Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Χρυσοχοΐδης – Ανασχηματισμός: Το παρασκήνιο της απομάκρυνσής του από την κυβέρνηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσοχοΐδης – Ανασχηματισμός: Το παρασκήνιο της απομάκρυνσής του από την κυβέρνηση

Χρυσοχοΐδης - Ανασχηματισμός: Βέβαια από τους γνωρίζοντες, η αντικατάσταση του Χρυσοχοΐδηήταν αναμενόμενη

Προωθητικός σε δύο τομείς, στην Υγεία και στην Πολιτική Προστασία, που η κυβέρνηση θέλει να δώσει μεγάλο βάρος το επόμενο διάστημα είναι ο ανασχηματισμός που ανακοινώθηκε σήμερα, με το Μέγαρο Μαξίμου να διαμηνύει πως δεν έχει καμία τιμωρητική διάθεση. Αδιαμφισβήτητα έκπληξη του ανασχηματισμού είναι ένα πρόσωπο των κυβερνήσεων Τσίπρα, ο Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος παραιτήθηκε λίγο μετά την ανακοίνωση του νέου σχήματος, κίνηση που προκάλεσε την οργή του πρωθυπουργού αλλά και ένα εν εξελίξει γαϊτανάκι ανταλλαγής δηλώσεων.  Οι ίδιες πηγές, σχολιάζοντας την αποπομπή Χρυσοχοΐδη από την κυβέρνηση, ανέφεραν ότι όταν γίνεται μια καταστροφή, όπως οι τελευταίες μεγάλες πυρκαγιές, υπάρχει αντικειμενική ευθύνη, την οποία έχει ο πολιτικός προϊστάμενος, «δείχνοντας» προς τον πρώην, πλέον, υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Προσέθεταν, δε, ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν έφυγε μόνο για τις μεγάλες φωτιές αλλά και για ζητήματα ασφαλείας, για τα οποία είχε δεχθεί κριτική τόσο από τα Αριστερά όσο και από τα Δεξιά.

Βέβαια από τους γνωρίζοντες, η αντικατάσταση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ύστερα από 25 μήνες αδιάληπτης θητείας στη Λ. Κατεχάκη ήταν αναμενόμενη. Σύμφωνα με τα Παραπολιτικά, ο κ. Χρυσοχοϊδης είχε τη δική του στρατηγική αντίληψη σε ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας και αντιμετώπισης της εγκληματικότητας η οποία στηριζόταν στη μεγάλη εμπειρία του στο υπουργείο έχοντας υπηρετήσει σε αυτό 3 φορές σε 3 διαφορετικές περιόδους, σε διάστημα 22 ετών, από το 1999 έως σήμερα. Η αλλαγή φιλοσοφίας σε ζητήματα δημόσιας τάξης, εκσυγχρονισμού στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και διαχείρισης του ρόλου των Σωμάτων Ασφαλείας, προκρίθηκαν από τον πρωθυπουργό στον παρόντα χρόνο. Αναμφίβολα, οι καταστροφικές συνέπειες των πυρκαγιών βάρυναν περαιτέρω την απόφαση του κ. Μητσοτάκη ωστόσο από τις αρχές του καλοκαιριού υπήρξε εκπεφρασμένη βούληση για αλλαγές στον συγκεκριμένο τομέα

Πλεύρης στη θέση Κικίλια

Σε ό,τι αφορά στο υπουργείο Υγείας και τη νέα του ηγεσία, στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου σημείωνε ότι ο Θάνος Πλεύρης, ο νέος υπουργός, γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα Υγείας, ενώ η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, καθηγήτρια Μίνα Γκάγκα, γνωρίζει πολύ καλά τα νοσοκομειακά θέματα, τα οποία και θα «τρέξει».

Γιατί παρέμεινε η Κεραμέως

Σε ό,τι αφορά στη Νίκη Κεραμέως, η οποία παρέμεινε στο υπ. Παιδείας, παρά τη συζήτηση τις τελευταίες ημέρες για τη δυσαρέσκεια που προκάλεσαν οι αλλαγές που έγιναν στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι η επιλογή να παραμείνει η κυρία Κεραμέως στη θέση της δείχνει ότι το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι οι μεταρρυθμιστικές αλλαγές που προωθεί βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση. Στελέχη του Μαξίμου σημείωναν ακόμη, σχολιάζοντας την παραμονή Κεραμέως, ότι στις μετρήσεις καταγράφεται ότι η κυβέρνηση έχει θετικό πρόσημο στον σκληρό πυρήνα της, την Εξωτερική Πολιτική, την Αμυνα και την Παιδεία.

Η επιστροφή Θεοδωρικάκου

Η επιστροφή Θεοδωρικάκου στην κυβέρνηση, πάλι, δείχνει, όπως σχολίαζαν από το Μαξίμου, ότι «όποιος φεύγει μπορεί να ξαναμπεί», συμπληρώνοντας ακόμη ότι είναι ένα πρόσωπο που προέρχεται από την Κεντροαριστερά. Ετσι ο κ. Θεοδωρικάκος προστίθεται σε μια σειρά άλλων προσώπων που προέρχονται από τον ίδιο χώρο: Γεραπετρίτης, Πιερρακάκης, Σκέρτσος, Τσακλόγλου, Μενδώνη και πλέον Αποστολάκης.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στην έξοδο του Χάρη Θεοχάρη από την κυβέρνηση, στελέχη του Μαξίμου σημείωναν ότι το γεγονός ότι τέθηκε εκτός είναι απλά αποτέλεσμα καραμπόλας και εξηγούσαν ότι ο πρωθυπουργός είναι ικανοποιημένος μαζί του και με το έργο του στο υπουργείο Τουρισμού και θα τον συναντήσει τις επόμενες ημέρες. Για την είσοδο του Σίμου Κεδίκογλου στο κυβερνητικό σχήμα, σχολίαζαν πως η επιλογή του δείχνει το βάρος που ρίχνει η κυβέρνηση στην Εύβοια και την επόμενη ημέρα στο νησί μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις