Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ανεμβολίαστοι Ελλάδα: Αυξάνει ο αριθμός των διασωληνωμένων, ανησυχία για το φθινόπωρο
ΕΛΛΑΔΑ

Ανεμβολίαστοι Ελλάδα: Αυξάνει ο αριθμός των διασωληνωμένων, ανησυχία για το φθινόπωρο

Οι εισαγωγές νέων ασθενών έφτασαν τους 1.840, ενώ τα εξιτήρια λόγω ίασης από τον κορωνοϊό ήταν 1.485,

Μπορεί χθες τα κρούσματα να ήταν μειωμένα ,όμως οι εισαγωγές και οι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία της χώρας αυξήθηκαν εκ νέου, με το ποσοστό των ανεμβολίαστων που νοσηλεύονται να είναι συντριπτικό έναντι των εμβολιασμένων, μεγαλώνοντας την πίεση στις ΜΕΘ. Μάλιστα, το ισοζύγιο εισαγωγών και εξιτηρίων παραμένει υψηλό, γεγονός που αποδεικνύει ότι το ΕΣΥ συνεχίζει να πιέζεται. Για του λόγου το αληθές, οι εισαγωγές νέων ασθενών έφτασαν τους 1.840, ενώ τα εξιτήρια λόγω ίασης από τον κορωνοϊό ήταν 1.485, με τον λόγο εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια είναι 1.24. Και παρότι ο δείκτης θετικότητας την τελευταία εβδομάδα παρουσιάζει τάσεις μείωσης, ο αριθμός διασωληνωμένων παραμένει αυξημένος, καθώς έφτασαν τους 346, την ώρα που οι νέες εισαγωγές λόγω κορωνοϊού ήταν 267, κάτι που φανερώνει άνοδο +11.72%.

Το ανησυχητικό της χθεσινής έκθεσης του ΕΟΔΥ είναι το γεγονός ότι το ποσοστό των ανεμβολίαστων ασθενών που νοσηλεύονται ή είναι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία της επικράτειας αγγίζει το 92,2% και μόλις το 7,8% όσων πολιτών νοσηλεύονται είναι εμβολιασμένοι πλήρως. Στο σύνολο της επικράτειας, η πληρότητα των ΜΕΘ Covid ανέρχεται σε 68%. Το ίδιο ποσοστό στην Αττική υπολογίζεται σε 73%, ενώ η πληρότητα κλινών ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη 65%. Τέλος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στην Κρήτη η πληρότητα στις ΜΕΘ είναι 76%.

«Μετάνιωσα που δεν έκανα το εμβόλιο, με έσωσαν Τσιόδρας-Γκάγκα»

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της 30χρονης Ρεβέκκας Κινίνη, που νοσηλεύτηκε σε ΜΕΘ με κορωνοϊό και συγκλόνισε με τη δήλωσή της, λέγοντας ότι μετάνιωσε που δεν έκανε το εμβόλιο. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η 30χρονη είπε ότι μετάνιωσε που δεν εμβολιάστηκε καθώς θα τα είχε αποφύγει όλα αυτά. Οπως εξήγησε ακολούθησε τη συμβουλή ενός γιατρού της, ο οποίος της είχε πει να το αποφύγει λόγω αλλεργιών.

«Αν δεν πήγαινα 22 Ιουλίου στο Σωτηρία, στις 23 μου είπαν ότι θα πέθαινα στο σπίτι μου», είπε με έμφαση. Περιγράφοντας την περιπέτειά της διηγείται: «Είχα 82 οξυγόνο, λιποθύμησα και πήγα στο νοσοκομείο. Ήρθε η κυρία Γκάγκα που την ευχαριστώ για όλα και ο κύριος Τσιόδρας, με είδαν από το παράθυρο, την κατάστασή μου και την κλινική μου εικόνα και είπαν ότι το καλύτερο για εμένα είναι να μπω στην εντατική». Προσθέτει ότι ο Σωτήρης Τσιόδρας, λόγω της άσχημης κλινικής εικόνας της αλλά και του νεαρού της ηλικίας της, έδωσε έμφαση στην περίπτωση της: «Μου είπε και εκείνος, είσαι πολύ νέα θα τα καταφέρεις. Δεν ήξερα και εγώ γιατί μπαίνω στην εντατική, δεν μου λέγαν ότι είμαι τόσο βαριά. Είπα εντάξει, δεν μπορούσα να μιλήσω κιόλας, του είπα πάμε». Στη ΜΕΘ έμεινε για έξι μέρες: «Ήταν 50 -50 αν θα διασωληνωθώ. Έπρεπε να βάλω την ειδική μάσκα, ουσιαστικά θα καθαρίσουν τα πνευμόνια και θα φύγει η φλεγμονή που ήταν σαν κομμάτια σπασμένου γυαλιού, κομμάτια που έσπαγαν τους πνεύμονές μου».

Τετραπλασιάστηκε ο δείκτης θετικότητας στην Ηλεία

Την ίδια ώρα, προβληματισμό προκαλεί η κατάσταση σε 4 περιοχές της χώρας, όπου ο δείκτης θετικότητας έχει εκτοξευτεί. Μάλιστα, στην Ηλεία ο δείκτης έχει τετραπλασιαστεί.

– Ηλεία: 8,27%

– Ικαρία: 7,67%

– Νάξος: 7,22%

– Κάρπαθος: 5,74%

Για τους αντιεμβολιαστές, τα fake news και την πορεία της πανδημίας στη χώρα, μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, στην πρωινή εκπομπή του MEGA. Ο καθηγητής μίλησε και για την 62χρονη γιατρό από χωριό της Μεσαράς στην Κρήτη, που έχασε τη μάχη με τον κορονοϊό. Η γιατρός προσεβλήθη από τον ιό και νοσηλευόταν στο “Βενιζέλειο” από τις 4 Αυγούστου. Η άτυχη μικροβιολόγος υπέφερε από υποκείμενα νοσήματα, δεν είχε εμβολιαστεί, ενώ φέρεται να ήταν αρνήτρια του εμβολίου. “Είχε γίνει προσπάθεια από το περιβάλλον της να εμβολιαστεί, αλλά δεν καρποφόρησε. Δέχθηκε επιδράσεις αντιεμβολιαστικές κι από άλλους παράγοντες. Ελπίζω αυτοί οι άνθρωποι να το μετανιώσουν, να σκεφτούν τι κάνουν και πόσους ανθρώπους παίρνουν στον λαιμό τους”, ανέφερε σχολιάζοντας το τραγικό γεγονός ο κ. Τζανάκης.

“Οι επιπλοκές και παρενέργειες των εμβολίων είναι της τάξεως του 1 στο εκατομμύριο. Αυτές τις σπανιότατες επιπλοκές δεν μπορείς κάποιος να τις προβάλει εν είδι καθημερινότητας. Το να χρησιμοποιείς ψέματα, παραπληροφόρηση για να δικαιολογήσεις την στάση ζωής που έχεις προκαλεί, κάνει ζημιά”, πρόσθεσε αναφερόμενους σε όλους όσοι διασπείρουν fake news. “Οι φήμες λένε ότι παρασύρθηκε από κύκλους αντιεμβολιαστών. Το οικογενειακό της περιβάλλον αν θέλει μπορεί να κινήσει διάφορα πράγματα. Θα πρέπει να δουν αν παρακινήθηκε ή πειθάρχησε σε διάφορες αντιεμβολιαστικές ιδέες για να μην υπάρξουν άλλα θύματα. Μερικοί αρνητές των εμβολίων είναι τόσο αρνητές… ένας ιερέας για να μην παραβιάσει την νηστεία, πέθανε. Δεν δέχθηκε να του μπει η συσκευή υποστήριξης. Αρνούνται ιατρικές πράξεις”, σημείωσε.

Oι… “Χριστιανοταλιμπάν”

Αναφέρθηκε στις περιπτώσεις των “Χριστιανοταλιμπάν”, ξεχωρίζοντας τη θέση της εκκλησίας. “Τα μικρά μορφώματα βάζουν ως προμετωπίδα την εκκλησία για να δώσουν κύρος στις πράξεις τους. Δεν έχουν καμία σχέση με την εκκλησία και τη θρησκεία μας”, ανέφερε. Σχολιάζοντας τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων είπε ότι είναι “καλά νούμερα, δείχνουν σταθεροποίηση. Υπάρχει μια ελαφρά υποχώρηση. Το είχαμε προαναγγήλει ως απόρροια της μείωσης της τουριστικής κίνησης. Περιμένα την πτώση των κρουσμάτων. Ενδεχομένωνς μετά τις 15/09 να δούμε περαιτέρω μείωση του δείκτη. Οι “σκληροί” δείκτες καθυστερούν. Θα συνεχίσουμε να έχουμε περίπου 600-800 θανάτους μηνιαίως. Αυτοί οι θάνατοι σημαίνει ότι θα έχουμε 20-30 θανάτους τη μέρα”.

“9 στους 10 είναι ανεμβολίαστοι. Αν υπάρξει κάποιος θάνατος εμβολιασμένου θα είναι άνθρωπος άνω των 80 – 85 ετών ή άνθρωπος με κάποιο πρόβλημα υγείας ή λήψη φαρμάκου με ανοσοτροπική δράση. Δεν έχουν ανταποκριθεί ανοσιακά όπως θα έπρεπε στον εμβολιασμό τους. Αυτό είναι το πρόβλημα που μας δίνει ένα 10-15% των νοσηλευομένων. Το 85% είναι ανεμβολίαστοι.”, υπογράμμισε και αναφέρθηκε σε μελέτη στο Ισραήλ που έδειξε ότι 10-12 φορές μικρότερη πιθανότητα να νοσηλευτεί κάποιος και 5 φορές μικρότερη πιθανότητα να μολυνθεί αν έχει εμβολιαστεί σωστά. “Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού δεν πρέπει να είναι εργαλείο συνδικαλιστικής ή πολιτικής αντιπαράθεσης”, σημείωσε κλείνοντας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις