Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μόνο εμβολιασμένοι σε κλειστούς χώρους: Ούτε ένα βήμα πίσω, δηλώνει η κυβέρνηση
ΕΛΛΑΔΑ

Μόνο εμβολιασμένοι σε κλειστούς χώρους: Ούτε ένα βήμα πίσω, δηλώνει η κυβέρνηση

Μόνο εμβολιασμένοι σε κλειστούς χώρους: «Δεν θα πληρώσουν οι εμβολιασμένοι τους λίγους ανεμβολίαστους»

Αποφασισμένη να σφίξει τα λουριά, περιορίζοντας με κάθε τρόπο τους ανεμβολίαστους που “αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία” δηλώνει η κυβέρνηση που ήδη σχεδιάζει το πλαίσιο για τους κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας το φθινόπωρο, όταν η σταδιακή επιδείνωση του καιρού θα καταστήσει αδύνατη τη χρήση των ανοιχτών χώρων, οι οποίοι σήμερα λειτουργούν ως μεικτοί. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι από τον Σεπτέμβριο όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι δεν θα έχουν δυνατότητα εισόδου στους κλειστούς και θερμαινόμενους χώρους εστιατορίων, μπαρ και κέντρων διασκέδασης, οι οποίοι θα παραμείνουν αμιγείς. Αντίθετα, οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να εισέλθουν απρόσκοπτα, απλώς παρουσιάζοντας στην είσοδο το ψηφιακό πιστοποιητικό και την ταυτότητά τους. Οι πλήρως εμβολιασμένοι μπορούν να κατεβάσουν το πιστοποιητικό στο κινητό τους εύκολα και σε λίγα λεπτά, μέσω του emvolio.gov.gr (https://eudcc.gov.gr/start/).

«Δεν θα πληρώσουν οι εμβολιασμένοι τους λίγους ανεμβολίαστους», είπε χαρακτηριστικά. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται προς τα τέλη Αυγούστου, όταν και είναι προγραμματισμένο να εκπνεύσουν οι υφιστάμενοι κανόνες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ωστόσο δεν άφησε μεγάλα περιθώρια παρερμηνειών. «Κάποια δείγματα γραφής τα έχουμε ήδη δώσει. Μην περιμένετε, λοιπόν, ότι θα υπάρξει ουσιαστική διαφοροποίηση ως προς την προσέγγισή μας για το ποιος μπορεί ή δεν μπορεί να μπαίνει σε κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας όταν με το καλό επιστρέψουμε στις πόλεις και αρχίσει ο καιρός να κρυώνει», ανέφερε.

Η οικονομία θα λειτουργήσει, η κοινωνία θα μείνει ανοιχτή

Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε παράλληλα ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστούν ξανά οριζόντια μέτρα αναστολής της οικονομικής δραστηριότητας επειδή κάποιοι πολίτες αρνούνται να εμβολιαστούν. «Η οικονομία θα λειτουργήσει, η κοινωνία θα μείνει ανοιχτή. Και η απάντηση στο πρόβλημα της μετάλλαξης Δέλτα δεν είναι το lockdown, είναι ο εμβολιασμός και η στοιχειώδης προστασία και η κοινή λογική», είπε. Όλες οι επιστημονικές μελέτες καταδεικνύουν ότι τα εμβόλια περιορίζουν τον κίνδυνο προσβολής από τη μετάλλαξη Δέλτα, αλλά πρωτίστως προστατεύουν από την εμφάνιση σοβαρών και επικίνδυνων συμπτωμάτων σε περίπτωση που ο εμβολιασμένος νοσήσει. Αυτή η προστασία έχει ευεργετική επίδραση και στο σύστημα υγείας, καθώς ο αριθμός των εμβολιασμένων που θα χρειαστεί βοήθεια είναι πολύ μικρός και δεν θα υπερφορτώσει τις μονάδες.

«Αν εμβολιαστείς δεν είσαι απόλυτα προστατευμένος από τον ιό, αλλά η πιθανότητα να αρρωστήσεις βαριά και να πεθάνεις είναι πάρα-πάρα πολύ μικρή, απειροελάχιστη. Το ίδιο δεν ισχύει για αυτούς οι οποίοι είναι ανεμβολίαστοι», δήλωσε την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός. Με την έξοδο των αδειούχων του Δεκαπενταύγουστου να κορυφώνεται και τους τουριστικούς προορισμούς της χώρας να «γεμίζουν» οι ειδικοί ανησυχούν για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού μετά το τέλος της τουριστικής σεζόν και την επιστροφή στα αστικά κέντρα.

Την ίδια ώρα η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων με τον ΕΟΔΥ ανακοινώνει πάνω από 3.000 κρούσματα και δεδομένης της μεγάλης προσέλευσης επισκεπτών σε νησιωτικούς προορισμούς, δημιουργείται εκ των πραγμάτων μεγάλη πίεση στα νησιά με σκέψεις ακόμα και για νέα τοπικά lockdown να βρίσκονται στο τραπέζι.

Μαγιορκίνης: Είναι πιθανό να εφαρμοστούν νέα τοπικά lockdown

Είναι πολύ πιθανό και σε άλλα νησιά να υπάρξουν τοπικά lockdown όπως συμβαίνει σε Χανιά και Ηράκλειο επισήμανε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης. Αρχικά πως υπάρχει ανησυχία στο κομμάτι της νυχτερινής διασκέδασης σημειώνοντας πως «όσοι είναι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να προσέξουν 10 φορές περισσότερο».

Στο ερώτημα αν υπάρχει ενδεχόμενο να παρθούν μέτρα τοπικού lockdown και σε άλλα νησιά, ο κ. Μαγιορκίνης είπε «είναι πιθανό». Για τα κριτήρια που οδηγούν τους ειδικούς σε αυτή την απόφαση, ο καθηγητής ανέφερε: «Αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων τις τελευταίες 15 ημέρες, αλλά και τη δυναμική που έχει το σύστημα υγείας σε κάθε νησί». Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, τα νησιά που ανησυχούν περισσότερο αυτή τη στιγμή είναι η Νάξος, η Πάρος, η Ρόδος, η Χίος και η Μύκονος.

Υπενθυμίζεται ότι στα τοπικά lockdown εφαρμόζονται τα εξής μέτρα:

Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

«Καμπανάκι» Καπραβέλου: Μπορεί να δούμε αριθμούς ρεκόρ

Προειδοποίηση από τον Νίκο Καπραβέλο ότι η εξέλιξη της πανδημίας από τον κορονοϊό μπορεί να είναι εφιαλτική από το φθινόπωρο εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα προστασίας, κάνοντας παράλληλα έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν. «Από τη στιγμή που θα επιστρέψουμε στις καθημερινές μας συνήθειες και το άνοιγμα των σχολείων χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Πρέπει να γίνουν τεστ ανίχνευσης σε όσους επιστρέφουν από τις διακοπές. Δεν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία, αν δεν εξασφαλίσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ότι κανείς μέσα στο σχολείο δεν είναι ύποπτος μόλυνσης, γιατί η διασπορά θα είναι τεράστια.

Να ξέρουμε πλέον ότι αυτή η μετάλλαξη προσβάλλει και τους εμβολιασμένους, επομένως είναι αναγκαία η χρήση μάσκας, η αποφυγή συνωστισμού και η επιτάχυνση των εμβολιασμών. Γιατί το 4ο κύμα θα μετατραπεί από κύμα των νεότερων, σε κύμα των ανεμβολίαστων και των ηλικιωμένων, των ατόμων άνω των 60 ετών και με υποκείμενα νοσήματα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθυντής Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Σενάρια για 1.000 διασωληνωμένους, πάνω από 100 θανάτους, 5.000 κρούσματα

Εάν οι παράμετροι που ανέλυσε ο κ. Καπραβέλος, δε ληφθούν υπόψη, «όλα αυτά μπορούν να δώσουν αριθμούς ρεκόρ, με τους διασωληνωμένους να αγγίζουν τους 1.000, οι θάνατοι να ξεπεράσουν τους 100 και τα κρούσματα να φτάσουν τα 5.000 ή και τα 10.000. Σε όλο τον κόσμο μιλάνε για μια νέα πανδημία πολύ πιο επικίνδυνη».

«Βλέπουμε τους ανθρώπους μικρότερης ηλικίας που έρχονται από τα νησιά κυρίως μολυσμένοι, έχουμε μια πολύ μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα η οποία δεν σταμάτησε, μπορεί να βιώσατε στην Αθήνα το γκρίζο χρώμα από τις πυρκαγιές, όμως εμείς βιώνουμε το μαύρο χρώμα της απώλειας της ανθρώπινης ζωής, οι αριθμοί των θανάτων δεν έχουν πέσει, είναι πάρα πολύ ανησυχητικοί, 15-20 ημερησίως, ο κορονοϊός δεν έχει σταματήσει καθόλου και παρόλο που έχουμε το όπλο στα χέρια μας, το φετινό καλοκαίρι διαφέρει πολύ από το προηγούμενο, που τα δεδομένα ήταν πολύ χαμηλά», σημείωσε ο κ. Καπραβέλος.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις