Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

04

Ιουνίου 2023

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Εύβοια καμένη έκταση: “Κάρβουνο” πάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα
ΕΛΛΑΔΑ

Εύβοια καμένη έκταση: “Κάρβουνο” πάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα

Εύβοια καμένη έκταση: Οι καταμετρήσεις Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για τις δασικές πυρκαγιές

Απογοητευτικά είναι τα νούμερα αναφορικά με τις καμένες εκτάσεις στο νησί της Εύβοιας μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές, αφού πλέον δε μιλούμε για χιλιάδες αλλά για ένα εκατομμύριο στρέμματα. Πρόκειται για ένα μαύρο ρεκόρ για την Ελλάδα, μετά τις πυρκαγιές του 2007, σύμφωνα με τις αναλύσεις του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για τις δασικές πυρκαγιές (EFFIS) που επικαιροποιήθηκαν σήμερα. Από τις 29 Ιουλίου έως τις 12 Αυγούστου, 1.008.740 στρέμματα κάηκαν στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έκανε το Γαλλικό Πρακτορείο με βάση τα δεδομένα του EFFIS. Κατά την ίδια περίοδο από το 2008 έως το 2020 καίγονταν κατά μέσο όρο περίπου 27.500 στρέμματα.

«Οι πυρκαγιές που μαίνονται αυτή τη στιγμή είναι πολύ καταστροφικές και έχουν πολύ ασυνήθιστο επίπεδο έντασης», είχε εξηγήσει χθες, Τετάρτη, στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μαρκ Πάρινγκτον, επιστήμονας της Copernicus, της ευρωπαϊκής υπηρεσίας για την κλιματική αλλαγή, στην οποία ανήκει το EFFIS.

“Αιμορραγεί” η Εύβοια

Στις 12 Αυγούστου, σχεδόν 1.143.000 στρέμματα είχαν καεί από την αρχή του 2021, από τα οποία πάνω από το 90% αυτές τις δύο τελευταίες εβδομάδες, έναντι 96.000 κατά μέσο όρο για την περίοδο από το 2008 έως το 2020, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του EFFIS. Η Εύβοια είναι η περιοχή που έχει πληγεί βαρύτερα στην καταστροφή αυτή, καθώς εκεί βρίσκονται πάνω από τις μισές από τις καμένες εκτάσεις. «Τα δεδομένα μας δείχνουν πως είχαμε να δούμε τόσο έντονες πυρκαγιές από τον Αύγουστο 2007», πρόσθεσε ο Μαρκ Πάρινγκτον. Πάνω από 2.500.000 στρέμματα δάσους, ελαιώνων και πευκώνων είχαν καεί τον Αύγουστο 2007 στις σφοδρές πυρκαγιές που είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 77 ανθρώπους.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις