείου τελετών με τη δήλωση ότι διατηρεί το δικαίωμα επιλογής του γραφείου σύμφωνα με τη ρητή δέσμευση του εκλιπόντος”, ανάφερε o πληρεξούσιος δικηγόρος του Γ. Αγοραστάκη, προέδρου του “Παγκρήτιου Συλλόγου φίλων Μίκη Θεοδωράκη, υπογραμμίζοντας ότι “μιλάμε για μια κορυφαία προσωπικότητα γνωστή σε όλο τον πλανήτη. Δεν είναι απλά ένας νεκρός”. Σημειώνεται, ότι σε πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των συγγενών του Μίκη Θεοδωράκη είχε προχωρήσει το γραφείο τελετών το οποίο έχει αναλάβει αυτή τη στιγμή τη σορό του αείμνηστου μουσικοσυνθέτη. Πρόκειται για το γραφείο που έχει εξουσιοδοτήσει η Μαργαρίτα Θεοδωράκη για την οργάνωση της κηδεία του.

“Το φέρετρο έχει ήδη παραγγελθεί και κατασκευαστεί από εξάμηνο και έχει κάποιο κόστος. Και ο νόμος δεν δίνει το δικαίωμα στον Αγοραστάκη να επιλέξει γραφείο τελετών. Δεν προβλέπεται ο καθορισμός του γραφείο τελετών στο νόμο” υποστήριξε ο πληρεξούσιος δικηγόρος του γραφείου, Αλέξη Κούγια.

Μιλώντας στην εκπομπή “Πρωινό” του ΑΝΤ1, ο συνήγορος της κόρης του, Μαργαρίτας, Αλέξης Κούγιας, ανέφερε:

“Η κ. Θεοδωράκη ήθελε αρχικά να ταφεί ο Μίκης Θεοδωράκης στο Βραχάτι Κορινθίας, αλλά τελικά αποφάσισε να ταφεί στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. Όμως παρενέβη ο Σύλλογος Φίλων του Μίκη Θεοδωράκη από τα Χανιά και μπορώ να σας πω μετά από κουβέντα με την κόρη του και η ίδια θέλει να κατέβει στα Χανιά. Ο νόμος λέει ότι ο θανών μπορεί να προεπιλέξει τον τόπο ταφής του, αλλά δεν λέει πουθενά ότι μπορεί να προεπιλέξει και το γραφείο τελετών. Αυτό είναι κυριαρχικό δικαίωμα των συγγενών”.

Όταν η Φαίη Σκορδά τον ρώτησε αν όντως το είχε προεπιλέξει ο Μίκης Θεοδωράκης, ο κ. Κούγιας είπε: “Εμφανίζεται μία σύμβαση την οποία αμφισβητούμε”.

Κανονικά το λαϊκό προσκύνημα

Μετά και τη δικαστική απόφαση, από σήμερα στις 3 το μεσημέρι θα ξεκινήσει το λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών. Θα συνεχιστεί την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου (10 π.μ. με 7 μ.μ.) και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου (10 π.μ. με 4 μ.μ.), ενώ η κηδεία του Μίκη Θεοδωράκη θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη, στην Κρήτη. Σύμφωνα με την ενημέρωση από το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, θα ακολουθήσει στις 3 το απόγευμα η τελετή αποχαιρετισμού. Στη συνέχεια η σορός του θα μεταφερθεί στο χωριό του, στον Γαλατά Χανίων, όπου την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου σε ώρα που θα προσδιοριστεί, στην εκκλησία του χωριού, θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία και θα ακολουθήσει η ταφή του στο κοιμητήριο του χωριού, σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία.

Μίκης Θεοδωράκης: Από το 1995 είχε φτιάξει τον τάφο του στα Χανιά

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις