Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Γορτυνία φωτιά τώρα: Ενεργό το πύρινο μέτωπο – Σηκώθηκαν τα εναέρια μέσα
ΕΛΛΑΔΑ

Γορτυνία φωτιά τώρα: Ενεργό το πύρινο μέτωπο – Σηκώθηκαν τα εναέρια μέσα

Γορτυνία φωτιά τώρα: Ακόμη μία ολονύχτια μάχη με διάσπαρτες εστίες φωτιάς έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη Γορτυνία

Πυροσβέστες από πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος για να συνδράμουν στην προσπάθεια κατάσβεσης των καταστροφικών πυρκαγιών. Οι δυνάμεις τους έχουν κατανεμηθεί ανάλογα με τις ανάγκες στα μέτωπα της φωτιάς. Οι Γάλλοι πυροσβέστες βρίσκονται στην Γορτυνία όπου μάχονται με τις φλόγες οι οποίες βρίσκονται μεταξύ Ηλείας και Αρκαδίας κατακαίγοντας ό,τι βρίσκουν στο πέρασμά τους. Περνώντας από το Σταυροδρόμι Γορτυνίας, τα πυροσβεστικά οχήματα των Γάλλων πυροσβεστών αλλά και οι ίδιοι έτυχαν θερμής υποδοχής με τους κατοίκους να βγαίνουν από τα καταστήματά τους και να τους καταχειροκροτούν.

Ακόμη μία ολονύχτια μάχη με διάσπαρτες εστίες φωτιάς έδωσαν οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στη Γορτυνία, ώστε να μπορέσουν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από κατοικημένες περιοχές και ταυτόχρονα να αποτρέψουν την εκ νέου δημιουργία πύρινου μετώπου, ενώ το πρωί υπήρξε μικρή αναζωπύρωση στο Νεοχώρι. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις επιχειρούσαν ακόμα και σε δύσβατα σημεία της ορεινής Γορτυνίας, ενώ στη γειτονική περιοχή του όρους Μαινάλου είχαν δημιουργηθεί από τα μηχανήματα έργου οι αντιπυρικές ζώνες, για να μην πλησιάσει η φωτιά. Μαζί με τους πυροσβέστες πάλευαν και κάτοικοι, οι οποίοι, με όποια δικά τους μέσα διέθεταν, βρίσκονταν κοντά στους οικισμούς ώστε να προστατεύσουν σπίτια και άλλα οικήματα, που δεν έχουν πληγεί από την πυρκαγιά.

Εν τω μεταξύ, με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, ενώ το γεγονός ότι τα ελικόπτερα μπορούν να κάνουν υδροληψία από τον ποταμό Λάδωνα, τους επιτρέπει να κάνουν συχνές ρίψεις νερού. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι δυνάμεις της πυροσβεστικής είναι αισιόδοξες ότι θα καταφέρουν να ελέγξουν σύντομα τη φωτιά.

Αυξημένος και σήμερα ο κίνδυνος πυρκαγιάς

Για σήμερα, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, με κατηγορία κινδύνου 4 για τις εξής περιοχές: Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων). Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας). Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Λακωνίας) και Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας).

Επίσης, παραμένουν σε γενική επιφυλακή όλες οι Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος της Επικράτειας και συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις. Ταυτόχρονα, παραμένει σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και “ευπαθείς” περιοχές.

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους. Τέλος η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απευθύνει έκκληση στους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς. Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις