Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Μαΐου 2023

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Σταύρος Μπένος Εύβοια: Καθολικής αποδοχής ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας – Το βιογραφικό και οι αντιδράσεις
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σταύρος Μπένος Εύβοια: Καθολικής αποδοχής ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας – Το βιογραφικό και οι αντιδράσεις

Σταύρος Μπένος Εύβοια: Ποιος είναι ο Σταύρος Μπένος που επιλέχθηκε από το Μαξίμου για να σηματοδοτήσει την επανεκκίνηση της Βόρειας Εύβοιας

Ο Σταύρος Μπένος αναλαμβάνει επικεφαλής της επιτροπής για την ανασυγκρότηση της Εύβοιας όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.  Εκπλήσσοντας ευχάριστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε κατά την παρέμβασή του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου πως «ειδικά για την Εύβοια οφείλουμε να σχεδιάσουμε ένα νέο ξεκίνημα. Γι’ αυτό συστήνεται μια ειδική επιτροπή ανασυγκρότησης της βόρειας Εύβοιας, που θα σχεδιάσει όχι την επόμενη, αλλά την μεθεπόμενη μέρα, επικεφαλής της οποίας θα είναι ο Σταύρος Μπένος».

Εξαίροντας το έργο του κ. Μπένου, ο Πρωθυπουργός υπενθύμισε ακόμη ότι «ως Δήμαρχος είχε συνδεθεί με την αναμόρφωση της Καλαμάτας, μετά τους καταστροφικούς σεισμούς το 1986», ενώ στη συνέχεια «ως υπουργός Εσωτερικών καθιέρωσε το θεσμό των ΚΕΠ, αλλά πάνω από όλα ως ενεργός πολίτης έχει αποδείξει την ευαισθησία του, εργαζόμενος για την προστασία του περιβάλλοντος και του πολιτιστικού περιβάλλοντος, ειδικά την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων μας». «Έχει την πείρα και το όραμα για να πετύχει αυτό που θέλουμε», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης, ταράσσοντας παράλληλα τα λιμνάζοντα πολιτικά νερά εν μέσω Αυγούστου.

Σταύρος Μπένος: Λίγα λόγια

Ο Σταύρος Μπένος (30 Δεκεμβρίου 1947) είναι Έλληνας τοπογράφος-μηχανικός και πολιτικός. Υπήρξε Δήμαρχος Καλαμάτας (1979-1990), Βουλευτής του Νομού Μεσσηνίας (1990-2004) και στην Β’ Αθήνας (2004-2007), Υφυπουργός Πολιτισμού κατά την τελευταία Κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου και Υπουργός Πολιτισμού, Υπουργός Αιγαίου και Υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη. Η ίδρυση με δική του πρωτοβουλία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) αποτέλεσαν κορυφαία καινοτομία στον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης της Ελλάδας.

O Σταύρος Μπένος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1947 και σπούδασε στο Τμήμα Αγρονόμων Τοπογράφων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.  Το 1978 εξελέγη δήμαρχος Καλαμάτας και επανεξελέγη άλλες δύο φορές στις εκλογές του 1982 και 1986. Έγινε γνωστός για το θεαματικό έργο που επιτέλεσε ως δήμαρχος της Καλαμάτας από το 1978 έως το 1990, περίοδο στην οποία κατάφερε να ανοικοδομήσει την πόλη αλλά και να αλλάξει τον χαρακτήρα της μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 1986.

Η θητεία του συνδέθηκε με τους καταστρεπτικούς σεισμούς της Καλαμάτας (1986) και την πολεοδομική ανασυγκρότησή της. Η πολύχρονη προσπάθεια πολεοδομικής ανασυγκρότησης της Καλαμάτας βραβεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πολεοδόμων (για την πρότυπη και ανθρωποκεντρική πολεοδομική ανάταξη της Καλαμάτας), και από την EuropaNostra (για τη Διάσωση και ανάδειξη των μνημείων της πόλης).

Σταύρος Μπένος: Χαίρει καθολικής αποδοχής

Και αυτό γιατί, ο Σταύρος Μπένος χαίρει καθολικής αποδοχής όχι μόνο ως επιτυχημένος δήμαρχος, αλλά και ως εξαιρετικός τεχνοκράτης που γεφύρωσε τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες με το αύριο αρχικά της περιοχής του και αργότερα ολόκληρης της χώρας. Γεννημένος στην Καλαμάτα το 1947, σπούδασε στο Τμήμα Αγρονόμων Τοπογράφων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε υφυπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ: Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης από τις 2.9.1997 έως 13.4.2000, υπουργός Πολιτισμού και υφυπουργός Πολιτισμού (Σεπτέμβριος 1995 – Σεπτέμβριος 1996) και υπουργός Αιγαίου από 19.2.1999 έως 13.4.2000.

Ορόσημο για την κατάκτηση της υστεροφημίας του αποτέλεσε το έτος 1986, όταν η Καλαμάτα δοκιμάστηκε από καταστροφικούς σεισμούς. Ο Σταύρος Μπένος βρισκόταν στο τιμόνι της πόλης ως Δήμαρχος συνεχόμενα ήδη από το 1978, όταν ο εγκέλαδος πέτυχε ένα καίριο πλήγμα στην πόλη, με το Δήμαρχό της να ηγείται μιας οραματικής πολεοδομικής ανασυγκρότησης, τέτοιας που βραβεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πολεοδόμων.

Πλούσια αυτοδιοικητική διαδρομή στο ΠΑΣΟΚ

Ο ίδιος εντάσσεται, παράλληλα, από νωρίς στο ΠΑΣΟΚ και έχοντας διαγράψει μια πλούσια αυτοδιοικητική διαδρομή, εκλέγεται μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος από το 1990 (1993, 1996 και 1999), ενώ αποχωρεί από την ενεργό πολιτική το 2007, έχοντας στο ενδιάμεσο θεμελιώσει μια ανεκτίμητη τομή στις σχέσεις κράτους -πολίτη, την ίδρυση των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

Ένα χρόνο αργότερα, ιδρύει το «Διάζωμα», το μοναδικό σωματείο που «υιοθετεί» στην πράξη τα αρχαία θέατρα, καλύπτοντας με τις πολυσχιδείς δράσεις του ένα τεράστιο έλλειμμα στην καθημερινή διαχείριση, αλλά και την προστασία τους, παράλληλα με την περαιτέρω πολιτιστική τους ανάδειξη. Την προσπάθεια αγκαλιάζουν από την πρώτη στιγμή κορυφαίοι καλλιτέχνες, επιχειρηματίες, αλλά και πολίτες σε όλη τη χώρα, αναπτύσσοντας ποικίλες, πολιτιστικές δράσεις με επίκεντρο τις αρχαίες θεατρικές σκηνές.

Παράγοντας για πάνω από τέσσερις δεκαετίες αποτέλεσμα προς όφελος της κοινωνίας, ο Σταύρος Μπένος αναγνωρίζεται από φίλους και εχθρούς ως αποτελεσματικός και ακούραστος, προκαλώντας κύμα σχολίων χθες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από τους επώνυμους υποστηρικτές του.

Σταύρος Μπένος – Σκέρτσος: «Γκουρού» στις χωρικές επενδύσεις

Για το κριτήριο, με το οποίο το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξε τον κ. Μπένο κάνει λόγο σε ανάρτησή του ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος.

Αναλυτικά, η ανάρτηση:

«Ο Σταύρος Μπένος είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να αναλάβει το σχέδιο ανασυγκρότησης της βόρειας Εύβοιας, όχι μόνο γιατί έχει συνδεθεί με την ανοικοδόμηση της Καλαμάτας και τη δημιουργία των ΚΕΠ, αλλά διότι χάρη στη δουλειά που έχει κάνει στο Diazoma είναι ο σημαντικότερος στην Ελλάδα θιασώτης -και ίσως ο πιο βαθύς γνώστης- του εργαλείου που ονομάζεται «Σχέδιο Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων». Αυτό έχει ανάγκη η Εύβοια μετά από την περιβαλλοντική και οικονομική ζημιά που έχει υποστεί· μια τολμηρή χωρική στρατηγική που δεν θα περιλαμβάνει απλά τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης και απασχόλησης, αλλά και την με κοινωνικούς όρους βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών καθώς και τη βελτίωση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος με βάση τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης.

Η Εύβοια με τον Σταύρο Μπένο μπορεί να γίνει ένα «εργαστήριο» του μέλλοντος για τη χάραξη νέου τύπου δημόσιων αναπτυξιακών πολιτικών που θα είναι συμπεριληπτικές για τους κατοίκους, προστατευτικές για το περιβάλλον και ταυτόχρονα φιλόδοξες για την τοπική οικονομία και κοινωνία».

Εν τω μεταξύ, η τοποθέτηση του Σταύρου Μπένου ως επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης της Εύβοιας κατέκλυσε το διαδίκτυο από σχόλια Ελλήνων πολιτικών με διαφορετικές αφετηρίες, που υπερθεμάτισαν δημόσια της επιλογής του για τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας στο νησί.

Διαμαντοπούλου: Η καλύτερη επιλογή για την δυσκολότερη αποστολή

«Αν δεν τα καταφέρεις εσύ δεν θα μπορέσει κανείς», τόνισε η πρώην υπουργός, Άννα Διαμαντοπούλου, στηρίζοντας με πάθος την επιλογή Μπένου.

Αναλυτικά η ανάρτηση:

«Σταύρος Μπενος. Μια ζωή με σφραγίδα ήθους, δημιουργίας αποτελέσματος. Η καλύτερη επιλογή για την δυσκολότερη αποστολή. Καλή επιτυχία Φίλε. Αν δεν τα καταφέρεις εσύ δεν θα μπορέσει κανείς».

diamantopoulou_mpenos

Φλωρίδης: «Δεν νομίζω ότι μπορούσε να υπάρξει καλύτερη επιλογή»

Ενθουσιασμένος από την επιλογή του Πρωθυπουργού και ο πρώην υπουργός, Γιώργος Φλωρίδης.

Η ανάρτησή του:

«Σπάνια στο πρόσωπο ενός ανθρώπου και ιδιαίτερα ενός πολιτικού, μπορούν να βρεθούν τόσες πολλές αρετές: ήθος, γνώση, εμπειρία, αποτελεσματικότητα και, κυρίως, μια βαθιά πνευματική καλλιέργεια.

Πολλοί χάρηκαν με την απόφαση του Πρωθυπουργού να τοποθετήσει ως επικεφαλής της Επιτροπής για την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη της Εύβοιας, τον Σταύρο Μπένο. Επιτρέψτε μας, κάποιοι από εμάς να δηλώσουμε ότι το χαρήκαμε περισσότερο. Για την κοινή μας πορεία ως Υφυπουργοί στο Υπουργείο Εσωτερικών, όταν ο Σταύρος σχεδίασε τα ΚΕΠ και αναλάβαμε την υποστήριξη της υλοποίησής τους. Υπουργός μας τότε ο Αλέκος Παπαδόπουλος. Και στη συνέχεια, στο μεγάλο σεισμό της Αττικής τον Σεπτέμβριο του 1999, όταν είχα την ευθύνη της Πολιτικής Προστασίας και χρησιμοποιήσαμε την πολύτιμη εμπειρία του από τον σεισμό της Καλαμάτας.

Αλήθεια, δεν νομίζω ότι μπορούσε να υπάρξει καλύτερη επιλογή γι’ αυτό το εθνικό έργο.

Καλή επιτυχία φίλε».

Στην ίδια δεξαμενή φίλων του Σταύρου Μπένου και οι κ. Στέφανος Μάνος και Ανδρέας Ανδριανόπουλος, που επιδοκίμασαν την επιλογή του Πρωθυπουργού στο twitter.

«Με ικανοποίηση διάβασα ότι η κυβέρνηση ανέθεσε την ανασυγκρότηση της Εύβοιας στον Σταύρο Μπένο. Πολιτικός της “δράσης” και όχι των λόγων εμπνέει εμπιστοσύνη. Ελπίζω τα διάφορα κατεστημένα της Ν.Δ. να τον αφήσουν να κάνει τη δουλειά του» σχολίασε ο κ. Μάνος. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος, υποστηρίζοντας ανοιχτά πως «Σωστη επιλογη του Σταυρου Μπενου για αναστγκριτηση Ευβοιας. Ενας σοβαρος, εντιμος κι αποτελεσματικος ανθρωπος της δρασης. Καλη επιτυχια!!».

manos_mpenos andrianopoulos_mpenos
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις