Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κορονοϊός: Γεμίζουν και πάλι οι Εντατικές
ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Γεμίζουν και πάλι οι Εντατικές

Κορονοϊός: Τον κώδωνα του κίνδυνου για τη μεγάλη πίεση που δέχεται το ΕΣΥ και ειδικά οι κλίνες ΜΕΘ κρούουν οι ειδικοί.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο διευθυντής της ΜΕΘ του ΓΝΘ Γ. Παπανικολάου χαρακτήρισε πρωτοφανή την πίεση που δέχεται το νοσοκομείο σε περίοδο καλοκαιριού. Ο κ. Καπράβελος σημείωσε πως στη δική του μονάδα η εφημερία ξεκινά σήμερα με γεμάτες και τις 12 κλίνες της. Το νοσοκομείο διαθέτει συνολικά 20 κλίνες Covid εκ των οποίων οι 18 είναι γεμάτες, ποσοστό δηλαδή πάνω από 90%. «Έχουμε αφήσει 10 κλίνες για τα υπόλοιπα νοσήματα, κι εκεί είναι μεγάλη η πληρότητα», τόνισε. Παράλληλα, δήλωσε εμφατικά πως «τα δύσκολα είναι μπροστά μας», προειδοποιώντας ότι έως τις 20 Σεπτέμβρη οπότε και αναμένται αλλαγή των καιρικών συνθηκών, πρέπει να σταματήσει η διάδοση του ιού. Ωστόσο, διευκρίνισε πως «ηΗ μάχη δίνεται έξω: Με απλή μάσκα, με προφύλαξη, με επιτάχυνση εμβολιασμών, με τρίτη δόση όπου χρειάζεται, να πετύχουμε ένα συνολικό καθολικό τείχος ανοσίας για να εμποδίσουμε τον ιό να κάνει τη ζημιά».

Για το θέμα της αυξητικής τάσης των εισαγωγών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη. Η κα Παγώνη ότι η πληρότητα σε όλες τις ΜΕΘ της χώρας ανέρχται στο 68%, με την Κρήτη να είναι στο 79%, τη Θεσσαλονίκη στο 71% και την Αττική στο 67%. «Έχουμε πρόβλημα, υπάρχει αύξηση των παραμέτρων όλων και πρέπει να το δούμε αυτό σιγά –σιγά», τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Τρομάζει ο Σεπτέμβριος

Έτσι, τη στιγμή που ο Αύγουστος πνέει τα λοίσθια, η προσοχή υγειονομικών και κυβέρνησης είναι στραμμένη στον Σεπτέμβριο, την εφαρμογή των μέτρων για τους ανεμβολίαστους από την 13η Σεπτεμβρίου και την πορεία που θα διαγράψουν τα κρούσματα. Τις τελευταίες ημέρες τα ημερήσια κρούσματα να κυμαίνονται μεταξύ 3.000-3.500, ενώ αισιοδοξία προκαλεί το γεγονός πως οι θετικές διαγνώσεις μειώνονται στις περιοχές όπου έχει επιβληθεί μίνι lockdown. Στα θετικά συγκαταλέγεται από την μία η σχετική σταθεροποίηση της διασποράς και αφετέρου η αποτελεσματικότητα που δείχνουν τα περιοριστικά μέτρα που έχουν τεθεί σε τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, απομακρύνοντας έτσι -τουλάχιστον προς το παρόν- το ενδεχόμενο ενός νέου γενικού lockdown. Πάντως το «μαύρο ρεκόρ» των 4.608 κρουσμάτων στην επικράτεια που καταγράφηκε μόλις την Τρίτη, αποτρέπει οποιαδήποτε διάθεση για εφησυχασμό.

 

Ποιες περιοχές τείνουν προς το κόκκινο

Από την άλλη τα προγνωστικά μοντέλα του Υπουργείου Υγείας κάνουν λόγο για αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου τις επόμενες δύο εβδομάδες. Αυτό, άλλωστε, αποδεικνύεται ήδη από την σημαντικά επιβαρυμένη εικόνα αρκετών ακόμα περιοχών, οι οποίες βρίσκονται στο «κόκκινο». Συγκεκριμένα, με εφαρμογή αντίστοιχων περιοριστικών μέτρων «απειλούνται» η Αχαΐα, η Ηλεία, η Εύβοια και η Κοζάνη, ο Έβρος, Καβάλα6), η Λάρισα και η Αιτωλοακαρνανία. Παρόλο αυτά η πραγματική επιδημιολογική εικόνα θα σχηματιστεί μετά την αποχώρηση και των τελεταίων τουριστών, που αναμένεται τις επόμενες ημέρες. Και αυτό ισχύει τόσο για τη νησιωτική, όσο και για την ηπειρωτική χώρα. Όσον αφορά στην πρώτη περίπτωση προς το παρόν στο μικροσκόπιο βρίσκονται η Ρόδος, η Χίος, η Κάλυμνος, η Νάξος και η Ικαρία.

 

Δύο δωρεάν self test

Προκειμένου, μάλιστα, να πείσει τους ανεμβολίαστους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τις καλοκαιρινές τους διακοπές να υποβληθούν σε έλεγχο για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού στην ηπειρωτική χώρα, το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα τη δωρεάν διάθεση δύο self test. Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα 30 Αυγούστου έως και τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου τα εργαλεία αυτοδιαγνωστικού ελέγχου θα διατίθενται σε μη εμβολιασμένους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, σε μη εμβολιασμένα άτομα ηλικίας 5-17 ετών (η παραλαβή θα γίνεται από τον γονέα ή κηδεμόνα με τον ΑΜΚΑ του δικαιούχου παιδιού) και σε μη εμβολιασμένα άτομα 18-30 ετών.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις