Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ρωσικά αεροσκάφη – φωτιές: Ilyushin και Beriev ετοιμάζονται να “νικήσουν” τη λαίλαπα
ΕΛΛΑΔΑ

Ρωσικά αεροσκάφη – φωτιές: Ilyushin και Beriev ετοιμάζονται να “νικήσουν” τη λαίλαπα

Ρωσικά αεροσκάφη - φωτιές: Οι τρεις ιπτάμενοι ρωσικοί γίγαντες Beriev-200 και Ilyushin il-76 θα επιχειρήσουν μαζί

Δυο θηριώδη πυροσβεστικά αεροπλάνα τύπου Ilyushin Il-76 έστειλε η Ρωσία στην Ελλάδα προκείμενου να συνδράμουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Τα Ilyushin μαζί με το Berievθα επιχειρήσουν μαζί σήμερα για την κατάσβεση της φωτιάς στα πύρινα μέτωπα της Εύβοιας και της Πελοποννήσου. Ο κ. Βαρβιτσιώτης τη Δευτέρα ευχαρίστησε τον Ρώσο υπουργό Μεταφορών Βιτάλι Σαβέλιεφ για την άμεση και έμπρακτη υποστήριξη της Ρωσίας στις δύσκολες στιγμές που ζει η χώρα μας ενώ ο κ. Σαβέλιεφ εξέφρασε στον Αναπληρωτή Υπουργό την ειλικρινή συμπαράστασή του προς την Ελλάδα.

 

Το Ilyushin Il-76 είναι ένα πολλαπλών χρήσεων τετρακινητήριο αεροσκάφος που κατασκευάζει η ρωσική Ilyushin. Σχεδιάστηκε το 1967 με κύριο στόχο την αερομεταφορά στρατιωτικού υλικού και εξοπλισμού στη Σιβηρία και στον Αρκτικό Κύκλο, αλλά μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε ένα από τα μεγαλύτερα πυροσβεστικά αεροπλάνα του κόσμου. Ενδεικτικά, το 2017 το Ilyushin Il-76 επιχειρούσε αδιάκοπα για 39 μέρες στην Χιλή. Πρακτικά η χρήση του θηριώδους Il-76 ως αεροσκάφος πυρόσβεσης ξεκινά στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Πρόκειται για ένα πραγματικά γιγαντιαίο εναέριο μέσο πυρόσβεσης αφού το Il-76 μεταφέρει 42 τόνους νερό στις δυο δεξαμενές του όταν το Beriev μεταφέρει μόλις… 12 τόνους ή όσο περίπου οκτώ Canadair.

Γεμίζει με νερό μέσα σε 12-15 λεπτά, το οποίο ρίχνεται από το ύψος έως 50 μέτρα σε 8 δευτερόλεπτα, καλύπτοντας μεγάλη επιφάνεια 600×100 μέτρα. Το Ilyushin Il-76 δεν χαρακτηρίζεται άδικα και ως υδάτινο βομβαρδιστικό αφού για να γεμίσει δεν μπορεί να προσθαλασσωθεί αλλά ανεφοδιάζεται με νερό μόνο στα αεροδρόμια. Ωστόσο, χάρη στην υψηλή ταχύτητα φτάνει γρήγορα ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές και με μια ρίψη μπορεί να ανακόψει ένα μεγάλο μέτωπο φωτιάς.

Τα τρία ρωσικά αεροσκάφη θα πετάξουν μαζί

Οδηγός του σχηματισμού θα είναι το ρωσικό Beriev και θα ακολουθούν τα δύο Ilyuoushin σε μία συντονισμένη επιχείρηση, με σκοπό την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος. Οι πιλότοι του Beriev επιχειρούν εδώ και καιρό στην Ελλάδα και έχουν εξοικειωθεί καλύτερα με τις ιδιαιτερότητες και το ανάγλυφο του εδάφους, και θα ακολουθούν πολύ κοντά τα δύο γιγάντια Ilyushin. Και τα τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη μαζί θα ρίξουν 110 τόνους νερού την ίδια στιγμή: 12 τόνους το Beriev και από 49 τόνους το κάθε Ilyuoushin.

Όπως αποκαλύπτει το Πρώτο Θέμα, οι ρίψεις θα γίνουν στην Πελοπόννησο, δηλαδή στην περιοχή της Αρκαδίας και της Ηλείας και στην Εύβοια, όπου η φωτιά συνεχίζει να καίει για ένατη ημέρα. Για τον συντονισμό της επιχείρησης έχουν γίνει συνεννοήσεις ανάμεσα στη ρωσική πλευρά που, έπειτα από εντολή του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε πριν από λίγα 24ωρα στην Ελλάδα τα δύο τεράστια Ilyushin για συνδρομή στην κατάσβεση και την ελληνική, όπου έχουν ρόλο τόσο η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η Πυροσβεστική, όσο και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας. Η ταυτόχρονη ρίψη των 110 τόνων νερού, ένα υδάτινο φράγμα για την ανακοπή της φωτιάς που θα επιχειρηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θα γίνει σε συντονισμό με τις επίγειες δυνάμεις και την αστυνομία.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις