Αθήνα

°C

Κυριακή

17

Οκτωβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Καύσιμα τιμές- αύξηση: Πού οφείλεται η αύξηση σε βενζίνη και πετρέλαιο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καύσιμα τιμές- αύξηση: Πού οφείλεται η αύξηση σε βενζίνη και πετρέλαιο

Καύσιμα τιμές- αύξηση: Σημαντικές αυξήσεις καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στις τιμές των καυσίμων σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές

Στην αύξηση των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου οφείλεται η αύξηση στην τιμή της βενζίνης, επισήμανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων Γιώργος Ασμάτογλου, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις». Ο Γιώργος Ασμάτογλου επιχείρησε να αποσαφηνίσει τους λόγους πίσω από τη σταθερά ανοδική τιμή των καυσίμων, εκτιμώντας πως κατά κύριο λόγο οφείλεται στις αυξήσεις των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου.

Όπως λέει ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ, «η επιβάρυνση έχει σημειώσει μια αύξηση της τάξεως του 20 με 22% από την αρχή του χρόνου». Όπως έκανε ο ίδιος γνωστό η αύξηση δεν αφορά μόνο στην τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, αλλά και του πετρελαίου. Ωστόσο, πρόσθεσε πως την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται μια αμελητέα – μικρή μείωση της τιμής. «Αν αγοράσουμε φθηνότερα θα προσπαθήσουμε να το μετακυλήσουμε στον καταναλωτή» σημείωσε.

Στα 2 ευρώ η βενζίνη στην Τήνο

Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε, μιλώντας στην ΕΡΤ, στην Τήνο η βενζίνη η αμόλυβδη αγγίζει τα 2 ευρώ! Σύμφωνα με τον ίδιο, λόγω της ανόδου του πετρελαίου κίνησης «επιβαρύνεται η παραγωγή, οι μεταφορές, ακόμη και οι υπηρεσίες». Το φαινόμενο όπως πάντα είναι παγκόσμιο και εκπορεύεται από τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Οι τιμές του «μαύρου χρυσού» αυξήθηκαν πάνω από 45% μέσα στους πρώτους έξι μήνες του 2021 κάνοντας ράλι προς τα 80 δολάρια ανά βαρέλι για πρώτη φορά εδώ και πάνω από 2,5 χρόνια.

Οι αναλυτές αποδίδουν το ράλι σε μια σειρά παραγόντων: την απρόσκοπτη διενέργεια εμβολιασμών κατά της Covid-19 ανά τον κόσμο, τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων περιορισμού που ευνοεί φυσικά τις μετακινήσεις και το άνοιγμα των δραστηριοτήτων, αλλά και τη μαζική περικοπή της παραγωγής πετρελαίου από χώρες – μέλη του ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του (ΟΠΕΚ+).

Ενώ στην Αττική μπορούμε να βρούμε την βενζίνη στο 1,64 ευρώ/λίτρο, όποιος επισκεφτεί τις Κυκλάδες θα δυσκολευτεί να βρει τιμές χαμηλότερα από 1,90 ευρώ/λίτρο για την 95άρα βενζίνη. Οι Κυκλάδες είναι επίσης ο νομός με την υψηλότερη τιμή 100άρας βενζίνης με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται πάνω από 2 ευρώ/λίτρο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις