Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

04

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Ξεφλούδισμα από τον ήλιο: Πώς να το αντιμετωπίστε για να ανακουφιστείτε
PLUS

Ξεφλούδισμα από τον ήλιο: Πώς να το αντιμετωπίστε για να ανακουφιστείτε

Ξεφλούδισμα από τον ήλιο: Γιατί το δέρμα ξεφλουδίζει μετά από το ηλιακό έγκαυμα; Τι πρέπει να κάνετε;

Το ξεφλούδισμα από τον ήλιο είναι συνήθως σημάδι βλάβης στο ανώτερο στρώμα του δέρματός που προκαλείται από ηλιακό έγκαυμα. Σε λιγότερο συχνές περιπτώσεις, το ξεφλούδισμα του δέρματος μπορεί να αποτελεί ένδειξη διαταραχής του ανοσοποιητικού συστήματος ή άλλης ασθένειας.
Εάν παρατηρήσετε ξεφλούδισμα από τον ήλιο στο δέρμα σας, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να το εμποδίσετε να επιδεινωθεί. Όσο δελεαστικό και εάν είναι, μην τραβάτε το δέρμα σας που ξεφλουδίζει. Αντ ‘αυτού, αφήστε το να πέσει από μόνο του.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το ξεφλούδισμα από τον ήλιο θα αρχίσει περίπου τρεις ημέρες μετά το έγκαυμα. Το ξεφλούδισμα σταματά συνήθως όταν το έγκαυμα έχει επουλωθεί – περίπου επτά ημέρες μετά για ήπια εγκαύματα.

Αντιμετώπιση

 

Χρησιμοποιήστε μια καταπραϋντική αντιφλεγμονώδη κρέμα

Εφαρμόστε μια τοπική αντιφλεγμονώδη κρέμα στο έγκαυμα, όπως κρέμα από αλόη βέρα ή κρέμα κορτιζόνης. Εφ ‘όσον δεν είστε αλλεργικοί στην ασπιρίνη μπορείτε να σπάσετε μερικά δισκία ασπιρίνης και να προσθέστε αρκετό νερό μέχρι να σχηματίσει μια πάστα. Εφαρμόστε την στις περιοχές του σώματός σας που υπάρχει ξεφλούδισμα από τον ήλιο. Αποφύγετε κρέμες με βάση το πετρέλαιο ή άλλες κρέμες με βάση το λάδι, καθώς μπορεί να παγιδεύσουν τη θερμότητα και να κάνουν το ξεφλούδισμα από τον ήλιο ακόμη χειρότερο.

Κάντε ένα δροσερό μπάνιο

Κάντε ένα δροσερό μπάνιο. Μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου από το ηλιακό έγκαυμα και να εμποδίσει το δέρμα σας να ξεφλουδίσει περαιτέρω. Αποφύγετε το ντους εάν το δέρμα σας έχει φουσκάλες εκτός από το ξεφλούδισμα, καθώς το ντους μπορεί να σκάσει τις φουσκάλες σας και να προκαλέσει μεγαλύτερη απολέπιση. Μην χρησιμοποιείτε σαπούνια ή λάδια μπάνιου όταν κάνετε μπάνιο.

Εφαρμώστε μια δροσερή κομπρέσα

Τοποθετήστε μια δροσερή, υγρή κομπρέσα στο δέρμα σας για 20 έως 30 λεπτά για να καταπραΰνετε τον ερεθισμό και να σταματήσετε το ξεφλούδισμα. Φροντίστε να μην εφαρμόσετε πάγο απευθείας στο δέρμα σας, καθώς μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω ερεθισμό.

Μείνετε ενυδατωμένοι

Βεβαιωθείτε ότι διατηρείτε το δέρμα σας ενυδατωμένο καταναλώνοντας τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα. Αυτό θα βοηθήσει στη μείωση του ξεφλουδίσματος.

Πάρτε ένα παυσίπονο

Εάν ο πόνος είναι αρκετά έντονος μπορείτε να πάρετε ένα παυσίπονο για την ανακούφιση του πόνου όπως η ιβουπροφαίνη ή η ασπιρίνη. Αυτά τα φάρμακα βοηθούν και στη μείωση της φλεγμονής και της ερυθρότητας που περιβάλλει το ηλιακό έγκαυμα. Μπορούν επίσης να μειώσουν τον πόνο που σχετίζεται με το ηλιακό έγκαυμα.

 

Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε το ηλιακό έγκαυμα για σημάδια πιο σοβαρού εγκαύματος, όπως:

  • φουσκάλες ή ξεφλούδισμα σε μεγάλες περιοχές του σώματός σας, όπως ολόκληρη η πλάτη
  • πυρετός ή ρίγη
  • ζαλάδα ή σύγχυση

Τα ηλιακά εγκαύματα αυτής της σοβαρότητας απαιτούν ιατρική βοήθεια. Τα ηλιακά εγκαύματα – ακόμη και αυτά που δεν είναι σοβαρά – μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στο δέρμα. Τα ηλιακά εγκαύματα αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητές σας για καρκίνο του δέρματος και κίνδυνο πρόωρης γήρανσης. Προστατεύετε πάντα το δέρμα σας με ρούχα ή αντηλιακό και αποφύγετε την άμεση έκθεση στον ήλιο, προτιμώντας της ώρες νωρίς το πρωί και το βράδυ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις