Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Αυστραλία κορονοϊός – μέτρα: Αυστηροποιείται κι άλλο το lockdown
ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία κορονοϊός – μέτρα: Αυστηροποιείται κι άλλο το lockdown

Αυστραλία κορονοϊός - μέτρα: Ενισχύουν την αστυνομία με περίπου 700 στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πλήρως αστυνομοκρατούμενη θα μοιάζει από εδώ και στο εξής η πολιτεία Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας των 8 και άνω εκατομμυρίων πολιτών  με πρωτεύουσα το Σίδνεϊ. Στην μάχη κατά της πανδημίας, οι αρχές αποφάσισαν να ενισχύσουν την αστυνομία με 700 περίπου στρατιώτες από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Η πολιτεία βρίσκεται σε lockdown από τον Ιούνιο, μετά την πρώτη εμφάνιση του στελέχους “Δέλτα”.  Οι μολύνσεις, σύμφωνα με την Deutsche Welle, από εκείνη την περίοδο πληθαίνουν αγγίζοντας τις 2000 μόλις την τελευταία εβδομάδα. Οι θάνατοι ακόμη , πλησιάζουν τους 50.

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 400, αριθμός που για την Αυστραλία θεωρείται πολύ υψηλός προμηνύωντας την παράταση του lockdown, πιθανότατα μέχρι και τον Οκτώβριο. Από σήμετα τα μεσάνυχτα, η αστυνομία θα έχει υπερεξουσίες. Έφιπποί αστυνομικοί έχουν θεαθεί ακόμα και σε παραλίες του Σίδνεϊ, για να ζητήσουν τήρηση της κοινωνικής απόστασης από τους κατοίκους, οι οποίοι έσπευσαν να εκμεταλλευθούν τον πρόωρο θερμό ανοιξιάτικο καιρό του νοτίου ημισφαιρίου. Μεταξύ των άλλων, όλοι οι κάτοικοι πρέπει να μένουν στο σπίτι τους εκτός κι αν συντρέχει σοβαρός λόγος.

 Αυστηρότατες απαγορεύσεις σε μετακινήσεις και χρήση μάσκας

Απαγορεύονται οι επισκέψεις από σπίτι σε σπίτι. Κανείς δεν μπορεί να ταξιδέψει πάνω από πέντε χιλιόμετρα από το σημείο της οικίας του. Όλα τα μαγαζιά εστίασης είναι κλειστά και μπορούν να δουλεύουν μόνο με την μέθοδο του take away. Η μάσκα είναι υποχρεωτική σε όλες τις μετακινήσεις έξω από το σπίτι. Από τους εργοδότες έχει ζητηθεί να επιτρέψουν στους υπαλλήλους τους να εργάζονται από το σπίτι, όπου αυτό είναι εφικτό. Τα πρόστιμα για τους παραβάτες είναι έως και 10.000 δολάρια.

Πρωθυπουργός Νέας Νότιας Ουαλίας: Να αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμένων

Η πρωθυπουργός της ΝΝΟ Γκλάντις Μπερετζικλιάν είπε ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί από τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο εφόσον, αφενός μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων, και αφετέρου αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμένων ενηλίκων. Με τα σημερινά δεδομένα εκτιμάται ότι ως το τέλος Οκτωβρίου θα έχει εμβολιστεί το 70% και έως τα μέσα Νοεμβρίου το 80%. Για να συμβεί αυτό, όπως επισήμανε η πολιτειακή πρωθυπουργός, θα πρέπει η προσέλευση του κόσμου στα εμβολιαστικά κέντρα να συνεχίσει να είναι υψηλή, όπως σήμερα.

«Το τελευταίο που θέλουμε να δούμε είναι περισσότεροι θάνατοι λόγω αυτής της έξαρσης. Δυστυχώς όμως, ξέρουμε πως αυτή θα είναι η κατάσταση εκτός κι αν μειώσουμε τις μολύνσεις και αυξήσουμε το ποσοστό του εμβολιασμού», δήλωσε η κυρία Μπερετζικλιάν. Σε εγκλεισμό βρίσκεται και η δεύτερη μεγαλύτερη πολιτεία της χώρας, η Βικτώρια, με πληθυσμό περίπου επτά εκατομμύρια. Το ίδιο ισχύει και για την Καμπέρα, την Αυστραλιανή Περιοχή Πρωτευούσης με 430.000 κατοίκους. Οι αρχές εκεί, παρ’ ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι κατά πολύ χαμηλότερος, δεν εφησυχάζουν.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις