Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

10

Ιουνίου 2023

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Φωτιά Εύβοια Κοπέρνικος: Σοκάρουν οι καταγραφές για τις καμένες εκτάσεις
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Εύβοια Κοπέρνικος: Σοκάρουν οι καταγραφές για τις καμένες εκτάσεις

Φωτιά Εύβοια Κοπέρνικος: Μόνο στην Ηλεία κάηκαν πάνω από 150.000 στρέματα γης

Σοκαριστικές είναι οι φωτογραφίες που δημοσιεύει η δορυφορική υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service- Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες απεικονίζουν την έκταση της πυρκαγιάς στην Εύβοια. Στα 507.950 στρέμματα προσδιορίζει την καμένη έκταση στην Βόρεια Εύβοια το ευρωπαϊκό σύστημα δορυφορικών καταγραφών EFFIS, ενώ υπολογίζει ότι μπορεί να φτάσει τα 700.000. Πρόκειται για την μεγαλύτερη καταστροφή όλων των εποχών στην Ελλάδα από μία και μόνο πυρκαγιά.

Το εντυπωσιακό είναι ότι το σύστημα EFFIS προσδιόριζε την καμένη έκταση στα όρια Ηλείας-Αρκαδίας (ξεκίνησε από την Αρχαία Ολυμπία και κατακαίει την Γορτυνία) σε 150.150 στρέμματα που είναι δεύτερη μεγαλύτερη καταστροφή από πυρκαγιές στην χώρα μας αυτό το καλοκαίρι.

Ακολουθεί με 111.120 καμένα στρέμματα η φωτιά που κατέκαψε την Λακωνία (στην ευρύτερη περιοχή του Γυθείου) και στην τέταρτη θέση η πύρινη λαίλαπα στην Αττική που αποψίλωσε συνολικά –σύμφωνα με το EFFIS- 84.540 στρέμματα δάσους. Η υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service- Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την χαρτογράφηση των περιοχών της Αττικής και της Εύβοιας που επλήγησαν από δασική πυρκαγιά ενεργοποιήθηκε στις 3 Αυγούστου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις