Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

01

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ορκωμοσία νέας κυβέρνησης -ανασχηματισμός: Οι πρώτες λιτές δηλώσεις
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ορκωμοσία νέας κυβέρνησης -ανασχηματισμός: Οι πρώτες λιτές δηλώσεις

Ορκωμοσία νέας κυβέρνησης -ανασχηματισμός: Ολοκληρώθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο η ορκωμοσία των νέων μελών του υπουργικού συμβουλίου

Στις 16:00 πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο η ορκωμοσία των νέων υπουργών και υφυπουργών της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα που ανακοίνωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Τις επόμενες ώρες θα πραγματοποιηθούν παραδόσεις-παραλαβές κρίσιμων χαρτοφυλακίων, όπως είναι το Υγείας, Τουρισμού, Προστασίας του Πολίτη. Στη διάρκεια των τελετών παράδοσης-παραλαβής αναμένονται και οι πρώτες αντιδράσεις νέων και απερχόμενων υπουργών. Το νέο υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει για πρώτη φορά την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Εκτός κυβέρνησης βρίσκονται πλέον οι Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Χάρης Θεοχάρης και Βασίλης Κοντοζαμάνης, ενώ στον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελο Αποστολάκη, ανετέθη το νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, θέση την οποία όμως ο ίδιος δεν αποδέχτηκε. Αναλυτικά, υπουργός Υγείας αναλαμβάνει ο Θάνος Πλεύρης και υπουργός Τουρισμού ο Βασίλης Κικίλιας. Το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει ο Τάκης Θεοδωρικάκος -και προσωρινά του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας- ενώ στη θέση του υφυπουργού Άμυνας τοποθετείται ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Υφυπουργός Μεταφορών αναλαμβάνει ο Μιχάλης Παπαδόπουλος και συνίσταται θέση υφυπουργού στο υπουργείο Μεταφορών με αρμοδιότητα τις υποδομές και τη θέση αναλαμβάνει ο έως σήμερα γενικός γραμματέας, Γιώργος Καραγιάννης.

Τη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιο για τον απόδημο ελληνισμό αναλαμβάνει ο Ανδρέας Κατσανιώτης.

Τη θέση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και αρμοδίου για την αλλιευτική πολιτική αναλαμβάνει ο Σίμος Κεδίκογλου.

Αναπληρώτρια υπουργός Υγείας αναλαμβάνει η Ασημίνα Γκάγκα, που κατείχε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Η θέση του υφυπουργού Οικονομικών αρμοδίου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, καταργείται, με τον Γιώργο Ζαββό να μένει επίσης εκτός κυβέρνησης.

Δηλώσεις

Ο νέος υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο για την ορκωμοσία του δήλωσε ότι η είσοδός του στην κυβέρνηση είναι μια πρόκληση. “Και νομίζω με την άψογη συνεργασία με τον Κώστα Καραμανλή θα φέρουμε τα αποτελέσματα που πρέπει τα οποία ήδη έχουν έρθει και έχουν προχωρήσει. Δεν έχουμε να πούμε κάτι καινούργιο, μπορούν να εξειδικευθούν περισσότερο”.

Ο νέος υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης επίσης προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο δήλωσε: “Μεγάλη τιμή, μεγάλη εμπιστοσύνη, μεγάλη και η ευθύνη. Πολλή δουλειά και λίγα λόγια. Έχουμε πολλή δουλειά. Δεν σταματά το κυβερνητικό έργο. Από έναν άνθρωπο που έχει βρεθεί διασωληνωμένος, δίνω το μήνυμα ότι είμαι δίπλα στους ανθρώπους που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε ΜΕΘ, δίπλα στις οικογένειές τους. Και να ακούσουν όσοι διστάζουν για να μην βρεθούν σε αυτή τη θέση, να εμβολιαστούμε όλοι, για την υγεία μας πρώτα απ’ όλα και μετά για το κοινωνικό σύνολο”.

“Πολλή δουλειά”, δήλωσε η νέα αναπληρώτρια υπουργός Υγείας αρμόδια για τις υπηρεσίες Υγείας Ασημίνα Γκάγκα η οποία μετά από σχετική ερώτηση για τη συνεργασία που είχε με τον κ. Κοντοζαμάνη απάντησε “εξαιρετική συνεργασία”.

“Ευχαριστώ, θα τα πούμε στην τελετή παράδοσης στο υπουργείο”, δήλωσε ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

Το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει την Πέμπτη.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις