Προβληματισμός για τα γυμναστήρια – Τι λένε ιδιοκτήτες στον ANT1 (vid)

ΕΛΛΑΔΑ

Προβληματισμός για τα γυμναστήρια – Τι λένε ιδιοκτήτες στον ANT1 (vid)

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Νέα μέτρα από τις 13 Σεπτεμβρίου

29.08.2021 | 12:49

Στα “κάγκελα” βρίσκονται μετά από σχεδόν ενάμιση χρόνο πανδημίας οι ιδιοκτήτες των γυμναστηρίων, με τα μέτρα που υποχρεούνται να τηρήσουν να “ξυπνούν” τον εφιάλτη του λουκέτου.  Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλια, από τις 13 Σεπτεμβρίου μόνο οι εμβολιασμένοι και οι έχοντες νοσήσει εντός εξαμήνου θα έχουν πρόσβαση, επιδεικνύοντας το ανάλογο πιστοποιητικό, το οποίο ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης νομιμοποιείται να ζητά στην είσοδο και να κάνει ταυτοπροσωπία μέσω της εφαρμογής «Covid Free App». Οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση έχοντας αρνητικό rapid test 48 ωρών, αλλά είναι στην διακριτική ευχέρεια της εκάστοτε επιχείρησης να δέχεται αν το επιθυμεί μόνο εμβολιασμένους στο χώρο της.

Το κόστος θα είναι 10 ευρώ, ενώ δεν θα μπορούν να υποβληθούν σε διαγνωστικό τεστ σε σημείο που πραγματοποιείται δωρεάν έλεγχος από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ. Η άθληση σε γυμναστήριο καθίσταται ένα… ακριβό σπορ για τους ανεμβολίαστους. Και μπορεί οι εμβολιασμένοι να φτάνουν το 50%-60% ωστόσο είναι πολύ χαμηλότερα στην ηλικιακή ομάδα των νέων, που είναι οι δυνητικοί πελάτες των γυμναστηρίων. Στην πραγματικότητα, οι ιδιοκτήτες γυμναστηρίων καλούνται να απευθυνθούν στο 40% των υποψήφιων πελατών τους μιας και το κόστος των rapid test αποθαρρύνει όσους θα ήθελαν να βάλουν την άσκηση στην καθημερινότητά τους, σε μια περίοδο μάλιστα που καθίσταται αναγκαία για την θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Άλλωστε η στροφή των πολιτών στη γυμναστική, αποδεικνύεται από την αύξηση των εσόδων σε χώρες που δεν ακολούθησαν όμως το ίδιο αυστηρά μέτρα.

Η κάμερα του ANT1 βρέθηκε στο γυμναστήριο Gravity στα Πετράλωνα, με τον Κωνσταντίνο Παπούλια (Πρόεδρος Συλλόγου Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής) αλλά και τον Μιχάλη Πανδή (Καθηγητή Φυσικής Αγωγής), συνιδιοκτήτες του γυμναστηρίου, να περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο οι αθλούμενοι θα μπαίνουν στα γυμναστήρια.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Από την αρχή της πανδημίας, το 22% των κέντρων υγείας στις ΗΠΑ έκλεισαν οριστικά, αφήνοντας εκτός εργασίας 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενους, σύμφωνα με την International Health Racquet & Sportsclub Association. Αλλά για τα γυμναστήρια που κατάφεραν να παραμείνουν ανοικτά, ήρθε η ανάπτυξη. Το Planet Fitness αύξησε τα έσοδά του κατά 241% το προηγούμενο τρίμηνο σε σύγκριση με το 2020 και πρόσθεσε 700.000 νέα μέλη. Ο Colin Waggett, Διευθύνων Σύμβουλος του πολυτελούς γυμναστηρίου Third Space με έδρα το Λονδίνο, δήλωσε ότι τα κλαμπ του βλέπουν χαμηλά όλων των εποχών σε ακυρώσεις για μαθήματα με προκράτηση (3%).

Η Xpontential, η μπουτίκ εταιρεία γυμναστικής που κατέχει μάρκες όπως το Club Pilates και το Pure Barre, δήλωσε ότι τα έσοδα ήταν μόνο 13% χαμηλότερα από το δεύτερο τρίμηνο του 2019. Τον Μάιο, όταν οι περιορισμοί χωρητικότητας για τον Covid άρθηκαν σε όλες τις ΗΠΑ, η κίνηση στο γυμναστήριο επέστρεψε στο 83% των επιπέδων πριν από την πανδημία. Αλλά οι γεμάτες αίθουσες μπορεί να μην διαρκέσουν για πολύ.

Η παραλλαγή Δέλτα έχει ήδη ωθήσει τις κυβερνήσεις των πόλεων στη Νέα Υόρκη, το Σαν Φρανσίσκο και τη Νέα Ορλεάνη να απαιτήσουν εμβόλια στους δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των γυμναστηρίων. Και σε ορισμένες πολιτείες, πιο πρόσφατα στο Όρεγκον, οι εντολές μάσκας σε εσωτερικούς χώρους επιστρέφουν για να δυσκολέψουν λίγο περισσότερο όσους αθλούνται. Ο διευθύνων σύμβουλος του Planet Fitness, Chris Rondeau, δήλωσε στο CNBC αυτήν την εβδομάδα ότι περίπου 150 κλαμπ απαιτούν μάσκες σύμφωνα με τις τοπικές οδηγίες, αλλά ελπίζει ότι η υποχρεωτικότητα θα κρατήσει λίγο.

Ποιες εταιρείες ωφελήθηκαν

Στο μεταξύ απειλούνται εταιρείες που φέρνουν τη γυμναστική στο σπίτι και οι όποιες ωφελήθηκαν ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Για να ανταποκριθεί στη ζήτηση για τα ποδήλατα και άλλα όργανα, η Peloton άνοιξε πρόσφατα το πρώτο της εργοστάσιο στις ΗΠΑ στο Οχάιο. Και ακόμη και όταν αυτό το τρέχον κύμα Covid υποχωρήσει, τα περισσότερα δεδομένα δείχνουν ότι η γυμναστική στο σπίτι θα παραμείνει και θα συνυπάρχει με τα γυμναστήρια. Το 70% των χρηστών του προγράμματος γυμναστικής στο διαδίκτυο σχεδιάζει να συνεχίσει να τα χρησιμοποιεί μετά την πανδημία, σύμφωνα με στοιχεία της McKinsey.

Το 40% των χρηστών του Peloton έχουν επίσης μια κάρτα μέλους στο γυμναστήριο, σύμφωνα με την εταιρεία. Κοιτάζοντας στο μέλλον, η πορεία των γυμναστηρίων μοιάζει με εκείνη του φυσικού γραφείου, προβλέπει το morning brew. Οι εξελίξεις στην τεχνολογία έχουν κάνει τη γυμναστική στο σπίτι πιο βολική, αλλά πολλοί επιθυμούν την ανθρώπινη συναναστροφή και εξοπλισμό που δεν μπορούν να έχουν στο σπίτι.

Exit mobile version