Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

05

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Τσίμπημα σφήκας- τι βάζω: Αντιμετώπιση και συμπτώματα
PLUS

Τσίμπημα σφήκας- τι βάζω: Αντιμετώπιση και συμπτώματα

Τσίμπημα σφήκας- τι βάζω: Ειδικά στην περίπτωση που κάποιος έχει αλλεργία χρειάζεται να γίνουν άμεσα οι Πρώτες Βοήθειες

Το τσίμπημα σφήκας είναι συνηθισμένο, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν οι άνθρωποι είναι στην ύπαιθρο για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Το τσίμπημα σφήκας προκαλεί δυσφορία, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν γρήγορα και χωρίς επιπλοκές.

Οι σφήκες, όπως και οι μέλισσες, είναι εξοπλισμένες με κεντρί για αυτοάμυνα. Το τσίμπημα της σφήκας περιέχει δηλητήριο που μεταδίδεται στουν άνθρωπο κατά το τσίμπημα. Το δηλητήριο της σφήκας μπορεί να προκαλέσει σημαντικό πόνο και ερεθισμό, αλλά και σοβαρή αλλεργική αντίδραση εάν είστε αλλεργικοί στο δηλητήριο. Σε κάθε περίπτωση, η έγκαιρη θεραπεία είναι σημαντική για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και των επιπλοκών.

Συμπτώματα-αντιδράσεις

Η πλειοψηφία των ανθρώπων θα εμφανίσει μόνο ήπια συμπτώματα κατά τη διάρκεια και μετά από τσίμπημα σφήκας. Μπορεί να περιλαμβάνουν έντονο πόνο ή κάψιμο στο σημείο του τσιμπήματος, ερυθρότητα, πρήξιμο και κνησμό.

Είναι πιθανό να εμφανίσετε πρήξιμο στο σημείο του τσιμπήματος. Ένα μικροσκοπικό λευκό σημάδι μπορεί να είναι ορατό στη μέση του τσιμπήματος. Συνήθως, ο πόνος και το πρήξιμο υποχωρούν μέσα σε μερικές ώρες από το τσίμπημα.

Τα άτομα με έντοντες αντιδράσεις μπορεί να είναι αλλεργικά στο τσίμπημα σφήκας, αλλά δεν εμφανίζουν απειλητικά για τη ζωή συμπτώματα, όπως το αναφυλακτικό σοκ. Τέτοια συμπτώματα περιλαμβάνουν υπερβολική ερυθρότητα και πρήξιμο που αυξάνεται. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί ναυτία και έμετος. Τις περισσότερες φορές, τα συμπτώματα υποχωρούν από μόνα τους κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας περίπου. Έχοντας μια ένοτνη τοπική αντίδραση μετά από τσίμπημα σφήκας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα αντιδράσετε σε μελλοντικά τσιμπήματα με τον ίδιο τρόπο. Μπορεί να μην έχετε μια τέτοια αντίδραση ποτέ ξανά.

Αναφυλαξία μετά από τσίμπημα σφήκας

Οι πιο σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις στα τσιμπήματα σφήκας αναφέρονται ως αναφυλαξία . Η αναφυλαξία εμφανίζεται όταν το σώμα πάθει σοκ ως απάντηση στο δηλητήριο της σφήκας. Οι περισσότεροι άνθρωποι που παθαίνουν αναφυλαξία μετά από τσίμπημα σφήκας το κάνουν πολύ γρήγορα.

Τα συμπτώματα μιας σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης στα τσιμπήματα σφήκας περιλαμβάνουν:

  • σοβαρό πρήξιμο του προσώπου , των χειλιών ή του λαιμού
  • κνίδωση ή φαγούρα σε περιοχές του σώματος που δεν επηρεάζονται από το τσίμπημα
  • δυσκολία στην αναπνοή, όπως συριγμός ή λαχάνιασμα
  • ζάλη
  • ξαφνική πτώση της αρτηριακής πίεσης
  • απώλεια συνείδησης
  • ναυτία ή έμετος
  • διάρροια
  • κράμπες στο στομάχι
  • αδυναμία

Μπορεί να μην αντιμετωπίσετε όλα αυτά τα συμπτώματα μετά από τσίμπημα σφήκας, αλλά είναι πιθανό να αντιμετωπίσετε τουλάχιστον μερικά από αυτά τα συμπτώματα μετά από ένα τσίμπημα. Εάν έχετε ιστορικό αναφυλαξίας, καλό είναι να έχετε μαζί σας ένα κιτ σε περίπτωση τσιμπήματος σφήκας. Τα «κιτ τσιμπήματος για σφήκες» περιέχουν ενέσεις επινεφρίνης που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας μετά από τσίμπημα σφήκας. Η επινεφρίνη βοηθά στη σταθεροποίηση της αρτηριακής πίεσης, αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και τη δύναμη και βοηθά την αναπνοή να επιστρέψει στο φυσιολογικό.

Τσίμπημα σφήκας – Αντιμετώπιση

Μπορείτε να αντιμετωπίσετε ήπιες και μέτριες αντιδράσεις στο τσίμπημα σφήκας στο σπίτι.

  • Πλύνετε την περιοχή του τσιμπήματος με σαπούνι και νερό για να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερο δηλητήριο.
  • Εφαρμόστε μια κρύα κομπρέσα στο σημείο της πληγής για να μειώσετε το πρήξιμο και τον πόνο.
  • Διατηρήστε το τραύμα καθαρό και στεγνό για να αποφύγετε τη μόλυνση.
  • Καλύψτε με επίδεσμο αν θέλετε.

Μπορείτε να κάνετε χρήση κρέμα υδροκορτιζόνης ή λοσιόν καλαμίνης εάν ο κνησμός ή ο ερεθισμός του δέρματος γίνει ενοχλητικός. Η μαγειρική σόδα και το πλιγούρι βρώμης είναι καταπραϋντικά για το δέρμα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια του μπάνιου ή με φαρμακευτικής κρέμας. Τα αναλγητικά, όπως η ιβουπροφαίνη, μπορούν να καταπολεμήσουν τον πόνο. Τα αντιισταμινικά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένης της διφαινυδραμίνης και της χλωροφαινιραμίνης, μπορούν επίσης να μειώσουν τον κνησμό.

Τσίμπημα σφήκας – Ξύδι

Το ξύδι είναι ένα άλλο σπιτικό φάρμακο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τσίμπημα σφήκας. Ο λόγος βρίσκεται στην οξύτητα του ξιδιού που μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση των τσιμπημάτων της σφήκας. Το αντίθετο ισχύει για τα τσιμπήματα των μελισσών, τα οποία όξινα. Για να χρησιμοποιήσετε ξύδι σε τσίμπημα σφήκας, μουλιάστε ένα βαμβάκι σε λευκό ξύδι και τοποθετήστε το πάνω από την πληγείσα περιοχή του δέρματος. Χρησιμοποιήστε ελαφρά πίεση για να βοηθήσετε στον πόνο και τη φλεγμονή. Μπορείτε να αφήσετε το βαμβάκι πάνω από το δέρμα σας για αρκετά λεπτά.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις